Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tavasztól őszig virágzó évelők

| Olvasási idő: 3 perc | 

A hosszú tél után a tavasz elhozza a zöldülő természet látványát és az első virágokat a kertbe. Ez egy csodás időszak kezdete, melyet az élénk színekben pompázó meleg nyár követ, majd az ősz fejez be különleges lombszínekkel és az utolsó virágokkal. Tavasztól őszig a természet körforgása és a különböző növények tündöklése jelzi az évszakok változásait, amelyek során a növények által hozott szépség és színek folyamatosan új arcát mutatják meg a kertnek.

Minden kerttulajdonos vágya a tavasztól őszig virágzó, minden évszakban csodásan díszítő kert kialakítása. Ilyen szempontból az évelő növények valódi kincseket jelentenek, hiszen ezek évről évre újra virágoznak, hosszú távon színesítve és díszítve a kerteket. Azok a virágok, melyek tavasztól őszig tartó virágzással örvendeztetnek meg bennünket, különösen értékesek, hiszen hosszú időn keresztül gyönyörködhetünk a látványukban.

A tavasztól őszig virágzó évelők alkalmazásának előnyei

A tavasztól őszig virágzó évelők jelenléte a kertben több szempontból is fontos. Egyik előnye ezek alkalmazásának, hogy a kert nem lesz üres vagy színtelen egyik évszakban sem, a teljes vegetációs idő alatt szépen díszítenek. Ugyanakkor ezek nemcsak nekünk embereknek nyújtanak örömet, hanem fontos élőhelyet és táplálékforrást is biztosítanak például a méheknek, pillangóknak és más beporzóknak. Ez segíthet fenntartani a biológiai sokféleséget a kertben.

Az évelő növények hosszú életűek és évről évre újra virágoznak. Nem kell minden évben új növényeket ültetni vagy cserélni őket, így a kert gondozása során sok időt és energiát spórolhatunk meg.

Milyen évelő növényeket ültessünk, ha egy tavasztól őszig virágzó kert kialakítása a cél?

Lássuk, melyek azok a tavasztól őszig virágzó évelők, amelyek minden kertben csodásan díszíthetnek. A továbbiakban ezekre hozunk pár példát.

Tavaszi évelők

Szívvirág (Dicentra spectabilis): 

Igazán különleges tavaszi virágzású évelő, mely árnyékos, félárnyékos helyeket kedvel. Szív alakú virágaival díszít az áprilisi és májusi hónapokban.

Vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia Red Beauty):

Egy könnyen gondozható, fényes, húsos örökzöld levelekkel és vöröses virágokkal díszítő tavaszi évelő. Virágai kora tavasszal, már február végétől megjelenhetnek. Az árnyékos és félárnyékos kertrészeket kedveli.

Tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima):

Alacsony növekedésű, szárazságtűrő évelő. Imádja a napos helyeket, gyakran alkalmazzák sziklakertekben is. Májustól kezdődően dúsan virágzik, gömb alakú virágai kiemelkednek a párnaszerű lomb közül.

Nyáron pompázó évelők

Ernyős verbéna (Verbena bonariensis):

Kecses megjelenésű, nyáron virágzó évelő dísznövény. Lila virágaival díszít a nyár folyamán, júniustól szeptemberig, különleges színfoltja lehet a kertnek.

Évelő díszgyertya (Gaura lindheimeri):

A nyár folyamán hosszan virágzó, könnyen gondozható évelő. Remek szárazságtűrő, a napos helyeket kedveli. Fajtától függően, fehér vagy rózsaszín virágai júniustól őszig díszítenek.

Méhbalzsam (Monarda didyma):

Különleges megjelenésű, feltűnő dísznövény. A nyár közepén nyíló virágai remekül díszítik az évelőágyakat. Illatos virágait gyakran látogatják a méhek és pillangók.

Ősszel virágzó évelők

Őszirózsák (Aster):

Az ősz klasszikus virágai, számtalan színű és méretű fajtáját megtaláljuk. Élénk virágzásukkal gondoskodnak arról, hogy a tavaszi virágözön után se legyen kopár a kert.

Szellőrózsa (Anemone):

Nyár végén nyíló virágai heteken át, őszbe nyúlóan díszítenek. Kecses, légies megjelenésükkel különleges hangulatot teremtenek a sárguló őszi kertben.

Napfényvirág (Helenium autumnale):

Csodás, nyár végén és ősszel nyíló évelő, mely narancsos virágaival hosszan díszíti a kertet. Napfénykedvelő, könnyen gondozható, hálás dísznövény.

 

Az évelőknek általában kevesebb gondozásra van szükségük, mint az egynyári virágoknak, de a rendszeres öntözésnek, trágyázásnak és gyomlálásnak ebben az esetben is fontos szerepe van a növények egészségének és a kert szépségének megőrzésében. Fontos, hogy minden növény számára megfelelő helyszínt válasszunk a kertben, figyelembe véve a különböző növények különböző igényeit.

A tavasztól őszig díszítő évelők valódi kincsek a kertekben, hiszen hosszú időn keresztül díszítik és gazdagítják azokat. Évszakról évszakra újra és újra meglepnek bennünket szépségükkel és változatosságukkal. A megfelelő gondozással csodás kertet alakíthatunk ki, ahol az évelők a teljes vegetációs időszakban folyamatosan virágoznak, és lenyűgöző látványt nyújtanak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények