Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pampafű - természetes szépség és elegancia a kertben

| Olvasási idő: 2 perc | 

Ha egy olyan növényt keresel, amely lenyűgöző látványt nyújt, de könnyen gondozható és betegségekre sem hajlamos, akkor a pampafű (Cortaderia selloana) ideális választás lehet számodra. Ezzel az elegáns díszfűvel nemcsak a kertekben, hanem köztéren is gyakran találkozhatunk, ami nem véletlen: impozáns megjelenése és viszonylag alacsony karbantartási igénye miatt népszerű választás például városi parkok díszítéséhez is.

Mi teszi különlegessé a pampafüvet?

A pampafű egy dél-amerikai származású fűfajta, mely hosszú, díszes, tollakra hasonlító bugavirágzatáról ismert. A virágai fajtától függően különböző színűek lehetnek, például ezüstös-fehér vagy rózsaszín árnyalatúak, és lenyűgöző látványt nyújtanak, amikor a szélben szinte hullámzanak a levegőben.

A pampafű nagyméretű bokrot nevel, kifejlett korában 2-2,5 méter magasra növekszik, így önállóan ültetve is mutatós. A kert naposabb részein érzi jól magát, és jól bírja az elmúlt évekre jellemző meleg, száraz nyarakat is. Tökéletes választás lehet bármilyen stílusú kertbe, legyen az modern, mediterrán vagy akár hagyományos.

A pampafű gondozása

Ahogy már említettük, az egyik legjobb tulajdonsága a pampafűnek, hogy viszonylag kevés gondoskodást igényel. Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy minél tovább teljes pompájában díszíthesse a kertünket.

A díszfüvek többségéhez hasonlóan jól tűri a szárazabb időszakokat is, de a rendszeres öntözést meghálálja. Ez különösen fontos a telepítés utáni időszakban, mivel ezzel segíthetjük a gyökeresedést.

Fontos, hogy hogyan teleltetjük: kössük össze a lombozatát, és hagyjuk úgy a hidegebb hónapokra. Ne vágjuk le a leveleit a tél elején, mert a csapadék befolyik a pampafű szalmaszál szerkezetű leveleibe, és fagy esetén szétroncsolja a belső levéltövet.

A metszését tavasszal, a fagyok elmúltával kell elvégezni, a talajfelszín felett 25-30 cm-re. Ügyeljünk arra, hogy a visszavágást még időben, a lombozat növekedésének beindulása előtt ejtsük meg. Ha elkésünk és a már beindult töveket vágjuk vissza, akkor a hajtáscsúcsokon még a nyár folyamán is látszanak majd a sérült hajtásvégek.

Hova ültessük a pampafüvet?

A pampafű önmagában, szoliter növényként is rendkívül mutatós, de csoportosan, 1-3 tövet egymás mellé ültetve is szép látványt nyújt, ha van hozzá elég helyünk a kertben. Viszonylag gyorsan benövi a rendelkezésre álló helyet, legalább 2x2 méter tenyészterülettel érdemes számolni. Jól társítható virágzó évelőkkel, és remekül mutat sövényfal elé, például korallberkenye vagy Novita babérmeggy elé beültetve. Gyakran választják medence vagy kerti tó közelébe, mivel igazán természetközeli hangulatot teremt a víz mellett.

Ahogy a cikkünkből is kiderült, a pampafű egy lenyűgöző és könnyen nevelhető dísznövény, amely stílust és eleganciát ad kertednek. Szépségével és egyszerű gondozásával hamar a kedvenceddé válhat. Válaszd ki a kedvenc fajtáidat a Gardencentrum kínálatából!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás Kerti növények