Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezeket a növényeket ültesd, ha színpompás őszi kertet szeretnél!

2022. 11. 23. 15:17:42

Ha kitekintünk a kertbe, vagy sétára indulunk, bármerre is nézünk, csodás őszi lobszínekkel találkozunk.
Elképesztő vizuális élmény, mely pompás festménnyé színezi a tájat. Hanyagul eldobálják csinos levélruháikat a fák, a cserjék, a hetyke, csípős őszi szellő pedig jóbarátként segít megszabadulni az elhasznált, megfáradt levelektől.

A növényvilág erőteljesen jelzi az őszi hónap eljövetelét, a megnyugvás időszakát. A kertünket akkor élvezhetjük a leginkább, ha az év bármely szakaszában kitekintve színes és változatos élményt nyújt számunkra. Ugyanazok a növények, mégis hónapról hónapra, évről évre új látvánnyal szolgálnak: tavaszi üde, friss színvilág a kihajtáskor, majd a burjánzó lombtömeg megannyi zöld árnyalata, a nyári virágzás játékos színkavalkádja, és végül az őszi lombszínek fináléjával zárjuk a vegetációt.

Ehhez a színes élményhez szeretnék segítségül szolgálni olyan növények névlistájával, melyek kimagasló őszi lombszínnel rendelkeznek. Ültetésükkel hozzájárulunk udvarunk változatosabbá tételéhez.

 

Sárga lombszínt adó fák és cserjék:

A mezei juhar (Acer campestre), a nyírfa (Betula pendula), a nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), a júdásfa (Cercis siliquastrum), a bükkfa (Fagus sylvatica), a magas kőris (Fraxinus excelsior), valamint különleges levélformájával a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) is csodás élénksárga színben pompázik a hűvösebb napok beköszöntével.

A cserjék közül a lilaakác (Wisteria sinensis), a boglárkacserje (Kerria japonica), és a jezsámen (Philadelphus) fajtái is ide sorolhatóak.

Kerria japonica ‘Golden Guinea’ – Boglárkacserje

 

Piros lombszínben pompázó fák és cserjék:

Ide tartozik például a keskenylevelű kőris (Fraxinus angustifolia), melynek ’Raywood’ nemesítése izgalmas piros lombkoronával kecsegtet.

A talaj pH-értékére kissé hisztis amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua) jó választás lehet olyan udvarokban, ahol a savanyú talajadottságok dominálnak. Többféle színben pompázó lombkoronája egyedülálló díszt produkál.

A perzsafa (Parrotia persica) pedig kihagyhatatlan a piros/vörös színben izzó őszi pompából. Oszlopos változata - a ’Vanessa’ - meszes és savanyú talajokon is megél, napos helyen 8-10 méter magasságúra nő.

Parrotia persica - Perzsafa

Cserjék közül remek választás a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia), amely igen tartós, mélybordó levélzettel rendelkezik. Enyhébb teleken napos, védett fekvésben még a karácsonyi vendégsereg is megcsodálhatja.

A szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) nemcsak világító piros-lilás ruházatával, de igen érdekes paraléces vesszőivel látványos dísze a kertnek. ’Compactus’ változata csupán 0,5-0,8 m magasra nő.

Végül, de nem utolsó sorban pedig tegyünk említést az egyik leismertebb színeződő növényről, a vadszőlőről (Parthenocissus tricuspidata és quinquefolia) is.

 

Kellemes kertészkedést kívánva:

Leber-Mogyorósi Dóra
kertészmérnök

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények