Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Teremts mediterrán hangulatot a kertedbe!

| Olvasási idő: 4 perc | 

A mediterrán országokra gondolva a napsütötte tengerpartok mellett egész biztosan mindenkinek eszébe jut az ottani gyönyörű, dús, színpompás növényvilág is a különleges, élénk színű virágokkal. Ha te is szeretnéd ezt a hangulatot becsempészni a kertedbe vagy a teraszodra, akkor van egy jó hírünk: itthon is egyre népszerűbbek a mediterrán eredetű Bougainvillea és Mandevilla dísznövények, melyek különleges nyári díszei lehetnek az udvarodnak. Mindkét növény Dél-Amerikából származik, a hazai teleinket nem viselik el, így teleltetni szükséges őket. Cikkünkben ehhez is találsz néhány hasznos tanácsot!

Gyönyörűen virágzó rózsaszínű bougainvillea

Miért ültess Bougainvillea-t a teraszra?

Mürvafürtnek is nevezik magyarul ezt az élénk színű, káprázatos kúszónövényt. Igazán vonzóvá a hármasával álló, feltűnő árnyalatú fellevelei teszik, melyek az apró virágai körül helyezkednek el. Ezek lehetnek fehérek, sárgák, narancs- vagy rózsaszínűek, lilák, de akár pirosak is. A virágok csoportosan, nagy számban jelennek meg tavasztól kezdődően, és egész nyáron át, az ősz beköszöntéig díszítenek.

Itthon a fagyérzékenysége miatt leginkább dézsás dísznövényként alkalmazható. Gyorsan növekszik, kúszó jellege miatt támrendszert igényel, így 2-3 méter magasra is meg tud nőni.

A Bougainvillea-t semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, könnyen melegedő talajba ültesd! Napsütötte helyeket kedvel, a nyári forró napokat is jól viseli, teljes napon lesz a legszebb a virágzása. Vízigénye közepes, jól tűri a szárazságot, nem szabad túlöntözni. A rendszeres tápoldatozást gyönyörű virágzással hálálja meg.

Különleges dísze lehet a nyári udvarnak, terasznak: helyezd a medence közelébe, hogy mediterrán nyarat varázsolj kertedbe!

Az elegáns Mandevilla avagy Dipladenia rózsaszín virága

A dúsan virágzó Mandevilla is jó választás a mediterrán hangulathoz

Egyre gyakrabban találkozhatsz ezzel a cserepes vagy dézsás dísznövénnyel, amely tölcsérjázmin és Diplandénia néven is ismert. Az örökzöld levelű kúszócserje tavasztól őszig díszít gyönyörű tölcsér alakú virágaival, amelyek lehetnek fehérek, rózsaszínek, sárgák, de a piros különböző árnyalataiban is pompázhatnak.

A Bougainvillea-hoz hasonlóan ez a mediterrán dísznövény is fagyérzékeny. Cserépbe, dézsába javasolt ültetni, valamint neveléséhez támrendszer is szükséges.

A Mandevilla jól viseli a tűző napsütést és a meleg nyári napokat, érdemes napos helyre elhelyezni a cserepet.

Ültesd jó vízáteresztő képességű talajba, amely könnyen átmelegszik, és öntözd kisebb mennyiségekben, amikor úgy ítéled, hogy a talaja túl száraz. Ügyelj arra, hogy ne öntözd túl, mert a pangó vizet nem viseli el. Érdemes rendszeresen tápoldatozni is a megfelelő virághozam érdekében.

Nyári udvarok, teraszok mediterrán hangulatú dísze lehet színes tölcsér alakú virágaival és fényes, bőrnemű leveleivel, de ablakpárkányokon is mesés látványt nyújt.

Dipladenia balkonládában a teraszon

A fagyérzékeny Bougainvillea és Mandevilla teleltése

A hideg idő beköszöntével ezek a csodás nyári dísznövények nem maradhatnak kint, mivel a mi éghajlatunkon nem élnék túl a telet. Amikor a hőmérséklet lecsökken, helyezd őket lehetőleg világos, de nem túl meleg helyre! Az átteleltetésükhöz 10-12°C az ideális hőmérséklet.

Ilyenkor a növények nyugalmi állapotba kerülnek, nem szükséges őket tápoldatozni, illetve locsolni is csak nagyon ritkán kell. Attól sem kell megijedni, ha ebben az időszakban a levelek nagyrészét elhullatják – ez természetes folyamat, tavasszal újakat fognak hozni.

A tavaszi fagyok elmúltával a Bougainvillea és Mandevilla is kihelyezhető a szabadba. Ilyenkor javasolt megmetszeni őket, illetve átültetésük is ilyenkor ajánlott. Ha már kint vannak a növények, el lehet kezdeni a rendszeres locsolást és tápoldatozást, melynek hatására gyorsan fejlődésnek, növekedésnek indulnak, és már április-májustól onthatják szemet gyönyörködtető virágaikat.

Csempészd be te is a mediterrán nyarat a kertedbe ezzel a két színpompás növénnyel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények