Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Valóban jó megoldás tuja helyett leylandi ciprust ültetni?

| Olvasási idő: 5 perc | 

A száraz, meleg nyár miatt tavaly is rendkívül sok helyen találkozhattunk barnuló, kiszáradó tujákkal. Több éves, koros növények mentek tönkre, teljes tujasorok váltak menthetetlenné. Rossz látni egy növény kipusztulását, amelyet sok évig neveltünk, gondoztunk. Ott maradunk sövény nélkül, és már nincs, ami csökkentse a zajt és a port, vagy megvédje a kertünket a kíváncsi tekintetektől.  

Minket is sokan kerestek fel azzal, hogy a kiszedett tuják helyére valami mást ültetnének. A legtöbb vásárlónk érthető okokból azt szerette volna, hogy minél hamarabb újra dús, méretes növények vegyék át a korábbi örökzöld sövényfal helyét.

Erre a célra a leylandi ciprus tökéletesen alkalmas, így nem meglepő, hogy a többség ezt a növényt választja a tuják helyettesítésére.

Dús leylandi ciprus sövény

Hogyan tarthatjuk jó kondícióban a leylandi ciprust?

Fontos a megfelelő termőhely megválasztása. Szinte bármilyen talajra ültethetjük, de érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy hatékonyan segíthessük a gyökeresedést, a fejlődést és az egészséges növényállapot elérését:

  • Az első és legfontosabb, hogy megbízható kertészetből, erős gyökérzetű, fejlett növényeket vásároljunk. Ne csak a hajtás magasságát nézzük, hanem a gyökérzetet, a hajtásrendszer sűrűségét is!

  • Ültetés előtt lazítsuk fel a növénysor alatti talajt 20-30 cm mélységben.

  • Készítsünk a megvásárolt növény cserépméreténél kétszer-háromszor nagyobb ültetőgödröt.

  • Dolgozzunk be jó minőségű virágföldet, tőzeget a talajba.

  • Használjunk ellenőrzött minőségű szervestrágyát.

  • Az ültetést követően gondoskodjunk a megfelelő öntözésről.

  • Évente adagoljunk szerves tápanyagokat vagy komplex műtrágyákat a növény igényeinek megfelelően.

  • Száraz, meleg nyári heteken biztosítsunk párásabb környezetet a tövek alulról történő öntözésével.

A fenti szempontok betartásával sokat tehetünk azért, hogy minél tovább egészséges maradjon a leylandi sövény.

Kifejlett, dús lombú leylandi ciprusok

Milyen betegségek, kártevők támadhatják meg a leylandi ciprust?

Kártevők közül megjelenhet a borókaszú és a boróka-tarkadíszbogár, amelyek berágják magukat a szállító edénynyalábokba. Az időben történő permetezéssel és a barnuló hajtások kimetszésével meg tudjuk állítani a terjedésüket.

Gombabetegségek főleg olyan esetekben jelentkeznek, amikor tartósan nedves a lombozat. Ilyen időjárási körülményeket követően érdemes lehet védekezni, permetezni.

Szóval jó ötlet leylandi ciprust ültetni vagy sem?

Jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy a leylandi ciprusok a tujáknál jóval ellenálóbb növények, és rendelkeznek azokkal az előnyökkel, amelyekkel a tuják is – örökzöldek, gyorsan nőnek, dús sövényt alkotnak, nincsenek különleges igényeik, és a legtöbb kertbe jól illenek. Azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz 10-20 év múlva, hiszen hazánk éghajlatának változása és az új kártevők megjelenése is hozhat még meglepetéseket. Egy biztos: sokat tehetsz a növényeid egészségéért, ha megteremted az ideális feltételeket (pl. a fenti tanácsokat megfogadva) ahhoz, hogy jól tudjanak fejlődni és kitűnő kondícióban legyenek.

Fiatal leylandi ciprusok eladásra készen

Mielőtt belevágnál a tuják lecserélésbe vagy a sövénytelepítésbe, érdemes készíteni egy költségvetést, megtervezni a pontos tőtávolságot (50-80 cm) és kiszámolni a szükséges anyagokat, majd jöhet az egészséges leylandi ciprusok kiválasztása és a talajjavító anyagok megvásárlása. Amennyiben szakértő, megbízható helyről vásárolsz, később is könnyebb dolgod lesz, hiszen bármikor is fordulhatsz szakmai tanácsért a kertészethez, a szakemberekhez.

Ne feledd: a sövényt nem rövid távra telepítjük, és ha hosszú évekig, évtizedekig szeretnél gyönyörködni a növényeidben, nem biztos, hogy megéri párezer forintos tételeken vagy különbségeken spórolni.

Összefoglalva tehát kellő körültekintéssel jó választás lehet tuják helyett leylandi ciprust ültetni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények