Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Színezd ki a kerted!

| Olvasási idő: 3 perc | 

Az október és a november vibráló lombszínekkel kecsegtet. Válassz a kertedbe olyan dísznövényeket, amelyek ősszel színes ruhába öltöznek, és meglepődsz majd, mennyire más arcát mutatja ilyenkor az udvar.

Piros és bordó árnyalatban játszó lombok

Ha egy igazán színpompás kertre vágysz, a szárnyas kecskerágó tökéletes választás lehet, mert olyan izzóan élénkpiros levelekkel virít, hogy minden tekintetet magára vonz. Ez a lombhullató cserje vegetációban a zöld leveleivel és különlegesen furcsa paraléces vesszőivel csendesen megbújik a bokrok és cserjék sokaságában. Ám amint elkezd hűlni az időjárás, azonnal színt vált, és a középzöld levelek világospiros és bordó árnyalatúra változnak. A szárnyas kecskerágó mellett a gyöngyvesszők megannyi fajtája is kiváló választás színeződő növénynek, szépen pirosodnak a hűvös hajnalokon.

A hortenzia, amely nem csak a virágaival díszít

A hortenziák közül az egyik legszebben színesedő csoport a tölgylevelű hortenziák (Hydrangea quercifolia) társasága. Ezek a középmagas díszcserjék nemcsak az óriásira megnövő virágbugákkal, de a lombszíneződésre hajlamos leveleikkel is lenyűgöznek bennünket. Az enyhébb teleken védett helyre ültetve még december hónapban is megtartják a zöldről mélybordóra váltott lombozatukat.

Díszfák színpompás őszi ruhában

Az ámbrafa őszi lombruhája megannyi színben pompázik a hidegebb hónapok beköszöntével. A levelei egyetlen növényen belül is hihetetlenül változatosak: sárga és liláspiros színekben, illetve a bordó különböző árnyalataiban vibrálnak. Nem sok olyan növénnyel találkozhatunk, amely ilyen sok színre képes egyszerre! Az ámbrafa szereti a savanyú talajt, így az optimális kondíció elérése érdekében fontos, hogy savanyú kémhatású ültetőközeget biztosítsuk neki.

Az ámbrafa mellett persze még jó néhány díszfa közül választhatunk, ha színesíteni szeretnénk a kertet. A Liriodendron vagy magyar nevén tulipánfa például rikító kanárisárgára, míg a díszcseresznye 'Kanzan' fajtája bordós-pirosra élénkül a hideg időjárásban. A Ginkgo biloba avagy páfrányfenyő csodás, legyező alakú levelei pedig citromsárgára színeződéssel hívják fel magukra a figyelmet.

Lilás-bordós színekkel díszít a vadszőlő

A kúszónövények közül a 'Veitchii' vadszőlő rendkívüli látvánnyal kápráztat el bennünket. Ha azt szeretnénk, hogy a lilás-bordó levelei ősszel különösen élénk színekben játsszanak, akkor napos helyre érdemes ültetni. A kerítésen kúszó vadszőlő nyáron is nagyon hangulatos látványt nyújt, az ősz beköszöntével pedig még vibrálóbbá változtatja udvarunkat.

Ne feledkezzünk meg az októberkéről sem

Az évelő dísznövények kihagyhatatlan őszi látványossága az októberke vagy Sedum sieboldii, amelyet sokan terézkeként is ismernek. Ez az igénytelen varjúhájféle tavasztól őszig mutatós, de igazán a narancsos-pirosra színesedő leveleivel és őszi virágzásával ejti ámulatba a kertbarátokat. Remekül mutat sziklakertekben és kőedényekben, de talajtakarónak is jó választás.

 

A színesedő kert nemcsak izgalmas, de friss, új látványt is nyújt. Ugyanaz a kert, ami egész évben körülvesz bennünket, de mégis teljesen más látvány tárul elénk: amíg egyes cserjék már teljesen lecsupaszodtak és több évelő is visszavágásra került, addig a hosszan színesedő bokrok és fák új pompájukban, színes őszi ruhájukban gazdagítják kertünket. Nyújtsd meg a szezont a színesedő dísznövények ültetésével, hogy még tovább élvezhesd a kerted látványát!

Kellemes kertészkedést kívánok!

Leber-Mogyorósi Dóra

kertészmérnök, a Gardencentrum.hu szakmai vezetője

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények