Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Japán juhar, a toplistás kedvenc

| Olvasási idő: 5 perc | 

A japán juhar (Acer palmatum) egy Kelet-Ázsiából származó lenyűgöző díszfa, amely könnyen belopja magát a kertbarátok szívébe. Finom ágaival, elegáns formájával és feltűnő színeivel a kert igazi dísze lehet ez a 3-4 méter magasra is megnövő lombhullató növény. Az ernyős lombkoronájú miniatűr fa jellegzetes formája már messziről észrevehető.

A japán juhar a nemesítőknek hála már milliónyi színben pompázhat, de kimagasló díszítőértéke az őszi lombszíneződésnek is köszönhető, hiszen egyes fajták mélyvörösen izzó bokra páratlan látványt nyújt. Légiesen finom levele lehet karéjos és mélyen szeldelt, ez is fajtafüggő tulajdonság.

A legkedveltebb japán juhar az Atropurpureum fajta

Az Atropurpureum változata tapasztalataink szerint egyike a legkönnyebben tartható japán juharoknak. Mélyen ötkaréjos levele már a kihajtástól kezdődően egészen a lombhullásig sötétbordó színben játszik. Ez a kisméretű, bájos fa szoliterként (egymagában ültetve) és növényágyasban háttér vagy főnövényként is remekül érvényesül. A hosszan nyíló cserjés pimpó vagy az ugyancsak élénk levélszínű, oszlopos borbolya is remek társnövénye. A kakukkfű vagy a bugás hortenzia rendkívül gazdag fajtaválasztékával is kiváló választás, ha olyan szomszédnövényeket keresünk, amelyek a kártevőkre és gombás megbetegedésekre nem hajlamosak.

Mire figyelj a japán juhar (Acer palmatum) ültetése, gondozása során?

A japán juhar az üde és savanyú talajú erdők aljnövényeként él a hazájában. Pára- és vízigényes növény, kedveli a szűrt árnyékos területeket. A fentebb említett Atropurpureum egyike azon japán juharoknak, amelyek a legjobban tűrik a napfényt. Hozzá képest a Dissectum fajtaváltozata már kissé kényesebb, tűző napra ültetve szinte képtelenség levélperzselés nélkül nevelni, még csobogó vagy kis tó jelenlétében is.

Fontos tehát gondot fordítanunk az optimális hely kiválasztására, ha japán juhart szeretnénk ültetni. Amennyiben nincsen árnyékos kertszakaszunk, akkor arra törekedjünk, hogy semmiképpen se délutáni napra kerüljön! Ha mindenképpen éri napfény, akkor az a reggeli, kora délelőtti órákban történjen, tehát északi, északkeleti oldalra érdemes ültetni. Kihasználhatjuk egy nagyobb méretű, szűrt árnyékot nyújtó díszfa árnyékát is, mint amilyet pl. a selyemakác szolgáltat.

Ültetésekor kerüljük a meszes talajokat, semleges kémhatású termőföld esetén savanyítsuk az ültetőföld talaját savanyú kémhatású közeggel. Fontos, hogy ezt a savanyítást évről évre ismételjük, pótoljuk. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy minden tavasszal és ősszel a japán juhar tányérjába savanyú kémhatású talajjal frissítünk a közegen. Érdemes fenyőkéreggel is takarni, ami őrzi a nedvességet, és a talajkémhatáson is optimálisan savanyít.

Így neveld kaspóban a japán juhart

A juharok nevelése történhet nagyobb kaspóban is, így akkor sem kell lemondanunk erről a gyönyörű díszfáról, ha meszes a talaj a kertünkben. Amikor a nagyméretű kaspót ültetőközeggel töltjük fel, figyeljünk arra, hogy úgynevezett drénréteget is kialakítsunk, elkerülve ezzel, hogy a pangó víz károsítsa a növényünket. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a beültetésre váró kaspó alsó rétegébe kavicsot vagy égetett agyaggranulátumot szórunk a kaspó és a japán juhar méretétől függően 5-10 cm-es vastagságban.

A teljes földmennyiség legyen savanyú kémhatású, üde és jó vízáteresztő képességű. A talaj felszínét érdemes takarni a felmelegedés és vízmegtartó képesség miatt. Ha kaspóban neveljük a japán juhart, legyünk különös figyelemmel a rendszeres és megfelelő vízellátásra, valamint a téli takarásra is!

Kínálatunkban a japán juhart az igen kedvelt mélybordó Atropurpureum mellett több levélszínben is megtalálod: fehér-tarka, zöld és a gyűjtők által kedvelt narancsos színárnyalatú is elérhető.  

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti növények