Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így alkalmazd az évelő növényeket a kertben!

| Olvasási idő: 3 perc | 

Az évelő növényeket méltán kedveljük csodás megjelenésükért, akár a lombjukért, akár a virágzatukért tartjuk őket. Ezekkel a növényekkel könnyen kitölthetünk minden olyan űrt az ágyásokban, ahol a cserjék éppen nem a leglátványosabb arcukat mutatják. Az udvarunk összképének kialakításában is fontos szerepük van: egy általánosan felépített kertben a fák, cserjék (vagyis a fás szárú dísznövények) alkotják a kert vázát, míg az évelő növényekkel puhíthatjuk, kontúrozhatjuk a látványt, és meghatározhatjuk a kert hangulatát, stílusát.

Színes virágágyás a kertben virágzó évelőkkel

Nézzünk meg két gyakorlati példát, amelyekben teljesen különböző hatást érünk el attól függően, hogy milyen évelőket választunk az örökzöld sövényhez.

Modern és letisztult látvány

Képzeljük csak el: Novita babérmeggyek alkotják a cserjeágyást egy modern ház udvarán, a tulajdonosok pedig az otthonukhoz illő, letisztult, egyszerű, elegáns megjelenésű kertre vágynak. Az örökzöld sövényfal elé beültetünk Festuca glauca deres csenkesz töveket egy hosszanti csoportba rendezve, egymástól 40-50 cm-re. Az alacsony, élénk lombszínű, pamacsszerű évelők kiváló kontrasztot alkotnak a babérmeggyel. A hamvasan ezüst deres csenkesz megtöri az örökzöld sövény egyöntetűségét, gömbölyded formájával pedig belesimul a letisztult és modern hangulatú kertbe.

A deres csenkesz ezüstös pamacsszerű bokra

Mozgalmas és romantikus hatás

Most képzeljünk el egy másik beültetést egy olyan kertben, ahol mozgalmas, buja és romantikus hatást szeretnénk elérni: ekkor a Novita babérsövényünk elé sorba rendezve pl. Achillea rózsaszín cickafarkat ültetünk Anemone szellőrózsa és levendula tövekkel felváltva. Az egyes növénycsoportokat úgy helyezzük el, hogy egy kupacba 7-9 db kerül belőlük, és ezek váltakoznak hosszában az örökzöld sövény előtt.

Rózsaszín cickafark, fehér szellőrózsa és lila levendula virágok

Ahhoz, hogy egy még vidámabb és lendületes ágyássort kapjunk, az egészet Thymus aranysárga lombozatú kakukkfűvel szegélyezzük le. Ezekkel a növényekkel bónuszként júniustól októberig tartó virágdíszt is kapunk. A cickafark nyár elején és nyáron, a levendula nyár derekán, míg a szellőrózsa bájos virágai a nyárutón és ősszel nyílnak. A kakukkfű aranysárga bokra alacsony szegélynövényként a teljes vegetációban díszít, ahogy az örökzöld Novita babérmeggy is.

A Thymus aranysárga kakukkfű színével kitűnik a kert többi növénye közül

Teljesen más lett tehát a két ágyásbeültetés hangulata a különféle évelőknek köszönhetően. A lehetőségek határtalanok, a végeredmény pedig csak tőlünk, vagyis a kreativitásunktól, a stílusunktól és a növények gondozására fordítani kívánt időtől függ.

Ha nem vagy biztos abban, milyen évelők illenének a kertedbe, írj nekünk egy üzenetet a hello@gardencentrum.hu címre vagy a Facebook oldalunkon, és szívesen segítünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényápolás Kerti növények