Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szárnyastermésű borkóró – egy törékeny szépség a kertben

| Olvasási idő: 2 perc | 

A szárnyastermésű borkóró (Thalictrum delavayi) egy eredetileg Ázsiából, Kínai nyugati területeiről származó dísznövény, amelyet törékeny, kecses megjelenése, különleges levelei és lenyűgöző nyári virágzása tesz különlegessé. Hazánkban még nem olyan elterjedt, de az utóbbi években egyre több kertbarát kezdi felfedezni a szépségét és sokoldalúságát.

A borkóró egyedi bája

A borkóró egy igazán elegáns és finom megjelenésű évelő növény, mely a magasabb évelők közé tartozik. Magassága változó, egyes fajtáinak kifejlett mérete akár a 2-3 métert is elérheti, míg mások csak 120-150 cm magasra nőnek. A levelei laza, élénkzöld lombtömeget alkotnak, amiből kiemelkednek a karcsú virágszárak, rajtuk az apró, lilásrózsaszín árnyalatban pompázó virágokkal. Az élénk színű, légies virágokból kikandikáló citromsárga porzók csak még tovább fokozzák a különleges látványt.

A szárnyastermésű borkóró gondozása

Hálás, nem túl kényes dísznövény, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy a borkóró jól érezze magát a kertünkben.

Közepes/magas vízigényű növényről van szó, ezért rendszeres vízellátásra van szüksége. Ha a talaját mulccsal takarjuk, segíthetjük a nedvesség megtartását. A legszebben félárnyékos helyeken fejlődik, és fontos arra ügyelni, hogy olyan helyet válasszunk neki, ahol csak a délelőtti órákban éri nap, mert a délutáni forróság bizony megviselheti.

A talajra nézve a borkóró nem igazán válogatós, de kedveli az enyhén nedves, üde, laza szerkezetű talajokat. Kedvelt tulajdonságai közé tartozik még a télállósága is: akár a -28°C fokot is eltűri, így nem feltétlenül igényel védelmet a téli hónapokban, viszont komolyabb hidegek után érdemes tavasszal némi plusz tápanyagot adni neki, hogy ezzel segítsük a fejlődését.

Milyen növények közelébe ültessük a borkórót?

Felálló szárú, bokros növekedésű dísznövény, ezért a borkóró remekül alkalmazható ágyások háttérnövényeként. Törékenységét és légies szépségét még jobban kihangsúlyozza, ha erőteljesebb megjelenésű növényekkel, például lángvirágokkal vagy különböző díszfüvekkel társítjuk. A borkóró virágzása igen hosszúnak mondható, júniustól egészen a hűvösebb napokig, akár szeptember végéig is tart, így jól kiegészíti a nyár második felében nyíló dísznövényeket. Sok apró, élénk színű virágával színes virágfelhőként magasodik az ágyás fölé, kiemelkedve a középmagas évelők közül.

 

Ha tehát egy igazán finom megjelenésű és egyedi évelőt keresel a kertedbe, bátran ajánljuk a szárnyastermésű borkórót, amely nemcsak gyönyörű látványt nyújt, de egy igazán könnyen gondozható, hálás növény is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények