Leírás
Katalin cseresznye jellemzése
Szabadgyökerű gyümölcsfa vásárlása esetén igyekezzünk minél előbb a végleges helyére telepíteni. Legalább kétszer nagyobb méretűre kiásott ültetőgödrébe érett szarvasmarhatrágyát is keverjünk, a megfelelő, hosszútávú fejlődés érdekében.
A Katalin cseresznye egyike a legkedveltebb cseresznyefajtáknak. Nagyméretű gyümölcse (9-11 g), kemény húsa, lédús és jó ízvilága miatt érdemes telepíteni udvarunkba. Igen korán termőre fordul, és bőven terem.
Mikor terem a Katalin cseresznye?
Érési idő: Július második fele. Ez azért jó, mert ha későn virágzik, akkor talán már bízhatunk abban, hogy ritkábban részesül a kora tavaszi fagykárokból, a terméskötés biztonsága nő.
Mekkora fává fejlődik a Katalin cseresznye?
A Katalin cseresznyefa fája nagyméretű és gyorsan növő. Robosztus, nagyméretű cseresznyefává fejlődik. Metszés nélkül nagyobb kertekbe, metszéssel kisebb udvarokba is ültethetjük.
Milyen ápolási munkával kell számolnom, ha Katalin cseresznyefát ültetek?
Ápolási munkálatai elsődlegesen az első 1-3 évben történő korona kialakítása. Ezt követően az ifjító és ritkító metszéseket kell rendszeresen elvégeznünk. Ügyeljünk arra, hogy a korona szellős, és széljárta legyen. Ha így teszünk, akkor kevesebb táptalajt szolgáltatunk a kórókozóknak, kártevőknek. Ha egy-egy vihar során, vagy más egyéb okból kifolyólag károsodást szenvedett a Katalin gyümölcsfa vesszői, akkor azokat mielőbb távolítsuk el, mert a keletkezett sebfelület is nyílt és kiváló felszíne a betegségek megtelepedésének. A metszések alkalmával igyekezzünk tiszta és lefertőtlenített vágóeszközökkel dolgozni (metszőolló, karos olló), ezzel is segítve a tiszta és a fertőzések esetleges áthurcolásától mentes munkát eredményezni. Az ültetést követően bőségesen locsoljuk, iszapoljuk be a friss gyümölcsfát.