Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tündöklő napfény a kertben – ültess sárga virágokat!

| Olvasási idő: 3 perc | 

Az élettel teli, meleg nyári napokon nincs is vidámabb látvány, mint a ragyogó színű, napsárga virágok a kertben. A cikkünkben most 3 könnyen gondozható, gyönyörű dísznövényt mutatunk be, amelyek élénk színeikkel egész nyáron díszítenek.  

A Rudbeckia sárga virágaival díszíti a kertet

Rudbeckia - Kúpvirág:

A ragyogóan sárga virágokkal büszkélkedő Rudbeckia, avagy kúpvirág egy igazán hálás, kevés gondozást igénylő évelő. Nem csak az élénk színeiért kedvelik, hanem szívesen ültetik azért is, mert a meztelencsigák messziről elkerülik.

Nagyon bőségesen virágzik, június végétől egészen szeptemberig gyönyörködhetünk a vidám virágaiban. A gondozása igazán egyszerű: mindössze annyi dolgunk van, hogy az elnyílást követően, az első fagyok érkezésekor visszavágjuk a töveket, tavasszal pedig érdemes némi tápanyagot kijuttatni a gyökérzethez. A szaporításához is a tavasz a legjobb időpont, március elején ajánlott a töveket egy éles ásóval „feldarabolni”.  

A Rudbeckia többféle változatban létezik, amelyek között találunk egészen alacsony, mindössze 30-40 cm magasra növőket, de vannak magasabb fajták is, mint például a Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’ amely akár 60-80 cm-ig is felnyúlik. A színskála az élénk sárgától egészen a rozsdabarna-vöröses árnyalatokig terjed, így mindenki megtalálhatja a saját stílusához illőt.

Virágzó orbáncfű napsárga virágokkal

Hypericum – Orbáncfű:

A nevével ellentétben az orbáncfű valójában egy fásodó szárú cserje. A fajtaváltozatai között találhatóak alacsonyabb és magasabb növekedésűek is: a Hypericum polyphyllum ’Grandiflorum’ például 20-30 cm magas, míg a Hypericum patulum ’Hidcote’ fajta 50-60 cm magasra is megnő.

Jól mutat csoportosan ültetve, például örökzöldekkel társítva, a virágágyásokban elszórva pedig élénk színfoltot képez a ragyogóan sárga virágaival. Akár alacsony, nyíratlan sövényként is alkalmazhatjuk – ebben az esetben a töveket egymástól 50-70 cm távolságra érdemes ültetni. A virágai nyáron hosszú hetekig pompáznak, az őszi kertet pedig jellegzetes piros terméseivel díszíti.

Az orbáncfű nem igényel sok gondozást, kezdő kertészeknek is bátran ajánljuk. Teljesen télálló, emellett jól tűri a szárazságot is, de a nyári, melegebb hónapokban érdemes rendszeresen öntözni, mert ettől fog dúsan és hosszan virágozni. Tavasszal ajánlott a töveket erőteljesen visszametszeni, hogy elkerüljük a felkopaszodást, illetve ezzel is segíthetjük a még dúsabb virágzást. Napos és félárnyékos kertrészekben is jól érzi magát.

Nagyfészkű menyecskeszem teljes virágzásban

Coreopsis grandiflora – Nagyfészkű menyecskeszem:

Ha nincs sok időnk a kertészkedésre, akkor a Coreopsis grandiflora, vagyis a nagyfészkű menyecskeszem ideális választás lehet. Ez az igazi napimádó évelő fénylően sárga virágokat nevel, amelyek júniustól egészen szeptemberig nyílnak. Remekül mutat évelőágyásokban, nagyobb sziklakertekben és örökzöldek mellé ültetve.

A talajra nem különösebben igényes, de a dús virágzás érdekében érdemes minden tavasszal jó minőségű tápanyaggal ellátni. Bár szereti a rendszeres vízellátást, kitűnően bírja a szárazabb időszakokat is.

Elnyílás után fontos, hogy eltávolítsuk a virágszárakat, ősz végén pedig vágjuk le talajszintben az elszáradt leveleket! A nyár folyamán, az intenzív virágzás időszakában is érdemes néha átvizsgálni a bokrot, és megszabadulni az elszáradt virágoktól, levelektől. Ez segít megelőzni a menyecskeszem befülledését, amire a tömött bokra miatt hajlamos lehet a csapadékosabb időszakokban. 

 

Nézz körül a webáruházunkban, és válaszd ki a kedvenc napsárga virágaidat, amelyek megtöltik majd a kerted vidámsággal és szépséggel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények