Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Prunus laurocerasus Novita - Szabadgyökerű babérmeggy

Jelenleg nem elérhető, várhatóan 2023. szeptember végétől lesz rendelhető.

Szabadgyökerű, több ágas, 40-60 cm hosszú Novita babérmeggy. Ősszel és tavasszal ültethető, erős gyökérzettel rendelkező, több ágas tövek. A legjobb ár/értékkel rendelkező babérmeggyünk!

A kiültetési segédletet ide kattintva tölthető le hozzá: LETÖLTÖM

Átlagos értékelés: 34

Leírás

A szabadgyökerű babérmeggy jellemzői

Sövénynek kiválóan alkalmas, 2-3 méter magasságot is elérő örökzöld díszcserje a Novita babérmeggy. Jelenleg az egyik legellenálóbb fajta, ami jól bírja a száraz, meleg körülményeket. A mediterrán országokban is gyakran találkozhatunk babérmeggy sövénnyel, hiszen ott sem bővelkednek a csapadékban a nyár folyamán. Üde, fénylően zöld levelei jól mutatnak kerítés mellett, vagy térelválasztóként is egyaránt.

Mikor ültethetem el az örökzöld szabadgyökerű babérmeggyet?

A szabadgyökerű babérmeggy tavasszal és ősszel ültethető, mivel ilyenkor alacsonyabb a hőmérséklet, az örökzöld növény kevesebbet párologtat. A szabadgyökerű babérmeggy abban különbözik a cserepes változattól, hogy a kitermelést követően nincs konténerbe ültetve (A konténeres babérmeggy nyáron is ültethető, akár nagy melegekben is). Sok esetben sokkal erősebbek, fejlettebbek a szabadgyökerű babérmeggy tövek, mivel nagy helyen növekedtek a gyökerei, ezáltal több vizet, tápanyagot volt képes felvenni, ami hozzájárult az erős hajtásrendszer kialakításához. A legtöbb vásárló azt keresi, hogy minél magasabb legyen a Novita tő, holott ettől sokkal fontosabb az erős gyökérzet, dús hajtásrendszer. Az ültetést követően vissza kell metszeni a hajtásokat, hogy ezzel is serkentsük a további bokrosodást. A  talajra nem különösebben igényes, de ültetéskor meghálálja a speciális földkeveréket (M-Peat), aminek következtében gyorsabb lesz a begyökeresedés. Árnyékba és napos helyre is ültethetjük, jól fogja érezni magát. Medence vagy terasz mellé ültetve igazi mediterrán hatást érhetünk el. Egymagában ültetve a Novita szabadgyökerű babérmeggy hangsúlyos, fő növénnyé válik. Speciális, sövények nevelésére alkalmazható sövény tápanyagot is alkalmazhatunk a Novita nevelésekor. Beöntözhető, kiszórható, könnyen és egyszerűen felhasználható. 

A szabadgyökerű Novita babérmeggy gondozása

Ültetéskor javító hatással szarvasmarhatrágyát vagy érett komposztot adjunk az ültetőföldhöz. A beültetett szabadgyökerű babérmeggyet tányérozzuk ki (kis földkarima kialakítása a tövek köré) és alaposan öntözzük be. A locsolás legyen rendszeres, de ne vigyük túlzásba! A Novita babérmeggy termése nem ehető, mérgező, így a virágzás után (vagy előtt) távolítsuk el a virágzatot, (vagy bimbókat) amennyiben nem szeretnénk, hogy termést hozzon. A Gardencentrum.hu kertészmérnökeinek ajánlása, hogy a Novita babérmeggyeket 80-100 cm-es tőtávolságra ültessük egymástól sövénykialakítás esetében.

Mikor lesz összefüggő, zárt babérmeggy sövényem?

Kialakult és kompakt babérmeggy sövényt - megfelelő ápolás és gondozás mellett- 3-5 éven belül kaphatunk. Természetesen ez függ az elültetett növény magasságától is. Például egy 20-30 cm-es babérmeggy akár 50 cm-t is növekedhet egy vegetációban (tavasszal elültetve- és ősszel mérve) , míg egy 50-60 cm-es bokros egyed akár 80 centimétert is nőhet egy szezonban. Korosabb, 80-100 centiméteres példányokat ültetve már 2 éven belül bizalommal várhatjuk a kerítésmagasságot. 

Lényeges, hogy a babérmeggy nem minden vesszőjére igaz ez, hanem 1-2 vezérhajtásra, amely a legerőteljesebben hajtott. Ezért írjuk a több éves időtartam szükségességét, hiszen akkor zár a sövény, ha összeérnek a vesszők. Itt javasolhatnánk, hogy akkor ültessük közelebb a töveket, hogy minél előbb összezárjon. Ez egészen a 60 cm-es tőtávolságig megtehető, így jogosan várjuk a két éven belüli oldalirányú zárást, ám sűrűbben nem javasolt, és szükségtelen. Kerítés elé ültetett sövény esetén jól mutat, ha zöldszínű árnyékolóhálót feszítünk ki háttérnek.

A babérmeggy metszése

A szabadgyökerű Novita babérmeggy metszését alakító jelleggel (csak ha szükséges és útban van a vessző) végezzük. Sövény nevelésekor azonban az általunk határolt szélességet és magasságot behatárolva metsszük le a belógó hajtásokat. A metszés legideálisabb időpontja akkor van, amikor a vesszőkön a friss hajtások már beértek. Hajtásnövekedés megindulásakor ne vágjunk, hiszen pont a friss leveleket vágjuk le a növényről. A babérmeggy sövényünk vágását optimálisan késő délután végezzük, hogy a legkevesebb esetleges perzselés érje a friss metszésfelületet (a vágás helye a vesszőkön). A tavasszal végzett nitrogén túlsúlyos tápanyag utánpótlását (5-10g/tő) a növény meghálálja, és nem utolsó sorban a kondícióját is növeli. Ha tápanyaggal jól ellátott a növényünk, akkor kevésbé támadják meg a kórokozók és kártevők. Előzzük meg a vegyszeres növényvédelmet, és tartsuk jó állapotban növényeinket! 

Milyen növények mutatnak jól a babérmeggy mellett?

Az élénk, bíborpiros hajtásokkal rendelkező korallberkenyék igazán izgalmas hatást keltenek a babérmeggyek társaságában, akárcsak az óriási virágmérettel bíró bugás hortenziák. Szinte a legtöbb alacsony, vagy középmagas évelő dísznövény számra remek hátteret biztosít a babérmeggy csodásan mélyzöld leveleivel. Az Annabelle cserjés hortenzia beültetése egy babérmeggyes ágyásba szemet gyönyörködtető. A Strong Annabelle cserjés hortenzia óriási, hófehér virágai elképesztően díszesek a Novita levelek előterében. 

A Gardencentrum.hu szabadgyökerű Novita babérmeggy dísznövényei gondos kezek ápolása alatt növekednek, gyarapodnak, hogy a legszebb növényanyag jusson el otthonodba, és legyen hosszútávú dísze a kertednek! Olvass bővebben a témáról ebben a cikkben!

Vélemények

5.00
34 értékelés
34
0
0
0
0
2023. 05. 10. -
50 db szabadgyökerű babérmeggyet rendeltünk. Nagyon szép, egészséges növényeket kaptunk gondosan becsomagolva, ültetési tanácsok kíséretében.
Nagyon elégedettek vagyunk! Köszönjük Garden Centrum!
2023. 05. 10. -
Nagyon szép egészséges növényeket kaptam!!!gyönyörűek
2023. 05. 10. -
2023. 05. 07. -
Három hete kerültek elültetésre a babérmeggyek, mellé rendeltünk korallberkenyét is. A szállítás során nem sérültek, szépen be voltak csomagolva. Mind egy szálig megeredtek.
2023. 05. 03. -
Nagyon szép, erős és gondosan becsomagolt növényeket kaptam, elégedett vagyok csak ajanlani tudom mindenkinek! Biztosan fogok még rendelni!! Köszönöm
2023. 04. 26. -
2023. 04. 25. -
Nagyon elégedett vagyok a termékekkel rendeltem 20db szabadgyökerü babér meggyet és 2 db korallberkenyét Precizen csomagolva ,gyors szállításal meg is érkezte nagyon jó minőségben csak ajánlani tudom ha valaki vásárolni akar keresse a Gardencentrumot Üdv László
2023. 04. 25. -
Szép gyökerű, erős növényeket japtsm!
2023. 04. 12. -
2023. 04. 11. -
Gyors szállítás, méretében megfelelő, szép élénk növényzet, erőss gyökérzettel.
2023. 04. 06. -
2023. 04. 05. -
2023. 04. 04. -
Nagyon szép, egészséges növényeket kaptunk , jó áron.
2023. 04. 03. -
Szép, egészséges tövek szuper áron! A szállításra kicsit várni kellett, de megérte! Jól mutatnak beültetve, a nem is olyan kicsi palánták!
2023. 04. 03. -
Szép, erős töveket kaptam. Tervezek még rendelni.
2023. 04. 03. -
2023. 03. 28. -
Nagyon szép növény!! Kiváló csomagolás !! Gyors szállítás!!
2023. 03. 26. -
Maximálisan elégedett vagyok a növényekkel! Erősek, nagyok, szépek! A szállítás is gyors, probléma mentes!
Visszatérő vásárló leszek!
2023. 03. 26. -
Gyönyörű növényeket kaptunk! Köszönjük szépen!
2022. 11. 27. -
2022. 11. 17. -
Nagyon elégedett vagyok a növényekkel, szép egészséges példányokat kaptam. Biztosan fogok még más növényt is rendelni Gardencentrum-tól.
2022. 11. 17. -
Gyönyörű növények a képeknek tökéletesen megfelel, 8.-án szerettem volna menni értük de szóltak, hogy másnap jön friss készlet menjek akkor, és még kedvezményt is kaptam, mert online vásároltam. A kertészetben pedig elláttak egy csomó tanáccsal az ültetéssel és gondozással kapcsolatban.
Teljesen elégedett vagyok ajánlom másoknak is! :)
2022. 11. 14. -
Gyönyörű, friss növények. Ár/érték arányban nincs jobb!
2022. 11. 06. -
Gyönyörű!
Köszönöm szépen!
2022. 11. 06. -
Gyönyörű a küldemény!
Köszönöm szépen!
2022. 11. 04. -
Nagyon szép növényeket kaptam.
Köszönöm szépen
2022. 11. 01. -
Szép erős növények egyből beültettük őket ! Meg is eredtek nagyon szép !
Köszönjük !
2022. 11. 01. -
Igazolt vásárlás
20 db-ot rendeltünk, szép, nagy és bokros gyökérzettel gyorsan megérkezett, várakozáson felüli növénymérettel. "Csak" ajánlani tudom!
2022. 10. 26. -
Gyors szállítás, nagyon szép növények! Köszönjük!
2022. 10. 25. -
Gyönyörű, erős, egészséges növényeket kaptam, nagy gondossággal becsomagolva. Köszönöm!
2022. 10. 25. -
Gyönyörű szép növényeket kaptam, teljesen elégedett vagyok.
2022. 10. 24. -
10 db Novita szabadgyökerű babérmeggyet kaptam,melyet nagyon szakszerűen csomagoltak be!Kitermelés után ,frissen,bokrosan,jó nagy gyökérzettel rendelkező növényeket kűldtek.Maximalisan elégedett vagyok,pontos ,gyors ügyintézés és ingyen szállítás!Sok sikert , kitartást kívánok további munkájukhoz!
2022. 10. 24. -
Nagyon szép, egészséges növényeket kaptam. Mindenkinek ajánlom.
2022. 10. 11. -
Szép egésséges növényt kaptam, korrekt csomagolás !

Youtube videók

Leírás és Paraméterek

A szabadgyökerű babérmeggy jellemzői

Sövénynek kiválóan alkalmas, 2-3 méter magasságot is elérő örökzöld díszcserje a Novita babérmeggy. Jelenleg az egyik legellenálóbb fajta, ami jól bírja a száraz, meleg körülményeket. A mediterrán országokban is gyakran találkozhatunk babérmeggy sövénnyel, hiszen ott sem bővelkednek a csapadékban a nyár folyamán. Üde, fénylően zöld levelei jól mutatnak kerítés mellett, vagy térelválasztóként is egyaránt.

Mikor ültethetem el az örökzöld szabadgyökerű babérmeggyet?

A szabadgyökerű babérmeggy tavasszal és ősszel ültethető, mivel ilyenkor alacsonyabb a hőmérséklet, az örökzöld növény kevesebbet párologtat. A szabadgyökerű babérmeggy abban különbözik a cserepes változattól, hogy a kitermelést követően nincs konténerbe ültetve (A konténeres babérmeggy nyáron is ültethető, akár nagy melegekben is). Sok esetben sokkal erősebbek, fejlettebbek a szabadgyökerű babérmeggy tövek, mivel nagy helyen növekedtek a gyökerei, ezáltal több vizet, tápanyagot volt képes felvenni, ami hozzájárult az erős hajtásrendszer kialakításához. A legtöbb vásárló azt keresi, hogy minél magasabb legyen a Novita tő, holott ettől sokkal fontosabb az erős gyökérzet, dús hajtásrendszer. Az ültetést követően vissza kell metszeni a hajtásokat, hogy ezzel is serkentsük a további bokrosodást. A  talajra nem különösebben igényes, de ültetéskor meghálálja a speciális földkeveréket (M-Peat), aminek következtében gyorsabb lesz a begyökeresedés. Árnyékba és napos helyre is ültethetjük, jól fogja érezni magát. Medence vagy terasz mellé ültetve igazi mediterrán hatást érhetünk el. Egymagában ültetve a Novita szabadgyökerű babérmeggy hangsúlyos, fő növénnyé válik. Speciális, sövények nevelésére alkalmazható sövény tápanyagot is alkalmazhatunk a Novita nevelésekor. Beöntözhető, kiszórható, könnyen és egyszerűen felhasználható. 

A szabadgyökerű Novita babérmeggy gondozása

Ültetéskor javító hatással szarvasmarhatrágyát vagy érett komposztot adjunk az ültetőföldhöz. A beültetett szabadgyökerű babérmeggyet tányérozzuk ki (kis földkarima kialakítása a tövek köré) és alaposan öntözzük be. A locsolás legyen rendszeres, de ne vigyük túlzásba! A Novita babérmeggy termése nem ehető, mérgező, így a virágzás után (vagy előtt) távolítsuk el a virágzatot, (vagy bimbókat) amennyiben nem szeretnénk, hogy termést hozzon. A Gardencentrum.hu kertészmérnökeinek ajánlása, hogy a Novita babérmeggyeket 80-100 cm-es tőtávolságra ültessük egymástól sövénykialakítás esetében.

Mikor lesz összefüggő, zárt babérmeggy sövényem?

Kialakult és kompakt babérmeggy sövényt - megfelelő ápolás és gondozás mellett- 3-5 éven belül kaphatunk. Természetesen ez függ az elültetett növény magasságától is. Például egy 20-30 cm-es babérmeggy akár 50 cm-t is növekedhet egy vegetációban (tavasszal elültetve- és ősszel mérve) , míg egy 50-60 cm-es bokros egyed akár 80 centimétert is nőhet egy szezonban. Korosabb, 80-100 centiméteres példányokat ültetve már 2 éven belül bizalommal várhatjuk a kerítésmagasságot. 

Lényeges, hogy a babérmeggy nem minden vesszőjére igaz ez, hanem 1-2 vezérhajtásra, amely a legerőteljesebben hajtott. Ezért írjuk a több éves időtartam szükségességét, hiszen akkor zár a sövény, ha összeérnek a vesszők. Itt javasolhatnánk, hogy akkor ültessük közelebb a töveket, hogy minél előbb összezárjon. Ez egészen a 60 cm-es tőtávolságig megtehető, így jogosan várjuk a két éven belüli oldalirányú zárást, ám sűrűbben nem javasolt, és szükségtelen. Kerítés elé ültetett sövény esetén jól mutat, ha zöldszínű árnyékolóhálót feszítünk ki háttérnek.

A babérmeggy metszése

A szabadgyökerű Novita babérmeggy metszését alakító jelleggel (csak ha szükséges és útban van a vessző) végezzük. Sövény nevelésekor azonban az általunk határolt szélességet és magasságot behatárolva metsszük le a belógó hajtásokat. A metszés legideálisabb időpontja akkor van, amikor a vesszőkön a friss hajtások már beértek. Hajtásnövekedés megindulásakor ne vágjunk, hiszen pont a friss leveleket vágjuk le a növényről. A babérmeggy sövényünk vágását optimálisan késő délután végezzük, hogy a legkevesebb esetleges perzselés érje a friss metszésfelületet (a vágás helye a vesszőkön). A tavasszal végzett nitrogén túlsúlyos tápanyag utánpótlását (5-10g/tő) a növény meghálálja, és nem utolsó sorban a kondícióját is növeli. Ha tápanyaggal jól ellátott a növényünk, akkor kevésbé támadják meg a kórokozók és kártevők. Előzzük meg a vegyszeres növényvédelmet, és tartsuk jó állapotban növényeinket! 

Milyen növények mutatnak jól a babérmeggy mellett?

Az élénk, bíborpiros hajtásokkal rendelkező korallberkenyék igazán izgalmas hatást keltenek a babérmeggyek társaságában, akárcsak az óriási virágmérettel bíró bugás hortenziák. Szinte a legtöbb alacsony, vagy középmagas évelő dísznövény számra remek hátteret biztosít a babérmeggy csodásan mélyzöld leveleivel. Az Annabelle cserjés hortenzia beültetése egy babérmeggyes ágyásba szemet gyönyörködtető. A Strong Annabelle cserjés hortenzia óriási, hófehér virágai elképesztően díszesek a Novita levelek előterében. 

A Gardencentrum.hu szabadgyökerű Novita babérmeggy dísznövényei gondos kezek ápolása alatt növekednek, gyarapodnak, hogy a legszebb növényanyag jusson el otthonodba, és legyen hosszútávú dísze a kertednek! Olvass bővebben a témáról ebben a cikkben!