Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hydrangea paniculata Phantom K2 - Bugás hortenzia
5.690 Ft
Menny.:db

Hydrangea paniculata Phantom K2 - Bugás hortenzia

5.690 Ft
Menny.:db
Cikkszám: no131

A Phantom bugás hortenzia egy könnyen nevelhető, óriási virágmérettel rendelkező, heteken át virágzó lombhullató díszcserje. Szállítási méret: 2 literes körcserépben, az évszaknak megfelelő állapotban.

Hortenzia tanácsainkat itt tudod letölteni.

Nézd meg, hogyan csomagolunk!

Szállítási díj: 1.990 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: 2
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!

Leírás

Mit kell tudnunk a Hydrangea paniculata Phantom bugás hortenzia díszcserjéről?

Népszerűsége megalapozott, hiszen rendkívül könnyen gondozható. Hosszúra nyúló, hetekig tartó virágzási ideje hamar elterjedt a virággyűjtők körében. Előszeretettel ültetjük gigászi méretű fehér virágai és a kártevőkkel szembeni ellenállóképessége miatt is, csak hogy pár dolgot említsünk a sok jó tulajdonsága közül.

Térigénye nagyjából 2,5 m x 2,5 m. Fás szárú, lombhullató cserje, melynek lombozata ősszel sárgás-barna színezetű ruhába öltözik. A virágbugák színváltozása fantasztikus: zöld bimbókból hófehér virágok, majd antik-élénkrózsaszín árnyalat mutatkozik, bemosódva egy kis zöldes árnyalattal. 

A fenomenális virágbugákat a Phantom cserje kiválóan megtartja, akár nagyobb esőzés esetén is. Felálló, merev vesszői erősek, stabilan tartják a virágokat.  

További remek tulajdonsága, hogy nem igényes a talaj kémhatására. Ez rendkívül jó hír a hortenziaimádó, de meszes talajú kertszeretőknek. Vígan büszkélkedhetünk a kissé meszes talajokon is a csodás bugás hortenziákkal. Másik zseniális jelleme, hogy az új kertes házba költözők, vagy az árnyékos, és lombos fákkal még nem rendelkező tulajdonosok is nevelhetnek hortenziákat, ugyanis a bugás hortenzia fajtacsoport kimondottan szereti a napot. Mivel általános kerti talajokon is sikerélménnyel nevelhető, könnyen megbarátkoznak vele a kezdő kertbarátok is. A Phantom bugás hortenzia tövek teljesen télállóak, akár -20 fokos hideget is elviselik. Elsőrangú választás hazai klímánkra. 

Mivel a Phantom bugás hortenzia viszonylag terebélyes bokrot növeszt, számoljunk a kerttervezés folyamán viszonylag nagy térigényével. Egyedülálló hatást érhetünk el a Phantom bugás hortenziából létesített szokatlan virágzó sövény ültetésével. A tövek ekkor 1-1,5 méteres tőtávolságra kerüljenek egymástól. 

Kerítések, támfalak mellé beültetve is impozáns látványt nyújt. Nagyobb kertekbe ültethetjük csoportosan, de szoliterként egymagában is pazar látványt nyújt eredményes megjelenésével. Társíthatjuk díszfüvekkel (pampafű) vagy ültethetjük babérmeggy sövényfal elé is. 

Milyen gondozási igénye van a Phantom bugás hortenziának?

Ápolása csupán szerény kertészeti tudást igényel. A nevelése során a rendszeres tápanyagellátásra és öntözésre, tavasszal pedig a visszavágásra kell ügyelnünk.  

Tavasszal a duzzadó rügyek jelzik a metszési időpont eljövetelét. A tartós fagyok elmúlásakor távolítsuk el a vesszők felső egyharmadát, így nagy mennyiségű virág növekszik majd az új hajtásokon. Próbálkozhatunk a lemetszett vesszők gyökereztetésével is.

A Hydrangea paniculata Phantom bugás hortenzia virágzási ideje

A virágbimbók megjelenése júniusra tehető. Ekkor kezdenek el a virágbimbók látványosan díszíteni, és kifejlődnek az első zöldes színárnyalatú virágok. Ezt követően a hófehér apró virágokból napról napra épül fel a hatalmas virágbuga. Nyár végére a hófehér virágok rozé, majd antik rózsaszínűre színeződnek zöldes bemosódással. Pompázatos látvány! A virágbugák jókora méretűek, akár 30 cm hosszúak és 20 cm szélességűek is lehetnek. Lényeges kiemelni, hogy otthoni körülmények között is bámulatosan produktív, tehát házikerti körülmények között is elérhetjük ezt a virágméretet mindenféle boszorkányos beavatkozás nélkül.  A metszés során azt tapasztaltuk a Gardencenturm.hu bugás hortenziáinál, hogy az erőteljesebb metszés hatására kevés darabszámú, de hatalmas virágbugák fejlődnek. Ez több tényezőnek is köszönhető: az erőteljes visszavágással a tápanyagok feltorlódnak, a növényi hormontermelés fokozódik. Az optimális metszés, a rendszeres tápanyaggal történő ellátás és a kiegyenlített locsolás a titok. 

Savanyú talaj kell a Phantom bugás hortenziának?

Az a jó hír, hogy nem! A Phantom bugás hortenzia nem igényes a talaj kémhatására. Ültetéskor meghálálja, ha enyhén savanyú M-Peat virágfölddel dúsítjuk az ültetőföldet, de ez nem feltétele a dús virághozamnak. Mint oly sok virágzó dísznövény, a Phantom bugás hortenzia is szereti a tápanyagdús talajt, amit bőséges virághozammal fog meghálálni. Ültetéskor ássunk a cserép méretéhez képest kétszeres nagyságú ültetőgödröt. Keverjük az ültetőföldet 2-3 marék szervestrágyával, majd lazítsuk fel a gödröt alaposan, hogy könnyen megindulhasson a gyökérfejlődés. A megfelelő gyökeresedés azt vonja magával, hogy még könnyebben fogja a Phantom hortenziánk a számára ideális tápanyagokat felvenni a talajból, hiszen a nagy gyökértömeg több tápanyag felvételére lesz képes. A több tápanyag erős, remek kondícióban lévő növényt eredményez, amely az esetleges megbetegedésekkel szemben is ellenállóbb, mint legyengült társai. Kerüljük azonban a túltápozást, mert többet ártunk, mint használunk, és akár el is pusztíthatjuk a Phantom bugás hortenziát a túlzott tápanyagozással.

A frissen beültetett Phantom hortenzia gyökérnyaka körül óvatosan, de erőteljesen tömörítsük a talajt. Ezt azért tesszük, hogy a gyökérlabda és az új ültetőgödörben lévő talaj a lehető legoptimálisabban összetömörödjön. Ki kell szorítanunk a gyökerek és a talajszemcsék közötti levegő mennyiségét. Az ültetést követő öntözés is részben azért történik, hogy a talajszemcsék bemosódhassanak a gyökerek közé. A beöntözéssel megkezdődhet az új gyökerek fejlődése. A vízmennyiség legalább 8-10 liter legyen tövenként. Az ültetés folyamatát szakszerűen a késő délutáni órákban végezzük. Ezesetben egy teljes éjszaka áll még rendelkezésére a frissen beültetett Phantom hortenziának az új körülmények megszokására. Meleg napfényben pl. nyáron ültetéskor a növény intenzívebben párologtat a levelein, miközben éppen várja az ültetés végén bekövetkező hűsítő öntözést. Az esti órákban történő párologtatás enyhébb, kevesebb a növény vízvesztése. Természetesen egy jól begyökeresedett, erős konténeres növénynek a reggeli, vagy akár déli órákban végzett ültetés sem okoz problémát a fejlődésében. A cserepes növények komplett gyökérzete a cserépen belül helyezkedik el, így ültetéskor nem szenved gyökérkárosodást, tehát biztonsággal ültethető, a jó napszak kiválasztása csak pluszpont a növény részéről.

A Phantom bugás hortenzia vízigénye

Vízigénye a virágzás időszakában a legmagasabb. Amikor beindul az intenzív hajtásnövekedés, akkor ügyeljünk a rendszeres öntözésre. A vízellátás kihatással lesz a virághozam mennyiségére is. A nyári meleg száraz napokon igyekezzünk a kora reggeli órákban belocsolni a töveket. A víz hasznosulása ilyenkor a legmagasabb. A beültetett tövek takarása lényeges, így jobban meg tudjuk így őrizni a talaj, ezáltal a gyökérzóna nedvességtartalmat. Nagyon jól tűri a szárazságot, a Phantom hortenzia az egyik legjobb szárazságtűrő bugás hortenzia. 

A Phantom bugás hortenzia szakszerű metszési folyamata

A rendszeresen végzett szakszerű metszés elengedhetetlen az erős, és jó virághozamú tő kialakításához. Folyamatos metszéssel lesz erős, sűrű hajtásrendszerű a Phantom hortenziánk. Alapvetően a tavaszi visszavágást preferáljuk, de amennyiben ősszel metsszük meg a töveket, akkor tapasztalataink szerint ugyancsak szépen bokrosodik az évek során. A bugás hortenziák metszése igazán nem ördöngösség. A vesszők felső harmadát vágjuk vissza március-április tájékán egy erős és duzzadt rügy felett. Erős visszavágással gigantikus méretű virágok fejlődnek. Ennek élettani háttere az, hogy a mély visszametszés hatására a tápanyagok feltorlódnak, és növekszik a hormontermelés, ami elősegíti az alsó rügyek intenzív kihajtását. Kevesebb virágzati szár fejlődik így, de óriási virágokkal. Ha a megszokott, egyharmadra történő visszametszést alkalmazzuk, akkor több, de közepes méretű virág várható. A közepes virágméret jelen esetben a Phantom hortenziánál 25-30 cm-es nagyságot jelent. A metszéskor egy duzzadt és erős rügy felett vágjuk vissza, és törekedjünk arra, hogy a metszési felület iránya ne a rügy felé nézzen. Ha így járunk el, akkor elkerülhetjük, hogy a metszési sebfelületből az esetlegesen távozó növénynedv ne a rügyre folyjon. Ha a növénynedv a rügyre folyik, akkor lezárhatja a rügyet, megakadályozva a kihajtást. A Phantom bugás hortenzia metszésekor is mindig éles és fertőtlenített szerszámokkal dolgozzunk.

A Phantom bugás hortenzia betegségei

Kártevők, betegségek nem jellemzőek a Phantom fajtára. Előfordulhatnak levéltetvek, melyek megjelenését  előrehaladott állapotban már a rengeteg hangya jelenléte is jelzi, ugyanis a hangyák előszeretettel fogyasztják a levéltetvek édes mézgáját. Tehát, ha sok hangya ólálkodik hőn szeretett Phantom bugás hortenziánk közelében, akkor érdemes belesnünk a levelek közé. Alaposan vizsgáljuk át a vesszőket és a leveleket, beleértve a fonáki részt is. A megtelepedő tetvek  ragacsosak és elzárhatják a levél gázcserenyílásait, Mindenképpen meg kell tőlük szabadulnunk. A gazdaboltokban kaphatunk ellenük megfelelő szereket, melyekkel a kora reggeli vagy esti órákban védekezhetünk. Ne végezzünk permetezést intenzív napsütésben, mert a növényvédőszer - még ha bio szer is - megperzselheti a Phantom hortenzia levelét. Igyekezzünk megelőzni a megbetegedést, hogy elkerülhessük a vegyszeres permetezést. Néha ellenőrizzük át a bokrot, keresve a jelen lévő kártevőket és kórokozókat keresgélve. Fontos növényvédelmi feladatunk az is, ha egy szeles, viharos nap után eltávolítjuk a sérült vesszőket. Az elhalt növényi részek kedvező helyet nyújtanak a kártevők és kórokozók megtelepedésének. 

Ha a Phantom bugás hortenziát olyan beteg, vagy betegségre sűrűn hajlamos növények társaságába ültetjük, akkor ne lepődjünk meg, ha a kártevők az amúgy ellenálló Phantom hortenzián is megtelepednek, márcsak a közeli átjárhatósága miatt. Távolítsuk el ezeket a kényes növényeket kertünkből. Hosszú távon megéri azokat a dísznövényeket előnyben részesítenünk, amelyekkel nem, vagy csak kis mennyiségű növényvédelmi tennivalónk akad.

Milyen növényekkel társíthatom jól a Phantom bugás hortenziát?

Igyekszünk szakszerű növénytársítási lehetőségeket javasolni a kertszerető ügyfeleinknek. Lényegesnek tarjuk, hogy sikerélmény legyen a kertben eltöltött idő, a növényápolási folyamat pedig kikapcsolódás, nem pedig maratoni futam legyen.

A Phantom bugás hortenzia rendkívül mutatós növény, így igen nehéz olyan növényt javasolni, amely a teljes virágzásában elterelné a figyelmet. Olyan növényeket javaslunk, melyek az esetleges gyengeségeit ellensúlyozzák. Mivel a Phantom bugás hortenzia lombhullató, ültessünk bátran környezetébe olyan örökzöld növényeket, melyek összhangot teremtenek a nyári virágbugákkal. Kedvencünk a Novita babérmeggy vagy a korallberkenye. A sövénytől való beültetése 1,5-2 méteres távolságban történjen. A korallberkenye tavasszal virágba borul, míg a Phantom hortenzia még csupán zöld dús bokorként díszít. Nyáron a korallberkenye intenzíven piros hajtásvégei fognak kiegészítő díszt szolgáltatni a gigantikus virágbugákhoz. 

A Phantom bugás hortenzia mellé ajánlott egyéb virágzó díszcserjék és évelők: Little Spooky törpe hortenzia, kecskerágó, levendula, pimpó, rozmaring, szellőrózsa

Vélemények

5.00
2 értékelés
2
0
0
0
0
2023. 11. 20. -
Nagyon szép növényeket küldtek, erősek, biztatóak. Nagyon várom már hogy jövőre lássam azt, hogy milyen gyönyörű virágok díszítik a kertem.
2023. 08. 18. -
Köszönöm a szép virágot! Máskor is vásárolni fogok önöknél!

Youtube videók

Leírás és Paraméterek

Mit kell tudnunk a Hydrangea paniculata Phantom bugás hortenzia díszcserjéről?

Népszerűsége megalapozott, hiszen rendkívül könnyen gondozható. Hosszúra nyúló, hetekig tartó virágzási ideje hamar elterjedt a virággyűjtők körében. Előszeretettel ültetjük gigászi méretű fehér virágai és a kártevőkkel szembeni ellenállóképessége miatt is, csak hogy pár dolgot említsünk a sok jó tulajdonsága közül.

Térigénye nagyjából 2,5 m x 2,5 m. Fás szárú, lombhullató cserje, melynek lombozata ősszel sárgás-barna színezetű ruhába öltözik. A virágbugák színváltozása fantasztikus: zöld bimbókból hófehér virágok, majd antik-élénkrózsaszín árnyalat mutatkozik, bemosódva egy kis zöldes árnyalattal. 

A fenomenális virágbugákat a Phantom cserje kiválóan megtartja, akár nagyobb esőzés esetén is. Felálló, merev vesszői erősek, stabilan tartják a virágokat.  

További remek tulajdonsága, hogy nem igényes a talaj kémhatására. Ez rendkívül jó hír a hortenziaimádó, de meszes talajú kertszeretőknek. Vígan büszkélkedhetünk a kissé meszes talajokon is a csodás bugás hortenziákkal. Másik zseniális jelleme, hogy az új kertes házba költözők, vagy az árnyékos, és lombos fákkal még nem rendelkező tulajdonosok is nevelhetnek hortenziákat, ugyanis a bugás hortenzia fajtacsoport kimondottan szereti a napot. Mivel általános kerti talajokon is sikerélménnyel nevelhető, könnyen megbarátkoznak vele a kezdő kertbarátok is. A Phantom bugás hortenzia tövek teljesen télállóak, akár -20 fokos hideget is elviselik. Elsőrangú választás hazai klímánkra. 

Mivel a Phantom bugás hortenzia viszonylag terebélyes bokrot növeszt, számoljunk a kerttervezés folyamán viszonylag nagy térigényével. Egyedülálló hatást érhetünk el a Phantom bugás hortenziából létesített szokatlan virágzó sövény ültetésével. A tövek ekkor 1-1,5 méteres tőtávolságra kerüljenek egymástól. 

Kerítések, támfalak mellé beültetve is impozáns látványt nyújt. Nagyobb kertekbe ültethetjük csoportosan, de szoliterként egymagában is pazar látványt nyújt eredményes megjelenésével. Társíthatjuk díszfüvekkel (pampafű) vagy ültethetjük babérmeggy sövényfal elé is. 

Milyen gondozási igénye van a Phantom bugás hortenziának?

Ápolása csupán szerény kertészeti tudást igényel. A nevelése során a rendszeres tápanyagellátásra és öntözésre, tavasszal pedig a visszavágásra kell ügyelnünk.  

Tavasszal a duzzadó rügyek jelzik a metszési időpont eljövetelét. A tartós fagyok elmúlásakor távolítsuk el a vesszők felső egyharmadát, így nagy mennyiségű virág növekszik majd az új hajtásokon. Próbálkozhatunk a lemetszett vesszők gyökereztetésével is.

A Hydrangea paniculata Phantom bugás hortenzia virágzási ideje

A virágbimbók megjelenése júniusra tehető. Ekkor kezdenek el a virágbimbók látványosan díszíteni, és kifejlődnek az első zöldes színárnyalatú virágok. Ezt követően a hófehér apró virágokból napról napra épül fel a hatalmas virágbuga. Nyár végére a hófehér virágok rozé, majd antik rózsaszínűre színeződnek zöldes bemosódással. Pompázatos látvány! A virágbugák jókora méretűek, akár 30 cm hosszúak és 20 cm szélességűek is lehetnek. Lényeges kiemelni, hogy otthoni körülmények között is bámulatosan produktív, tehát házikerti körülmények között is elérhetjük ezt a virágméretet mindenféle boszorkányos beavatkozás nélkül.  A metszés során azt tapasztaltuk a Gardencenturm.hu bugás hortenziáinál, hogy az erőteljesebb metszés hatására kevés darabszámú, de hatalmas virágbugák fejlődnek. Ez több tényezőnek is köszönhető: az erőteljes visszavágással a tápanyagok feltorlódnak, a növényi hormontermelés fokozódik. Az optimális metszés, a rendszeres tápanyaggal történő ellátás és a kiegyenlített locsolás a titok. 

Savanyú talaj kell a Phantom bugás hortenziának?

Az a jó hír, hogy nem! A Phantom bugás hortenzia nem igényes a talaj kémhatására. Ültetéskor meghálálja, ha enyhén savanyú M-Peat virágfölddel dúsítjuk az ültetőföldet, de ez nem feltétele a dús virághozamnak. Mint oly sok virágzó dísznövény, a Phantom bugás hortenzia is szereti a tápanyagdús talajt, amit bőséges virághozammal fog meghálálni. Ültetéskor ássunk a cserép méretéhez képest kétszeres nagyságú ültetőgödröt. Keverjük az ültetőföldet 2-3 marék szervestrágyával, majd lazítsuk fel a gödröt alaposan, hogy könnyen megindulhasson a gyökérfejlődés. A megfelelő gyökeresedés azt vonja magával, hogy még könnyebben fogja a Phantom hortenziánk a számára ideális tápanyagokat felvenni a talajból, hiszen a nagy gyökértömeg több tápanyag felvételére lesz képes. A több tápanyag erős, remek kondícióban lévő növényt eredményez, amely az esetleges megbetegedésekkel szemben is ellenállóbb, mint legyengült társai. Kerüljük azonban a túltápozást, mert többet ártunk, mint használunk, és akár el is pusztíthatjuk a Phantom bugás hortenziát a túlzott tápanyagozással.

A frissen beültetett Phantom hortenzia gyökérnyaka körül óvatosan, de erőteljesen tömörítsük a talajt. Ezt azért tesszük, hogy a gyökérlabda és az új ültetőgödörben lévő talaj a lehető legoptimálisabban összetömörödjön. Ki kell szorítanunk a gyökerek és a talajszemcsék közötti levegő mennyiségét. Az ültetést követő öntözés is részben azért történik, hogy a talajszemcsék bemosódhassanak a gyökerek közé. A beöntözéssel megkezdődhet az új gyökerek fejlődése. A vízmennyiség legalább 8-10 liter legyen tövenként. Az ültetés folyamatát szakszerűen a késő délutáni órákban végezzük. Ezesetben egy teljes éjszaka áll még rendelkezésére a frissen beültetett Phantom hortenziának az új körülmények megszokására. Meleg napfényben pl. nyáron ültetéskor a növény intenzívebben párologtat a levelein, miközben éppen várja az ültetés végén bekövetkező hűsítő öntözést. Az esti órákban történő párologtatás enyhébb, kevesebb a növény vízvesztése. Természetesen egy jól begyökeresedett, erős konténeres növénynek a reggeli, vagy akár déli órákban végzett ültetés sem okoz problémát a fejlődésében. A cserepes növények komplett gyökérzete a cserépen belül helyezkedik el, így ültetéskor nem szenved gyökérkárosodást, tehát biztonsággal ültethető, a jó napszak kiválasztása csak pluszpont a növény részéről.

A Phantom bugás hortenzia vízigénye

Vízigénye a virágzás időszakában a legmagasabb. Amikor beindul az intenzív hajtásnövekedés, akkor ügyeljünk a rendszeres öntözésre. A vízellátás kihatással lesz a virághozam mennyiségére is. A nyári meleg száraz napokon igyekezzünk a kora reggeli órákban belocsolni a töveket. A víz hasznosulása ilyenkor a legmagasabb. A beültetett tövek takarása lényeges, így jobban meg tudjuk így őrizni a talaj, ezáltal a gyökérzóna nedvességtartalmat. Nagyon jól tűri a szárazságot, a Phantom hortenzia az egyik legjobb szárazságtűrő bugás hortenzia. 

A Phantom bugás hortenzia szakszerű metszési folyamata

A rendszeresen végzett szakszerű metszés elengedhetetlen az erős, és jó virághozamú tő kialakításához. Folyamatos metszéssel lesz erős, sűrű hajtásrendszerű a Phantom hortenziánk. Alapvetően a tavaszi visszavágást preferáljuk, de amennyiben ősszel metsszük meg a töveket, akkor tapasztalataink szerint ugyancsak szépen bokrosodik az évek során. A bugás hortenziák metszése igazán nem ördöngösség. A vesszők felső harmadát vágjuk vissza március-április tájékán egy erős és duzzadt rügy felett. Erős visszavágással gigantikus méretű virágok fejlődnek. Ennek élettani háttere az, hogy a mély visszametszés hatására a tápanyagok feltorlódnak, és növekszik a hormontermelés, ami elősegíti az alsó rügyek intenzív kihajtását. Kevesebb virágzati szár fejlődik így, de óriási virágokkal. Ha a megszokott, egyharmadra történő visszametszést alkalmazzuk, akkor több, de közepes méretű virág várható. A közepes virágméret jelen esetben a Phantom hortenziánál 25-30 cm-es nagyságot jelent. A metszéskor egy duzzadt és erős rügy felett vágjuk vissza, és törekedjünk arra, hogy a metszési felület iránya ne a rügy felé nézzen. Ha így járunk el, akkor elkerülhetjük, hogy a metszési sebfelületből az esetlegesen távozó növénynedv ne a rügyre folyjon. Ha a növénynedv a rügyre folyik, akkor lezárhatja a rügyet, megakadályozva a kihajtást. A Phantom bugás hortenzia metszésekor is mindig éles és fertőtlenített szerszámokkal dolgozzunk.

A Phantom bugás hortenzia betegségei

Kártevők, betegségek nem jellemzőek a Phantom fajtára. Előfordulhatnak levéltetvek, melyek megjelenését  előrehaladott állapotban már a rengeteg hangya jelenléte is jelzi, ugyanis a hangyák előszeretettel fogyasztják a levéltetvek édes mézgáját. Tehát, ha sok hangya ólálkodik hőn szeretett Phantom bugás hortenziánk közelében, akkor érdemes belesnünk a levelek közé. Alaposan vizsgáljuk át a vesszőket és a leveleket, beleértve a fonáki részt is. A megtelepedő tetvek  ragacsosak és elzárhatják a levél gázcserenyílásait, Mindenképpen meg kell tőlük szabadulnunk. A gazdaboltokban kaphatunk ellenük megfelelő szereket, melyekkel a kora reggeli vagy esti órákban védekezhetünk. Ne végezzünk permetezést intenzív napsütésben, mert a növényvédőszer - még ha bio szer is - megperzselheti a Phantom hortenzia levelét. Igyekezzünk megelőzni a megbetegedést, hogy elkerülhessük a vegyszeres permetezést. Néha ellenőrizzük át a bokrot, keresve a jelen lévő kártevőket és kórokozókat keresgélve. Fontos növényvédelmi feladatunk az is, ha egy szeles, viharos nap után eltávolítjuk a sérült vesszőket. Az elhalt növényi részek kedvező helyet nyújtanak a kártevők és kórokozók megtelepedésének. 

Ha a Phantom bugás hortenziát olyan beteg, vagy betegségre sűrűn hajlamos növények társaságába ültetjük, akkor ne lepődjünk meg, ha a kártevők az amúgy ellenálló Phantom hortenzián is megtelepednek, márcsak a közeli átjárhatósága miatt. Távolítsuk el ezeket a kényes növényeket kertünkből. Hosszú távon megéri azokat a dísznövényeket előnyben részesítenünk, amelyekkel nem, vagy csak kis mennyiségű növényvédelmi tennivalónk akad.

Milyen növényekkel társíthatom jól a Phantom bugás hortenziát?

Igyekszünk szakszerű növénytársítási lehetőségeket javasolni a kertszerető ügyfeleinknek. Lényegesnek tarjuk, hogy sikerélmény legyen a kertben eltöltött idő, a növényápolási folyamat pedig kikapcsolódás, nem pedig maratoni futam legyen.

A Phantom bugás hortenzia rendkívül mutatós növény, így igen nehéz olyan növényt javasolni, amely a teljes virágzásában elterelné a figyelmet. Olyan növényeket javaslunk, melyek az esetleges gyengeségeit ellensúlyozzák. Mivel a Phantom bugás hortenzia lombhullató, ültessünk bátran környezetébe olyan örökzöld növényeket, melyek összhangot teremtenek a nyári virágbugákkal. Kedvencünk a Novita babérmeggy vagy a korallberkenye. A sövénytől való beültetése 1,5-2 méteres távolságban történjen. A korallberkenye tavasszal virágba borul, míg a Phantom hortenzia még csupán zöld dús bokorként díszít. Nyáron a korallberkenye intenzíven piros hajtásvégei fognak kiegészítő díszt szolgáltatni a gigantikus virágbugákhoz. 

A Phantom bugás hortenzia mellé ajánlott egyéb virágzó díszcserjék és évelők: Little Spooky törpe hortenzia, kecskerágó, levendula, pimpó, rozmaring, szellőrózsa