Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Télen sem szeretnél lemondani a virágos kertről? Akkor a hunyor tökéletes megoldás!

| Olvasási idő: 2 perc | 

A téli hónapokban a természet és a növények nagy része is álomba szenderül, s hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ebben az időszakban nem tudjuk virággal díszíteni a kertünket. Ha a hideg, téli időszakban sem szeretnél azonban lemondani a virágos kert nyújtotta csodás látványról, akkor tökéletes választás a különféle hunyorfélék ültetése. A hunyor (Helleborus) téli rózsa néven is ismert évelő növény, mely a nevével ellentétben azonban a valóságban nem áll rokonságban a rózsafélékkel.

A hunyor megjelenése

A hunyor gondozása nem igényel sok munkát, ugyanakkor egy igazi különlegessége lehet a kertünknek, hiszen a téli hónapok alatt is színes virágokkal örvendeztet meg bennünket. Virágainak színe rendkívül széles skálán mozog a fehértől a halvány rózsaszínen át egészen a lilás-bordóig, de akár zöldes is lehet. A hunyorfélék virágzása már november végén elkezdődik és egészen tavaszig kitart, így a szürke téli hónapok alatt sem maradunk virágok nélkül. Kifejlett magassága 30-40 cm körül alakul, ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol rálátunk és viszonylag közelről élvezhetjük a téli virág által nyújtott látványt.

A hunyor gondozása

A hunyor egy viszonylag könnyen gondozható növény, mely nagyon jól tűri a hideget és a fagyokat. Közepes vízigényű, egyenletes és folyamatos vízellátást igényel. A hunyor elsősorban árnyékos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát és a laza szerkezetű, jó vízelvezető képességgel rendelkező talajt kedveli. Kifejezetten jól tűri a hideget és a fagyot, keményebb mínuszok idején azonban hasznos lehet a tövét kéregmulccsal vagy lombtakaróval védeni. Az elszáradt leveleket érdemes eltávolítani a növényről, így megakadályozhatjuk a levélfoltosság kialakulását, melyre a hunyor hajlamos. Fontos azt is megemlíteni, hogy a hunyorfélék a gyökerükben és a leveleikben található alkaloida miatt mérgezőek. Ezt mindenképp szem előtt kell tartani, amennyiben kisgyermek vagy kutya van a háznál.

A hunyor felhasználása

Annak érdekében, hogy kertünk télen is szép, esztétikus látvánnyal örvendeztessen meg bennünket, a hunyort célszerű olyan más növényekkel együtt összeültetni, melyek jól bírják a hideg időjárást, és hasonló fény- és talajviszonyokat kedvelnek. Ilyen pl. a kis meténg vagy a bőrlevél. A hunyor töveket egymástól kb. 40 cm-es távolságra javasolt ültetni. Az ültetés helyének kiválasztásakor pedig fontos tekintettel lenni arra, hogy a hunyor nem tűri az átültetést, így eleve a véglegesnek szánt helyére érdemes ültetni.

 

A hunyor tehát ideális választás, ha valami igazán különlegesre vágysz a téli időszakban, hiszen a gondozása egyszerű feladat, ugyanakkor a tavasz beköszöntéig sem marad a kert virág nélkül. Kínálatunkban több fajtáját is megtalálod, keresd őket a webshopban!

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényápolás Kerti növények