Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikor és hogyan metsszem a hortenziát?

| Olvasási idő: 4 perc | 

Rengeteg különböző tanácsot lehet olvasni a hortenziák metszésével kapcsolatban. Például nagyon sokan meg vannak győződve arról, hogy csak tavasszal kell és lehet metszeni őket, ami azonban nem igaz, hiszen minden attól függ, hogy pontosan milyen fajta hortenziáról van szó.

Alapvetően két nagy csoportba oszthatjuk őket: vannak hortenziák, amelyek tavaszi metszést igényelnek, és vannak, amelyeket a nyár végén kell visszacsípni. Ebben a cikkben összefoglaljuk szakértő kollégáink tanácsait és tapasztalatait, amelyek reméljük, hogy neked is segítenek majd.

Bugás hortenzia hatalmas rózsaszínes-fehér virágokkal

Tavaszi metszést igénylő hortenziák

Ebbe a csoportba a Hydrangea arborescens (cserjés hortenzia) és H. paniculata (bugás hortenzia) tartozik. Ezek a fajok az éves új növekményen hozzák a virágaikat; nagyjából áprilisra tehető a metszésük, amikor az első levelek már megmutatkoznak.

A bugás hortenziáknál a hajtások felét, egyharmadát kell visszametszeni, míg a cserjés hortenziáknál a talajszint felett 15-20 cm-re kell visszavágnunk a teljes vesszőállományt. A vágás helye mindig 1-2 cm-re egy egészséges rügy vagy rügypár felett legyen!

Az évek során megfigyeltük a Gardencentrumnál nevelt hortenziák esetében, hogy ha erősen visszametsszük a bugás és cserjés hortenziákat (csak 20-30 cm szárat hagyunk a talajszint felett), akkor kevesebb, viszont nagyobb méretű virágokat fognak hozni a tövek. Az enyhébb metszés hatására magasabban fognak elhelyezkedni a virágok, darabszámra több lesz belőlük, viszont valamivel kisebb méretűek lesznek. A metszés hatására feltorlódnak a tápanyagok, illetve növekszik a hormontermelés, amivel hozzájárulunk ahhoz, hogy az alsóbb hajtásrészeken lévő alvórügyeket is kihajtásra serkentsük.

Érdemes "kísérletezni" a metszéssel a különböző fajtáknál, és megfigyelni, hogyan reagál a mi kertünkben az adott fajta. A metszés mellett mi a saját nevelésű hortenziáinknak folyamatosan adagolunk egy kifejezetten erre a célra összeállított tápanyagkeveréket, ami szintén nagymértékben hozzájárul a megfelelő virágmennyiség eléréséhez.

TIPP: Ha a bugás és cserjés hortenziákon rajta hagyjuk télire a megbarnult virágokat, akkor meg tudjuk védeni a rügyeket a fagysérülésektől.

Hortenzia metszése tavasszal

A hortenziák, amelyeket nyár végén kell visszacsípni

Ide tartoznak azok a hortenziák, melyeket nyár végén kell "megmetszeni". Ezek a Hydrangea serrata (hegyi/fűrészeslevelű), H. quercifolia (tölgylevelű), H. petiolaris (kúszó) és a H. macrophylla (kerti) hortenziák. Közös bennünk, hogy a virágokat az előző évi hajtásokon hozzák; a virágrügyek képződése ősszel megy végbe, amikor már hűvösebb az idő és rövidülnek a nappalok.

Nem is metszeni, hanem csak visszacsípni, alakítani kell őket. A beteg, vékony, keresztbe menő hajtásokat tőből el kell távolítani. Ha szép formás a növény, akár el is hagyható a metszés, csak a virágokat távolítsuk el. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az elnyílt virág alatti első párosan álló rügypár felett vágjuk vissza a vesszőt.

Amennyiben ezeket a fajtákat tavasszal csípjük vissza, elaprózódhatnak a virágok.

Minden esetben éles, jó minőségű metszőollóval végezzük el a munkálatokat, ami nem roncsolja a szöveteket, szabályos metszlap maradjon. A metszést mindig úgy végezzük el, hogy a vágási felületből esetlegesen távozó növénynedv ne az alatta lévő rügyre váladékozzon, hanem az ellenkező irányba.

A metszést követően adjunk komposztot, marhatrágyát a tövekhez (2-3 marék/növény), illetve frissítsük fel a talajtakaró mulcsot, és öntözzük be őket alaposan.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás