Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ördögszem, a nem mindennapi évelő

| Olvasási idő: 1,5 perc | 

Júniusban a forró napokon is díszítő virágoké a főszerep.  Megannyi díszcserje és lágyszárú dísznövény teljes pompájában díszíti udvarunkat. Ám amennyiben dúsítani szeretnénk környezetünk szépségét, egy remek évelő dísznövénnyel szeretném megismertetni a kedves olvasót:  a dekoratív, különleges ördögszemmel.

Az ördögszem vagy latin nevén Scabiosa columbaria (ejtsd: Szkabióza kolumbária) egy rendkívül hálás, kifejezetten szárazságtűrő évelő dísznövény. Halványlila, kékeslila és világos rózsaszín fajtái könnyen megszerethetőek.  Szeldelt, lándzsás levelei közül a magasba emelkedő virágszárak látványos díszként szolgálják majd udvarunkat. A kimagasló virágok lapított félgömb alakúak, melyek széle csipkeszerűen díszített. Rovarbarát kertekbe is kiváló választás!

A gondozásigénye igen alacsony, csupán tél végén kell a töveket visszavágni, megtisztogatni, hogy újult erővel indulhasson a tavaszi szezonban kedvelt évelőnk. A virágzási ideje május-júniustól indul, és az elnyílt virágok rendszeres megtisztogatásával egészen a fagyokig eltarthat, így egész nyáron át díszítő évelő növényeink egyike. Kiváló tulajdonsága továbbá, hogy remekül bírja a szárazságot, ami ideális hazánk nyarait tekintve. Imádják a pillangók, sokszor hintáznak a különleges ördögszem virágzatokon.

Ültessük teljes napfényre, hogy megfelelően hozhassa csodás, akár 3-4 cm átmérőjű virágait. Sziklakertekbe is ideális választás, de az évelőágyásokat is remekül díszíti, ekkor csoportosan ültessük. Javaslat: 3-5 tövet helyezzünk egymástól 10-15 cm-re egy kupacba. Magassága 40-50 cm körüli, szélessége is 40 cm köré tehető.  Szereti a tápanyagban gazdag, enyhén meszes talajokat. Tőosztással szaporíthatjuk, amelyet érdemes pár évente megtenni a hosszú növényéletartam érdekében.

A nyári napokban is ültethetünk konténeres-cserepes évelőket, cserjéket, hiszen ha megfelelő vízellátást biztosítunk a frissen elültetett növényeinknek, akkor teljes biztonsággal várható a megeredésük.

Kellemes kertészkedést kívánva:

Leber-Mogyorósi Dóra
kertészmérnök, kertépítő-, és zöldfelület fenntartó szakmérnök

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti növények