Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért érdemes kerttervezőt fogadni?

| Olvasási idő: 6 perc | 

Az elmúlt években jelentős átalakuláson ment át az udvar és a kert szerepe. Háttérbe szorult a háztáji zöldség- és gyümölcstermesztés, a legtöbben ma már inkább egy kellemes, kikapcsolódásra alkalmas térre vágynak. Emellett egyre többen hagyják maguk mögött a városi nyüzsgést és költöznek vidékre kertes házakba, ahol szép, rendezett környezetet szeretnének maguk körül kialakítani.

A díszkertek iránti igény tehát folyamatosan nő, azonban egy mutatós kert kialakítása nem is olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolják. Kollégánkat, Leber-Mogyorósi Dórát, a Gardencentrum szakmai vezetőjét kérdeztük arról, hogy mikor és miért érdemes kerttervezőhöz fordulni.

Mit nyerünk azzal, ha megbízunk egy kerttervezőt?

Ahogyan egy ház felépítésének sem vágunk neki tervek nélkül, úgy a kertünk kialakításának sem érdemes.

Lehet, hogy tavasszal elvarázsolnak minket az éppen virágzó évelők, és ötletszerűen teleültetjük velük a kertet. Ebben az esetben néhány hónapig tömve lesz szép virágokkal az udvar, az év fennmaradó részében viszont üresnek és kopárnak fog kinézni. Előfordulhat az is, hogy nem vagyunk tisztában a kiszemelt növény igényeivel, és olyan helyre vagy olyan növények mellé ültetjük, ahol később csak szenvedni fog.

Ha egy kerttervezőre bízzuk magunkat, elkerülhetjük a hasonló hibákat, amelyek csak elveszik a kedvünket. Ezek a szakemberek nagyon széles és alapos növényismerettel, tapasztalattal és esztétikai érzékkel rendelkeznek. Képesek egy szemet gyönyörködtető, ugyanakkor praktikus és funkcionális teret létrehozni, amely egyszerre igazodik a megbízó és a növények igényeihez is.

Mit csinál pontosan egy kerttervező? Hogyan kell elképzelni ezt a szolgáltatást a gyakorlatban?

Ha röviden szeretnénk összefoglalni, azt mondhatjuk, hogy egy kerttervező a ház stílusának, a tulajdonos vágyainak és a helyszín adottságainak megfelelő kerttervet állít össze.

A nulláról meg tudja tervezni és 3D-s képek segítségével bemutatni, hogyan fog kinézni a megálmodott kert. Figyelembe veszi a növények kifejlett méretét, tapasztalatból tudja, hogy milyen növények fognak szépen mutatni és fejlődni egymás társaságában.

Ha egy komplett kerttervet rendelünk, azt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a szakember első lépésként felméri a területet, a kert jellemzőit, majd megbeszéli velünk az elképzeléseinket és az igényeinket. Ezt követően elkészít egy (vagy akár több) vázlatot is a kertről, amely újabb egyeztetések után válik végleges tervvé. Nem csak a növények fajtáját, helyét, számát határozza meg, hanem elhelyezi többek között a kerti építményeket, utakat is, illetve öntözési tervet készít.

Mi történik, amikor elkészül a kertterv? Hogyan tovább?

Egy komplett kertterv esetén megkapunk minden szükséges növény- és anyaglistát, kivitelezési tervet, ami az adott kert megvalósításához szükséges. Ha van elegendő tudásunk és időnk hozzá, vagy esetleg csak egy kisebb kertrészről van szó, akkor a kivitelezést végezhetjük akár mi magunk is. Tapasztalat híján vagy nagyobb területek esetén viszont mindenképpen érdemes inkább kertépítő szakemberekre bízni a munkát, hogy biztosan a kívánt eredményt érjük el. Sok kerttervező működik együtt kértépítő vállalkozásokkal, érdemes tőlük tanácsot kérni, hogy kit válasszunk kivitelezőnek.

Csak egy teljesen új kert kialakításakor érdemes kerttervezőt hívni?

Nem feltétlenül! Lehet, hogy már van egy kész kertünk, de mondjuk egy adott kertrészt, teraszt vagy napozót át szeretnénk alakítani. Ebben is sokat tud segíteni egy szakember, aki a stílusunkhoz igazodva valami újat, egyedit varázsol a meglévő környezetbe.

Szóval csak akkor lesz szép a kert, ha kerttervezőt bízunk meg?

Ez egyáltalán nem igaz, sőt! Egy folyamatosan fejlesztett, saját ötleteink alapján beültetett kert is lehet ízléses. Nagyon különböző stílusok léteznek, és természetesen a kertre szánt költségvetés is meghatározza a lehetőségeinket.

Ha van némi növényismeretünk és kertészkedési tapasztalatunk, akkor az is lehet, hogy nincs szükségünk egy komplett tervezésre, hanem elég csak egy konzultáció során átbeszélni a lehetőségeket. Egy ilyen találkozón sok új ötletet és hasznos tanácsot kaphatunk ahhoz, hogy még pompásabb formáját mutassa a kertünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert