Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ismerd meg az örökzöld leylandi ciprust!

| Olvasási idő: 4 perc | 

Az örökzöld sövény hallatán a legtöbb embernek valószínűleg ma is a tuja az első növény, ami beugrik. Nem véletlen, hiszen az utóbbi évtizedekben óriási népszerűségnek örvendtek a tuják, a kertek nagy többségében ezzel az örökzöld sövénynövénnyel találkozhattunk.

Eljött azonban az idő, amikor a tujatulajdonosoknak egyre több problémával kellett szembenézniük: egy-egy növény, néhol egész tujasorok kezdtek el száradni, barnulni, gombásodni, vagy kártevők áldozatává váltak, sok növény elpusztult.

A jó hír, hogy ez idő alatt egyre több növény jelent meg és vált népszerűvé, melyek sövény létesítésre alkalmasak. Ilyenek például a babérmeggy, a korallberkenye vagy a tujához levélzetében legjobban hasonlító leylandi ciprusok.

Cikkünkben ez utóbbi növénnyel és néhány fajtájával ismerkedhetsz meg.

Leylandi ciprus sövény közelről

A leylandi ciprus

A leylandi ciprus két különböző nemzetségbe tartozó növény, a Monterey ciprus és a nutka álciprus kereszteződéséből jött létre, feltehetően a 19. században. Ma ez az egyik leggyorsabban növekvő pikkelylevelű örökzöld dísznövényünk. Gyors növekedésének, örökzöld lombjának és jó ellenálló képességének köszönhetően kiválóan alkalmas sövény létesítésre.

Évente akár 50-100 cm-t is nőhet, így rövid időn belül zárt, átláthatatlan nyírott sövény alakítható ki belőle, mely remek por-, szél- és zajfogó.

Jó ellenálló képességgel rendelkezik, bár az utóbbi évek melegedő éghajlata kedvez az esetleges kártevőinek. Fontos a megfelelő tápanyagellátás, ugyanis a jó kondícióban tartott növények kevésbé fogékonyak a megbetegedésre. Ennek érdekében érdemes minden tavasszal és ősszel szerves trágyát kijuttatnod leylandi ciprusaidnak. Talaj szempontjából nem válogat, de kedveli a jó vízgazdálkodású talajokat.

Napos vagy félárnyékos helyre ajánlott ültetni, jól tűri a szárazságot, viszont rendszeres öntözés mellett szebben fejlődik.

Sövény létesítése estén a javasolt tőtávolság 80-100 cm. Évente legalább kétszer szükséges metszeni, tavasszal és ősszel, de akár többször is metszheted a leylandi sövényt, melynek hatására szépen fog sűrűsödni. 

Ha eldöntötted, hogy leylandi ciprust szeretnél ültetni a kertedbe, számos fajtából választhatsz:

A leylandi ciprus elterjedtebb fajtái

A Castlewellan gold arany leylandi ciprus levele

Arany leylandi ciprus - Cupressocyparis x leylandii Castlewellan gold

A Castlewellan gold a leylandi ciprus első sárgás lombú változata. Jó ellenálló képességű, igénytelen, gyors növekedésű pikkelylevelű örökzöld.

Az alapfajnál picit lassabb a növekedése, de dúsabb koronájú fajta, melynek lombja világoszöld, sárga hajtásvégekkel. Hajtásainak csúcsa tavasszal és nyáron aranysárga, majd világoszöldre fakul. Dús, élénk színű lombjával szemet gyönyörködtető örökzöld dísze lehet kertednek.

Kiválóan alkalmas sövény kialakítására, a metszést jól tűri, sőt ajánlott évente 1-2-szer metszeni, hogy ágrendszere sűrű legyen.

Az ajánlott tőtávolság sövény ültetése esetén kb. 50 cm. Szoliter növényként is ültethető, de formanövény is kialakítható belőle. A napos, félárnyékos fekvést és a rendszeres öntözést gyönyörű lombozattal hálálja meg.

Blue jeans leylandi ciprus – Cupressocyparis x leylandii Blue jeans

A leylandii ciprus különleges, kékeszöld színű változata. Tömör koronájú, oszlopos növekedésű, 6-8 m magasra növő pikkelylevelű örökzöld, mely kékes lomszínét egész évben megőrzi. Nyírott vagy nyíratlan sövény kialakítására is alkalmas, de nagyobb kertekbe szoliterként is ültethető.

Cupressocyparis x leylandii lombozata közelről

Szürkészöld leylandi ciprus – Cupressocyparis x leylandii Haggerston grey

Gyors növekedésű, sűrű ágrendszerű, apró szürkészöld pikkelylevelekkel rendelkező leylandi ciprus fajta, mely egész évben megőrzi különleges lombszínét. Kifejlett magassága a 20 métert is elérheti.

Jó ellenálló képességű örökzöld, mely eseténben, a többi fajhoz hasonlóan, a metszés elengedhetetlen a sűrű ágrendszer kialakítása érdekében. Nyírott vagy nyíratlan sövény kialakítására alkalmas, de szoliterként is ültethető, amennyiben megfelelő nagyságú hely áll rendelkezésre.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti növények