Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ha ősz, akkor növényültetés – Legyen sikerélmény a kertészkedés!

2022. 10. 23. 00:00:00

Leber-Mogyorósi Dóra, a Gardencentrum szakmai vezetője a Blikknek mesélt arról, hogyan lehet sikerélmény a kertészkedés.

Egy kert, a növények meghatározó hangulatot adnak a környezetünknek, és persze a lelkünkre is jó hatással vannak.

- A természetre mindig számíthatunk. Ha bárkit vagy bármit elveszítünk – legyen az egy nagyon kedves hozzátartozónk vagy éppen az egészségünk –, akkor menjünk ki a szabadba, mert itt feltöltődhetünk, hiszen a fákat mindig a helyükön találjuk, ahogyan a virágokat is – kezdte Leber-Mogyórosi Dóra, a Gardencentrum.hu szakmai vezetője, kertészmérnök, kertépítő és zöldfelület-fenntartó szakmérnök.

- A növények hozzájárulnak ahhoz, hogy friss levegő legyen körülöttünk, emellett a sikerélmény is fontos, amit a gondozásuk során átélhetünk. Ha valaki kertszerető ember, és nevelgeti a virágait, az mindig optimista hozzáállást feltételez. Azért csináljuk, mert bízunk abban, hogy azt a növényt jövőre is látni fogjuk, látjuk beérni a termést, látjuk növekedni a fűszernövényt, arra számítunk, hogy a virág holnap is jelen lesz, és persze mi magunk is. Ez a pozitív szemlélet mindig előrevisz bennünket – nemcsak a kertészkedés során, hanem az élet többi területén is – mondta a szakértő.

Ideális időszak

Az őszi időszak a legjobb az ültetéshez, ugyanis ilyenkor nagyon magas a reggeli harmatképződés, ami sokkal jobb körülményeket szolgáltat a növénynek, mint a tavaszi, napsütéses időjárás. Tavasszal nincs annyi pára, nincs annyi víz, őszi ültetésnél sokkal nagyobb az esélye, hogy megmaradnak a növények.

Tervezzük meg

Jó hír, hogy akár az erkélyen is kialakíthatunk kiskertet, ilyenkor vegyük figyelembe a statikai szempontokat – számolnunk kell a kaspó, a virágföld és a növény tömegével, valamint az öntözéssel is, ami akár 10 liter vizet is jelenthet egy-egy alkalommal. Éppen ezért érdemes könnyített kaspót vásárolni, aminek nézzük meg az anyagát is. Taszítja a hőt, vagy sötét színe miatt magába szívja? Mennyire porózus? Érdemes tudni, hogy a kaspó a víz legalább 30 százalékát magába fogja szívni.

Árnyék és fény

Amennyiben árnyékos a kertünk vagy az erkélyünk, akkor válasszunk árnyéktűrő növényeket – ilyenek az árnyékliliomok, a tűzesők, a páfrányok, a bukszusok, a kúszó meténgek, a borbolyák, a madárbirsek, a boróka- és loncfélék. Fontos azonban tudni, hogy a mélyárnyékot egyik növény sem szereti, csak eltűri.

Napos oldalra pedig ültethetünk levendulát, leandert vagy babérmeggyet, ez utóbbi nagyon jól bírja a téli időjárást.

Virághullám a kertben

Mindig úgy érdemes elhelyezni a növényeket, hogy márciustól novemberig egy úgynevezett virághullámot képezzenek. Ez azt jelenti, hogy amikor kinézünk az erkélyre, teraszra vagy kertrészre, akkor legyen olyan növény, ami díszíti az adott területet. Ha csak nyári virágokat alkalmazunk, akkor októberben már nem lesz színes a kertünk. Ezért márciusban, áprilisban indíthatunk hunyorokkal, tatárvirágokkal, aztán áprilisban és májusban rengeteg évelő és cserje nyílik, például peónia, bazsa- és labdarózsa. Aztán jönnek a kúpvirágok, a szellőrózsák, amelyekkel lezárul a nyári virágzás folyamata. Ezután lehet ültetni hunyort, csarabot, erikát is, ami akár a hó alól is virágozhat.

- Én az erkélyen úgynevezett összeültetéseket alakítanék ki, amiben helyet kaphat egy miniörökzöld, ami egész évben ott lakik, mellette pedig váltanám a társnövényeket, tavaszi-, nyári- és őszi szezonra vonatkozóan. Ezáltal az az egyetlen kaspónk, egyetlen miniörökzölddel teljesen más képet fog adni márciusban, és mást fog nyújtani decemberben – javasolta Leber-Mogyórosi Dóra.

Igénytelen fajtákkal kezdjük

- Ha kezdők vagyunk, akkor próbáljunk olyan növényeket összeválogatni, amelyek kevésbé igényesek, nem szükséges számukra extra kémhatású talaj, nem kívánnak különleges gondozást – gondolok itt a metszésre vagy a növényvédelemre. Ilyen esetben az a legjobb, ha a lehető legigénytelenebb növényekből vásárolunk be, hogy legyen velük sikerélményünk, mert akkor nem hagyjuk abba a kertészkedést, hanem kitartunk és jövőre is folytatni fogjuk – javasolta a szakértő.

Emellett fontos, hogy mindig olyan helyről válasszunk növényt, ahol szakmailag tudnak nekünk segíteni, mert ez induláskor nagyon meghatározó tud lenni, hiszen fontos, hogy kezdő kertészként is életben tudjuk tartani a növényünket.

Egy kis zenhangulat

- Ha pedig zenhangulatot szeretnénk teremteni az erkélyen, teraszon, kiskertben, akkor ezt növényalkalmazással érhetjük el. Ebben az esetben olyan fajtákat válasszunk, amelyek a japán kultúra részei, ilyen például a bazsarózsa, a hóvirág, a díszcseresznye vagy a különböző bogyós növények, például a madárbirs.

De a japán kertkultúra egyik kimagasló alakja a hosszú tűs fenyő is, amit szintén lehet kaspóban tartani. A japán juharnak is vannak olyan fajtáji, amelyekkel szintén kialakíthatjuk a zenkert stílusára jellemző hangulatot.

 

Forrás: Blikk.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás Kerti növények