Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így termeszthetsz ízletes epret a saját kertedben

| Olvasási idő: 5 perc | 

Ugyan az eper ültetésének fő szezonja az ősz, tavasszal is nyugodtan belevághatsz, és néhány hét múlva már a saját gyümölcseidet szüretelheted. Termesztése nem igényel különösebb szakértelmet, és akkor sem kell lemondanod a friss eperről, ha lakásban élsz, hiszen megfelelő odafigyeléssel balkonládában is szépen terem.

Miért jobb a saját termelésű földieper?

A saját termelésű eper azért lesz olyan ízletes, mert meg tudjuk várni a teljes érettséget. Az importból származó gyümölcsöket (de sokszor a hazait is) már 70-80%-os érettségben leszedik azért, hogy bírják a hosszú szállítást, és sokáig jól mutassanak az áruházak polcain. Természetes, hogy az ilyen eper nem lesz olyan zamatos, mint amit a saját kertedből, érett állapotban szedsz.

Piros, érett eprek egy nő kezében

A palánták kiválasztása nagyon fontos

Ha eldöntötted, hogy belevágsz az epertermesztésbe, az első és egyik legfontosabb lépés a megfelelő palánták kiválasztása.

Ma már itthon is számtalan eperfajta közül válogatsz, amelyek különböző igényekkel rendelkeznek és különböző mennyiségű, színű és méretű gyümölcsöt hoznak. Az érési idő is eltérő lehet attól függően, hogy egyszertermő és folytontermő epret választasz. Az egyszertermők rövidebb ideig (tavaszól kora nyárig) és bőségesen teremnek, míg a folytontermő eperfajták egyszerre kevesebb gyümölcsöt hoznak, de tavasztól egészen az első fagyokig szüretelhetsz róluk.

Nem csak a fajtára érdemes figyelni, hanem arra is, hogy megbízható helyről származó, egészséges palántákat vásárolj. A Gardencentrum.hu kínálatában olyan epreket találsz, amelyek spanyolországi szaporítóanyag-telepekről érkeznek hozzánk. Az első időszakban hűtve tároljuk őket, majd átcserepezzük a növényeket, és vásárlóinknak erős, egészséges gyökérzetű töveket szállítunk.

Később akár te magad is előállíthatsz palántákat. A szamócatövek úgynevezett kacsokat nevelnek, melyek legyökeresednek, és így új palánták jönnek létre. Ezeket ősszel le tudod választani, és új helyre ültetheted őket a kertedben.

Egészséges eperpalánta zöld levelekkel

Hova ültesd az eperpalántákat?

Olyan helyre érdemes ültetni a palántákat, ahol könnyen hozzáférsz, és mindig szem előtt vannak. Ez lehet például az előkert vagy a terasz környéke, ahol minden nap megfordulsz, így gyorsan észreveszed a pirosló szemeket és az esetleges problémákat is. Balkonládás termesztés esetén jó választás, ha a teraszra, erkélyre vagy a konyhaablakba helyezed az eperpalántákat.

Ha a kertedben kötött a talaj, érdemes magaságyásokat kialakítanod a növények számára.

Fontos, hogy ne hagyd kiszáradni a töveket, reggelente locsold meg őket! A legjobb, ha van kiépített csepegtetőrendszer, de ennek hiányában kézi locsolókannával is tökéletesen fedezni tudod a vízszükségletüket. Nagy melegek idején öntözd meg őket alaposabban.

Az eper kedveli a napsütést, de akár félárnyékos helyre is ültetheted a palántákat. Arra ügyelj, hogy napi 4-5 óra napfény mindenképpen jusson növényeidnek, mert ez fontos a gyümölcsök színeződéséhez és a megfelelő íz eléréséhez.

Eperpalánták ültetése a kertben

Az eper ültetése és gondozása

Az eperpalántákat jó minőségű, laza szerkezetű talajba érdemes ültetni, hogy kellően nagy méretű gyökeret tudjanak nevelni.

A jó minőségű talaj mellett a vízutánpótlás és a rendszeres szüretelés a legfontosabb. A gyümölcsök egészséges növekedéséhez és a megfelelő hozamhoz gondoskodni kell a folyamatos vízellátásról. Fontos, hogy mindig alulról öntözd a töveket! Ügyelj arra, hogy a lombot és a terméseket lehetőleg ne érje víz, mert könnyen gombás megbetegedésekhez vezethet.

Ugyanebből az okból kifolyólag a gombás betegségek csapadékos, párás időben is felüthetik a fejüket. Ha nem szeretnél vegyszereket használni, akkor egyszerűen távolítsd el a beteg leveleket, gyümölcsöket. Minél jobb kondícióban vannak a növények, annál jobban ellenállnak a betegségeknek.

A növekvő bokorról időről időre el kell távolítani az elöregedő, lefelé hajló leveleket is, hogy jól átszellőzzenek a tövek.

Piros eprek várnak a szüretelésre

Tippek a mézédes eperhez

Az édes íz kialakulásához napfényre és megfelelő tápanyagokra van szükség. Már az ültetés alkalmával érdemes szervestrágyát bedolgozni az ültetőgödörbe, később pedig minden tavasszal szórni néhány marékkal a tövekhez. A virágzás kezdetétől alkalmazhatsz speciális, eprek termesztéséhez ajánlott tápanyagot is, amely elősegíti a szebb színeződést és a jobb érést.

Ha a termesztés során elakadnál, bátran fordulj hozzánk szakmai segítségért a Facebook oldalunkon vagy emailben a hello@gardencentrum.hu címen.

Kellemes kertészkedést és bő termést kívánunk!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás