Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért olyan népszerű a tarkalevelű ezüstfa?

| Olvasási idő: 3 perc | 

Sokan keresnek olyan növényt a kertjükbe, amivel nem kell túl sokat foglalkozni, mégis szép látványt nyújt egész évben, esetleg még virágzik is. Fontos, hogy jól viselje a szárazabb időszakokat, ne legyen időigényes a gondozása, és a betegségek vagy a kártevők miatt se kelljen aggódni. Ismerősen hangzik? Akkor van egy jó hírünk: a tarkalevelű ezüstfa minden kívánságnak megfelel! Az Elaeagnus ebbingei tarkalevelű változata egy könnyen gondozható lomblevelű örökzöld, ami gyorsan be tudja lopni magát az ember szívébe.

a tarkalevlű ezüstfa levelei és termése közelről

Így alkalmazd a kertben a tarkalevelű ezüstfát

Az elnevezése egy kicsit becsapós, ugyanis nem fa, hanem egy félörökzöld díszcserje. A magassága 1,5-2 méter körül alakul, feltűnő lombozatával, tarka leveleivel pedig egész évben szépen díszíti a kertet. Keményebb, hidegebb teleken a lombozata lehullik, tavasszal pedig újra kihajtásnak indul.

Más örökzöldekhez hasonlóan a tarkalevelű ezüstfa is rendkívül változatosan alkalmazható: nem csak szoliterként (vagyis önmagában ültetve) mutat jól, hanem akár sövényt is kialakíthatunk belőle. Ha dús, egybefüggő növényfalat szeretnénk, akkor a tövek között 80 cm távolságot érdemes tartani.

Mivel a megjelenése igen határozott, olyan növényekkel ajánlott társítani, amelyek színben harmonizálnak a tarka lombozatával. Az aranysárga kakukkfű például jól illik a tarkalevelű ezüstfa lombjának sárgás árnyalataihoz, de a sárga virágú menyecskeszem vagy egy talajtakaró rózsa is kiváló választás lehet. Ha pedig egy díszcserjesor tagjaként képzeljük el, akkor Novita babérmeggy vagy korallberkenye társaságába ültetve igazán különleges látványt nyújt majd.

a tarkalevlű ezüstfa színes lombja, levelei

A tarkalevelű ezüstfa gondozása

Ha tarkalevelű ezüstfát választasz a kertedbe, sok dolgod nem lesz vele, mivel a gondozása egy viszonylag egyszerű és könnyen elvégezhető feladat. Elég ütemesen növekszik ahhoz, hogy sövényként ültetve megfelelő takarást biztosítson, viszont annyira gyorsan nem nő, hogy rendszeresen kelljen metszeni. Könnyen alakítható, és például gömb vagy kúpos formára vágva kaspós kültéri díszként is remekül mutat.

Kisméretű, harang alakú virágokat hoz, amelyek alig látszódnak a lombozatban, de nagyon kellemes illatot árasztanak. Az egészen apró, vajszínű virágok ősszel, októberben és november elején nyílnak, ami hazánkban ritkaság a díszcserjék között. A virágaiból ezüstös-sárgás színű, ehető termések fejlődnek.

Mivel mindig az éves vesszőkön virágzik, ezért fontos tudni, hogy amennyiben nyár végén vagy kora ősszel végezzük a metszést, akkor azzal pont eltávolítjuk a virágokat, vagyis a terméseket is. A metszést tehát célszerű még a nyár elején megejteni, ha pedig ez nem sikerül, inkább várjuk meg vele a következő tavaszt.

a tarkalevelű ezüstfa kaspóba ültetve

A tarka ezüstfa egy melegigényes növény, amely kifejezetten kedveli a napfényt, nyugodtan ültethetjük a kert legmelegebb részeire is. A talajjal kapcsolatban nincsenek különleges igényei, jó vízáteresztő képességű, üde talajban érzi magát a legjobban. A vízigénye nem túl nagy, jól bírja a szárazabb körülményeket is, és nagyon fontos ügyelni arra, hogy ne öntözzük túl a töveket. Betegségekre nem hajlamos, a lombozatát pedig csak ritkán támadják meg kártevők.

A tarkalevelű ezüstfa tehát egy igazán szerethető és hálás díszcserje, amely annak ellenére, hogy nem igényel sok gondoskodást, gyönyörűen díszíti a kertet hosszú éveken át.

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényápolás Kerti növények