Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A növények tápanyagellátása – mit, mikor, hogyan?

| Olvasási idő: 3 perc | 

A növények megfelelő fejlődéséhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesülésére: az adott fajta igényeihez illő talaj- és fényviszonyok, valamint az öntözés mellett elengedhetetlen a megfelelő tápanyagellátás is. Ha rendszeresen kertészkedsz, biztosan otthonosan mozogsz már a különböző szerves és szervetlen tápanyagok, tőzegek és komposztok világában. Ha azonban még kezdő kertbarát vagy, némi fejtörést okozhat ez a téma. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a dolgod, röviden összefoglaltuk a különböző tápanyagok közötti különbségeket és a használatukat.

A növények számára fontos tápanyagokat két nagy csoportra oszthatjuk: ezek a szerves és a szervetlen tápanyagok.

szerves trágya kijuttatása a kertben kézzel adagolva

A szerves tápanyagok, mint például a szerves trágyák

A szerves trágyák lehetnek növényi és állati eredetűek is. A hobbikertekben leggyakrabban az utóbbit, egészen pontosan baromfi- és szarvasmarhatrágyát használnak. Természetes eredetű tápanyagokat szolgáltatnak a növényeknek, emellett javítják a talaj szerkezetét is, növelve a szervesanyag-tartalmat. A talajszerkezetre gyakorolt kedvező hatás például a jobb víz- és levegőgazdálkodásban mutatkozik meg, de pozitívan hatnak a talaj hőháztartására is.

A műtrágyáknál lassabban fejtik ki a hatásukat, mivel ahhoz, hogy a növények hasznosítani tudják, előbb a mikroorganizmusoknak le kell bontaniuk a kijuttatott szerves trágyát.

Használatuk ültetéskor, majd később a tavaszi vagy őszi időszakban a növények tövéhez adagolva javasolt. Ha például az ültetéskor 2-3 marék Fertikal szerves trágyát adagolsz az ültetőgödörbe földdel keverve, az kedvező hatással lesz a frissen ültetett növények begyökeresedésére és a fejlődésük elindulására.

Ha szerves trágyát használsz, nagyon fontos, hogy jó minőségű, ellenőrzött helyről származó terméket válassz! Kínálatunkban többféle kiszerelést is találsz belőlük: Mutasd a szerves trágyákat

műtrágya kijuttatása a kertben a növények tövéhez adagolva

A szervetlen tápanyagok, mint például a műtrágyák

A műtrágyák mesterségesen előállított tápanyagok. Koncentráltan tartalmazzák a növények számára szükséges mikro- és makroelemeket, célzottan alkalmazhatóak, és gyorsabban hatnak, mint a szerves trágyák.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek vegyi anyagok, és ha nem megfelelően használjuk őket, akkor a növényeknek és a környezetnek egyaránt árthatunk velük. Túladagolásukkal pl. könnyen kiégethetjük a növényeinket.

A műtrágyákat a növények oldott formában tudják felvenni. Összetételük meghatározza, hogy a növény vegetatív (levél, szár) vagy generatív (virág, termés) fejlődését segíti elő, és ettől függ a felhasználási idejük is. A nitrogéntúlsúlyos műtrágyák például az intenzív növekedése idején segítik a megfelelő fejlődést, míg a foszfor- és káliumtartalom a termésmennyiség és -minőség növeléséhez járul hozzá. A vízben oldható műtrágyák használata a vegetatív időszakban ajánlott, 2 hetente, az öntözővízzel kijuttatva. Műtrágyák esetében nagyon fontos, hogy mindig olvasd el a csomagoláson feltüntetett használati utasítást, ahol megtalálod a helyes dózisokat.

A műtrágyák összetételét a gyártás során pontosan tudják szabályozni, ezért léteznek olyan készítmények is, amelyeket kifejezetten egy-egy növénycsoport igényeihez igazodva alkottak meg. A Gardencentrum.hu-n is találsz többek között kifejezetten évelőknek, hortenziáknak, sövényeknek vagy örökzöld növényeknek való műtrágyát: 

Mutasd a műtrágyákat
Tartalomhoz tartozó címkék: Növényápolás