Leírás
A datolyaszilva jellemzése
Japánban és egész Délkelet-Ázsiában, Indiában és Kínában is ősi, közkedvelt gyümölcs. Érdekesség, hogy az almánál nagyobb a rosttartalma és igen magas C-vitamin, valamint ásványianyag-tartalommal is rendelkezik. A fügéhez hasonlóan használják húsokhoz, sültekhez. Érett állapotában húsa puha, szinte zselés, a sárgabarackéhoz hasonlítható. A Levelei lombhullás előtt sárgára vagy narancsvörösre színeződnek, nyár elején virágzik. Spanyol eredetű, közepes termésű (átlag 30 dkg) gyümölcsfa, öntermékeny.
GARDENCENTRUM.HU TIPP: A gyümölcsfák optimális ültetési ideje ősszel van, amikor az időjárás csapadékban dús. Ez kedvező körülmény a megfelelő begyökeresedéshez. Az ültetőgödörbe adagoljunk szarvasmarha trágya pelletet, és M-Peat tőzeget az ideális gyökeresedéshez.
A datolyaszilva (Diospyros kaki) igényei
Fényigény: Teljes napfényre ültessük melegkedvelő növény a datolyaszilva. Déli, szélvédett fekvésben érzi jól magát.
Vízigény: Közepes vízigényű, rendszeres öntözés mellett várható az ideális datolyaszilva terméshozam.
Talajigény: Laza, középkötött talajra ültessük a datolyaszilvát. Különösképpen nem válogat, de szereti a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag levegős talajtípusokat, tápanyagigényes. Ültetéskor, azt követően évente a tövekhez adagolhatunk jó minőségű, granulált szervestrágyát.
Fája: Középerős növekedésű, bőtermő,-20 fokig télálló.
Gyümölcs: Közép-nagy (kb. 30 dkg), aromás, narancsszínű, kúpos alakú. Nagyon ízletes éretten, keményen csersavas ízvilágú.
Felhasználása: Sültek mellé, kompótnak, de friss fogyasztásra is kiváló a jól megérett datolyaszilva. Ültethetjük más, ugyancsak melegkedvelő növények mellé, mint amilyen az öntermékeny Jenny kiwi.
CSAK TELEPHELYI ÁTVÉTEL LEHETSÉGES!