Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Korallberkenye vagy babérmeggy sövényt válasszak?

| Olvasási idő: 5 perc | 

Az utóbbi években ez a két örökzöld sövény mondható a legnépszerűbb választásnak, ha új kertet tervezünk, vagy a korábbi, kipusztult tujasort szeretnénk pótolni. De melyiket érdemes választani a kettő közül?

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a korallberkenye és a babérmeggy legfőbb jellemzőit, illetve a saját kertépítési és növénytermesztési tapasztalatainkat, hogy segítsünk a döntésben. A szakmai szempontok mellett persze nyugodtan hagyatkozzunk az esztétikai érzékünkre is, és válasszuk a nekünk leginkább tetsző növényt!

Korallberkenye és babérmeggy levelek közelről

A babérmeggy és korallberkenye előnyei

A legtöbben szeretnénk, ha az újonnan telepített sövény minél hamarabb elérné a kerítést, és zárt, összefüggő növényfalat alkotna. Erre a célra a korallberkenye és a babérmeggy is kitűnően alkalmas. Évente 50 - 60 centiméter hajtásnövekedéssel számolhatunk, de nem ritka az évi 1 méteres növekmény sem, ha jól érzi magát a növény és tápanyagdús környezetbe kerül. 2 méter feletti, zárt, dús sövényfalat nagyjából 3 év alatt lehet elérni.

Mivel mind a két növény örökzöld, így télen is mutatós díszei lehetnek a kertünknek.

A babérmeggy tojásdad, fényes, zöld leveleivel kelt modern hatást, míg a korallberkenyét leginkább friss, piros hajtásvégei teszik vonzóvá.

Szinte bármilyen kerti talajon megélnek, nem igényelnek speciális földkeveréket. A kifejlett növények nagyon jó szárazságtűrő képességgel rendelkeznek, ezért a változó, melegedő éghajlatunkra hosszú távon is jó választásnak bizonyulnak. A megfelelő kondícióban lévő babérmeggy és korallberkenye jó ellenálló képességgel rendelkezik a betegségekkel, kártevőkkel szemben is.

Mindkét növényt évente 1-2 alkalommal kell metszeni ahhoz, hogy a megfelelő hatást érjük el.

Korallberkenye sövény piros levelekkel

Mire figyeljünk a babérmeggy és korallberkenye ültetésénél?

Ahogy fentebb már említettük, a talaj szempontjából sem a Prunus laurocerasusnak (babérmeggy), sem pedig a Photinia x fraserii (korallberkenye) fajoknak nincs speciális igényük, de ez nem azt jelenti, hogy ne fejlődnének gyorsabban, szebben, ha szervestrágyát, tőzeget dolgozunk be az ültető gödörbe. Az ültetésre szánt területet érdemes 30 centiméter mélyen fellazítani, ha pedig agyagos a talajunk, akkor homokkal lazítani. A laza szerkezetű talajban nagy méretű gyökeret fog nevelni a növény, ami alapvető feltétele az intenzív hajtásnövekedésnek.

A tőtávolságot illetően megoszlanak a vélemények. Általánosan elmondható, hogy 60- 80 cm tőtávnál sűrűbbre ne ültessük a sövénynövényeket. A kerítéstől javasolt 1-1,5 méter távolságot hagyni, hogy kényelmesen beférjünk majd a növény és a kerítés közé, elvégezni a metszési munkálatokat.

Mindenképpen erős gyökérzetű, több ágas növényeket válasszunk. Nem a növény aktuális magassága a mérvadó, amikor kiválasztjuk a növényeket. Sokkal fontosabb a nagyméretű gyökér, illetve az, hogy legalább 3-4 hajtása legyen, minthogy 1 méter magas, 1-2 szálas, gyenge fejlettségű legyen a babérmegyünk, korallberkenyénk.

Nagy mennyiség vásárlása esetén jó döntés lehet a kedvezőbb árú, szabadgyökerű sövények választása.

Tapasztalataink szerint a babérmeggy és a korallberkenye is napos helyen fejlődik a legszebben, jól bírják a teljes napsütést.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ültethetjük-e őket felváltva. Amennyiben egységes, jó kondícióban lévő növényeket vásárolunk, és megfelelőek a talajviszonyok, akkor igen, lehet őket felváltva ültetni. A legcélszerűbb, ha 4-5 babérmeggy után következik ugyanennyi korallberkenye. Ez azért lehet jó választás, mert ha a 4-5 növény közül egy-egy darab gyengébben fejlődik, a többi növény benövi, kompenzálja a lemaradó példányok helyét.

Jó kondícióban lévő babérmeggy sövény

Mitől fog gyorsan nőni a Prunus laurocerasus vagy Photinia x fraserii sövényem?

Elsősorban a megfelelő minőségű, fejlett, erős növények határozzák meg a növekedést. Nem kell a legnagyobb növényeket választani, a kisebb, kedvezőbb ár-érték arányú konténeres vagy szabadgyökerű korallberkenye és babérmeggy is gyorsan utoléri a nagyobb társait.

Sokan esnek abba a hibába, hogy sajnálják visszametszeni a hajtásokat, mert azzal elveszítik akár a növény magasságának a felét is. Jó tudni, hogy a metszés hatására, amikor a növény elveszíti a lombfelületének egy részét, jobban tud koncentrálni a gyökértömeg fejlesztésére. Ez azért is fontos, mert a nagyobb gyökérzeten keresztül több vizet és tápanyagot tud felvenni, ami ezt követően intenzívebb hajtásnövekedést fog eredményezni.

A rendszeres öntözés is nagymértékben segíti a korallberkenye és babérmeggy cserjék fejlődését. A legjobb, ha csepegtető rendszert építünk ki. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor alulról, nagyobb adagú vízzel öntözzük a sövényeket heti 1-2 alkalommal. Ne felejtsük el, hogy túlzásba is lehet esni: ha megáll a víz a gyökérzónában, a gyökerek befulladnak, nem jutnak oxigénhez és legyengülnek.

Minden talaj és minden kert más adottságokkal bír, ezért ezt ki kell tapasztalnunk, hogy a mi növényeinknek mi a legjobb, mire van szükségük. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy évente egy alkalommal, a tavaszi időszakban érdemes 2-3 marék szervestrágyát kiszórni a tövekhez, illetve ha még erőteljesebb növekedést szeretnénk, akkor komplex, nitrogéntúlsúlyos granulált műtrágyát is alkalmazhatunk (10g/tő).

 

Reméljük, hogy ezzel az összefoglalóval segítettünk a választásban, hogy korallberkenye vagy babérmeggy díszítse majd a kertet.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti növények