Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egész nyáron át virágzó növényt keresel? Ütess cserjés pimpót!

| Olvasási idő: 2 perc | 

A dúsan virágzó, élénk színekkel díszítő cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) a nyári kert egyik igazi sztárja. Az alacsony növekedésű cserje virágai több hullámban, májustól egészen szeptemberig nyílnak, így egész nyáron élvezhetjük a gyönyörű látványt.

A Potentilla fruticosa egy igazán mutatós díszcserje

A cserjés pimpó egy kompakt növekedésű, sűrű ágrendszerű díszcserje, amelynek különféle fajtái változatos virágszínekkel díszítenek. Ötszirmú, kis méretű virágai nagy tömegben nyílnak, szinte az egész növényt befedik. Az egyik legnépszerűbb a sárga virágú változat, de létezik különleges, barackrózsaszín árnyalatú is, mint a Potentilla fruticosa ’Daydawn’.

Sűrű ágazata miatt talajtakaró növénynek is alkalmas. Ha valami igazán egyedit szeretnél a kertbe, akár egy alacsony virágzó sövényt is kialakíthatsz belőle. A magasabb fajtái jól mutatnak önmagukban, szoliter cserjeként ültetve, vegyes összeültetésben pedig remekül társíthatók az alacsonyabb bugás hortenziákkal, mint amilyen a ’Little Spooky’ törpe hortenzia is.

A cserjés pimpó gondozása

A cserjés pimpó a könnyen nevelhető dísznövények közé tartozik, igazán szívós, nem igényel sok gondoskodást.

A jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talaj az ideális számára, a meszes talajtípusokat nem kedveli. Ültetéskor ajánlott jó minőségű virágföldet és szerves tápanyagot használni, hogy segítsük a gyors begyökeresedést. Amennyiben a kertünkben meszes a talaj és biztosra szeretnénk menni, ültethetjük akár dézsába is.

A cserjés pimpó napos helyeken fejlődik a legszebben, így használhatjuk például a kert melegebb, déli fekvésű területeinek díszítésére. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a túl erős napfény hatására a virágai megfakulhatnak, ezért ha tehetjük, keressünk neki olyan helyet, ahol a délig tartó napsütés után már félárnyékban lehet. A mélyárnyékos ágyásokat mindenképp kerüljük, mert ilyen helyeken a cserjés pimpó bokra megritkul és a virághozam is gyérül.

A több éves tövek jól tűrik a szárazságot, ám a meleg nyári napokon, a virágzás idején rendszeres locsolásra van szükség ahhoz, hogy a növényünk igazán mutatós maradjon.

Annak ellenére, hogy kompakt növekedésű cserje, előfordulhat, hogy felnyurgul, és ilyen esetben bizony a virágzása is alábbhagy. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, érdemes tavasszal megmetszeni a töveket, ami megfiatalítja és bő virágzásra ösztönzi a növényt. Ha formázni akarjuk és csak a kusza vesszőket vágnánk vissza, akkor várjunk vele a virágzás végéig.

A cserjés pimpó egy igazán szerethető, szívós díszcserje, amely egész nyáron színt visz a kertbe. Könnyű gondozása miatt ideális választás lehet az elfoglalt és a kezdő kertészek számára is. Válaszd ki a kedvenc fajtátad a kínálatunkból, és ültesd el még idén a kertedbe!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás Kerti növények