Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Évelő növények

Termék szűrés

Ár
-
Rendezés:

Évelő növények

Az évelő növények minden kert alapvető elemei, ezek a cserjék ugyanis évről évre újra kihajtanak, így hosszú távon gyönyörködhetsz bennük. Mivel a legkülönbözőbb évelők közül választhatsz, biztosan megtalálod a saját kertednek és ízlésednek legmegfelelőbb növényeket.

A legtöbb évelő növény nem igényel különleges gondoskodást, elég néhány alapvető elvre odafigyelned, hogy egészségesen növekedjenek. Az olyan fajták pedig, mint az ernyős verbéna, a levendula vagy a pompás kúpvirág, mágnesként vonzzák a beporzókat.

Az évelő növények gondozása

Az évelők esetében egyedül a megfelelő öntözésre kell különös figyelmet fordítani, főként az ültetést követő első évben. Ekkor ugyanis a gyökerek még nem érnek olyan mélyre, a növények pedig érzékenyebbek lehetnek a szárazságra. Mivel tápanyagban gazdag talajt igényelnek, érdemes komposzttal vagy szerves trágyával dúsítani a talajt, hogy a cserjék egészségesen és gyorsan növekedjenek.

Ha nyáron virágzó évelőid vannak, tavasszal kezd a kertészkedést az elfagyott virágok és levelek visszametszésével. Ez azért fontos, hogy az elszáradt részek ne akadályozzák az új hajtások növekedését. Hobbikertészként sokan halogatják a növények metszését attól tartva, hogy kárt okoznak bennük, ettől azonban nem kell tartanod. Sőt, a magasabb évelők tavalyi hajtásait akár a talajszintig is visszavághatod.

Ősszel célszerű az évelő növényeket a föld felett metszeni, hogy teret adj a következő tavaszi hajtásoknak, és megelőzd a gombás megbetegedéseket. Ezt követően távolítsd el a gyomokat, majd teríts vékony komposztréteget a növények köré. Ez előkészíti az évelőket a következő tavaszi szezonra.

Azok az évelő növények, amelyek az éghajlatunkon a szabadnak telelhetnek, ezekben a hónapokban nem igényelnek külön gondozást. Akkor azonban, ha erős fagyra számítasz, érdemes avartakaróval védeni a gyökereket. A tél beköszöntével gondolj a madarakra és kisemlősökre is! Ne távolíts el minden elszáradt virágot és lehullott falevelet, ezek ugyanis élelmet és menedéket nyújthatnak a vadvilág számára.

Típusok és ültetési lehetőségek

A legnépszerűbb évelő növények közé tartoznak a levendulák, árnyékliliomok, szellőrózsák és bazsarózsák. Érdemes több, különböző fajtából válogatni, ezzel ugyanis nemcsak esztétikailag teheted változatosabbá a kertet, hanem a biodiverzitáshoz is hozzájárulhatsz.

Az évelő növények ültetési lehetőségei szinte végtelenek: virágágyásokban, szegélyként vagy akár csoportosan ültetve is jól mutatnak. A választás előtt azonban mindig vedd figyelembe a kerted adottságait! Gondolj a talaj típusára, a napsütéses órák számára és a helyi éghajlati viszonyokra. Ha a kertedben vagy erkélyeden sok a napfény, válassz napkedvelő évelőket, mint például a levendulát vagy a napraforgót. Ha több az árnyék, a páfrány vagy a hortenzia lehet jobb választás.

A Gardencentrum kínálatában évelő növények széles választékát találhatod meg. A növényeket mindig sérülésmentesen, az adott évszaknak megfelelő csomagolásban szállítjuk ki hozzád. Ha pedig bizonytalan vagy a választást illetően, fordulj szakértőinkhez!