Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hydrangea paniculata Fraise melba® K10 - Bugás hortenzia
14.990 Ft
Menny.:db
Termék címkék:
felarnyek Napos

Hydrangea paniculata Fraise melba® K10 - Bugás hortenzia

14.990 Ft
Menny.:db
Cikkszám: no127

Az egyik legélénkebb színű bugás hortenzia a Fraise melba. Elnyílásban élénkrózsaszín virágszínre vált. Könnyen nevelhető, alacsony gondozásigényű. Magassága 2 méter körüli. Szállítási méret: 10 literes kertészeti konténerben, az évszaknak megfelelő állapotban.

Szállítási díj: 1.990 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: 5
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!

Leírás

Miben más a Fraise melba bugás hortenzia?

Alapvető különbözősége abban van, hogy a virágok fehér színből történő átváltása során nem krémfehér, zöld, vagy antik rózsaszínűre színeződik, hanem élénk pink, málnapiros színűre, amely szinte a teljes bugán megvalósul.

A többi bugás hortenziával egyetemben a Fraise melba is lombhullató, fás szárú cserje. Eleinte fehér, majd rikítóan rózsaszín virágai egész nyáron át díszítenek. A Fraise melba, vagy szinonimájaként Hydrangea paniculata Renba bugás hortenzia virágai terebélyesen nagyok, kb. 30-35 cm hosszúságúak, tömve-teltek. A fent felsorolt tulajdonságainak köszönhetően egyike a legkeresettebb bugás hortenziáknak. A Fraise melba könnyen nevelhető, rendkívül sokáig virágzik. Értékes, hatalmas virágai szinte minden kerti talajon kiválóan nyílnak. A Fraise melba kifejlett mérete eléri a 2 méteres magasságot, és legalább 1,3-1,8 méter szélességűre terebélyesedik. Egy hozzávetőleges adat szerint 7 év alatt éri el a 2 méteres magasságot. Ehhez természetesen optimálisan kell gondoskodnunk igényeiről, pl. a rendszeres metszés fontosságáról. A hortenzia imádoknak egészen biztosan kell, hogy legyen ilyen is a gyűjteményükbe, mert egyike a legkülönlegesebb hortenziának a bugás csoporton belül!

Milyen igényei vannak a Fraise melba bugás hortenziának?

Mivel igen könnyen nevelhető, különösebb igénnyel nem kell számolnunk a Fraise melba bugás hortenzia gondozása során. Szakszerű kertészeti tanácsként enyhén savanyíthatjuk a Fraise melba bugás hortenzia ültetőtalaját, melyet aztán az évek folyamán is rendszeresen megteszünk. Az M-Peat virágföld ideális mértékben optimalizálja a Fraise melba talajkémhatás igényét. Tapasztalataink azonban azt a tényt is igazolják, hogy kiválóan bírja az általános kerti talajokat is, bár mint a legtöbb virágzó dísznövény szereti a tápanyagban dús, jó vízgazdálkodással bíró termőtalajt. Igen kedvezően tolerálja a szárazabb időszakokat a Fraise melba bugás hortenzia, jó szárazságtűrő.

A talaj kémhatását illetően nem igényes a kerti hortenziákhoz képest, de kétségkívül a semleges, vagy enyhén savanyú termőtalajon virít a legszebben. Az általános kerti földet kedveli, de a tápanyaggal jócskán ellátott talajokat bőséges virághozammal hálálja meg. A kissé meszes talajokon minden évben szükséges a talaj savanyú kémhatású talajjal való optimalizálása. Javasolt minden tavasszal és ősszel a tövekhez erre a célra megfelelő M-Peat virágföldet bedolgozni. 

Vízigénye közepes, de az intenzív virágzás idejében meghálálja a rendszeres és kiadós öntözést.

Fényigényét illetően ültethetjük félárnyékba, vagy teljes napra is. A túlságosan meleg, perzselő nyári napfényt azért nem részesíti előnyben, de árnyékba semmiképpen se ültessük, mert elmaradhat a virágzása. 

Hasznos kertészeti tanácsok a Fraise melba bugás hortenziához

Amint megérkezik vágyott Fraise melba bugásunk állítsuk vízbe, és hagyjuk fürdőzni a gyökereket 1-2 órán keresztül. Az így előkészített tövet már biztonsággal ültethetjük a kiszemelt helyre. A helyválasztás során ügyeljük térigényére. Növekedése évenként akár 40-80 cm is lehet. Ne ültessük rá pl. a szomszéd kerítésére, a diófa alá, vagy a bejárati járda mellé 20 cm-re. Fájni fog a szívünk megcsonkítani értékes növényünket, pedig már nem férünk el a járdán pompázatos bokra miatt. Ügyeljünk erre tehát a kezdetekor és hagyjunk számára egy 1,5 méter x 1,5 méteres helyet.

Az ültetőgödör legyen legalább kétszer akkora, mint amekkora a földlabda. Ez a 2 literes kertészeti konténerben vásárolt Fraise melba esetén nagyjából egy 40 cm x 40 cm x 40 cm-es ültetőgödör kiásása javasolt. 

Ültetést követően takarjuk a Fraise melba tövét mulccsal, vagy fenyőkéreggel a jó nedvességtartás és párolgás csökkentése érdekében. Ültetéskor és az intenzív hajtásnövekedés időszakában adagoljunk granulált szervestrágyát a tőhöz. Amikor megindul a Fraise melba virágbimbóinak fejlődése, fokozottan ügyeljünk a rendszeres locsolásra is. 

Fontos ápolási feladat: a Fraise melba bugás hortenzia metszése

Tavasszal vágjuk vissza a vesszők felső egyharmad részét, hogy új hajtások képződhessenek a bokron, melyeken aztán a gigantikus virágok nyílnak. A Fraise melba bugás hortenzia is mindig az éves növekményen hozza a virágrügyeket, ezért olyan fontos a tavaszi metszés. Alaktartó jelleggel más időpontban is megmetszhetjük, de a fő metszési idény tavasszal, a rügyek duzzadásakor van. Az a tapasztalatunk, hogy erős visszavágás esetén, a Fraise melba bugás hortenzia még óriásibb virágméretre képes. A mélyen visszavágott bokornál feltorlódnak a tápanyagok és növekszik a hormontermelés, ami az alsóbb rügyek erőteljes kihajtását eredményezi. Ha így járunk el, akkor kevesebb vessző, de hatalmasabb virágméret várható. A kétharmados metszési metódusnál is megvalósul majd a nagy virágméret, de a bokor nagyobb mennyiségű vesszőtömege miatt több, de valamivel szerényebb virágméret képződhet. Az erőteljes visszavágás a bokor kompakt formában való tartására is használható. Ha bejárat mellé, vagy behatárolt helyre ültetjük a Fraise melba bugás hortenziát, akkor érdemes az erőteljes visszametszési módot is kipróbálnunk a szabályozott bokorméret miatt. Ha a célunk a takarás, pl. kerítés vagy romos házfal, esetleg a belátást szeretnénk terebélyes bokrával megelőzni, akkor maradjunk az egyharmados metszési szabálynál, így a bokor nagy mérete is és a virághozam is megvalósul.

GARDENCENTRUM.HU TIPP a Fraise melba bugás hortenziához

Ültessük olyan helyre, ahol délelőtt éri a nap, így minden esetben elkerülhető a napégés, perzselődés lehetősége. 

GondozásaÜltetés után a töveket rendszeresen öntözzük a megfelelő begyökeresedéshez. Az ültetőgödörbe keverjünk M-Peat földkeveréket, aminek hatására gyors lesz a begyökeresedés. Tavasszal közepesen metsszük vissza a bőséges virágzás érdekében.

Őszi ültetés esetén: Amennyiben nagyon kitett és fagyzugos helyre kerülnének a növények, akkor inkább a leanderekkel teleljenek, gondoskodva az öntözés felől. Amennyiben napos, védett ágyásba kerülnek , úgy nyugodtan kiültethető, a tövek takarásával.

A Fraise melba bugás hortenzia növénytársítási lehetőségei

A virágzó évelőcsoport közepes növényegyedei remek barátságban lesznek a Fraise melba bugás hortenziával. Tehetjük levendulák, kakukkfüvek, kúszó madrábirsek, vagy talajtakaró rózsák társaságába is. A Fraise melbához hasonló ugyancsak élénk pink virágszínű cickafark is tündöklő látványt nyújt társaságában. Fenségesen mutat a korallberkenye izzóan vörös hajtásai mellett a Fraise melba csodás, málnapiros virágzata. Amennyiben Novita babérmeggysövény elé ültetjük, szintén nem marad el a hatás az éles színkontraszt miatt. Örökzöldekkel társítva a hortenzia lombhullató bokrát is eredményes kompozíció a téli kopárság kivédése érdekében. Ültessünk egy pár tő japán kecskerágót, vagy pompázatos tarka ezüstfa cserjét a közelébe. A hatás nem marad el!

A nemesítői munkának hála az utóbbi években sokféle bugás fajtaváltozattal találkozhatunk, amikkel szintén remekül összeültethető a Fraise melba bugás hortenzia. A fél méteres nagyságútól, mint amilyen a Little spooky bugás hortenzia egészen a 2-2,5 méteresre is megnövő bugás hortenziák közül is választhatunk kertjeinkbe, mint amilyen a Phantom hortenzia. 

Vélemények

4.60
5 értékelés
4
0
1
0
0
2024. 04. 04. -
Szakszerűen visszametszve érkezett (ezt előre jelezték is). Bár a férjem véletlenül rálépett kiültetés után, úgy tűnik, kirúgja magát, és egyre-másra hozza a szép levélkéket minden aggodalmunk ellenére :D A csomagban lévő többi növény is gyönyörűen fejlődik, kisfiammal minden nap csodájukra járunk :)
2023. 09. 11. -
Nagyon szép és egészséges növény.Precizen becsomagolva a szállításra.
2023. 08. 21. -
Nagyon elégedett vagyok a termékkel! Szakszerűen be van csomagolva! Nem ez volt az első és utolsó vásárlásom Önöktől!
2023. 08. 07. -
Nagyon elégedett vagyok a növények egészségesek és szép nagyok voltak megis lepődtem kisebbre számítottam!
Fogok màskor is innen rendelni!
2023. 05. 02. -
Egy kicsit apróka, de szép egészséges, a csomagolás kiváló.

Youtube videók

Leírás és Paraméterek

Miben más a Fraise melba bugás hortenzia?

Alapvető különbözősége abban van, hogy a virágok fehér színből történő átváltása során nem krémfehér, zöld, vagy antik rózsaszínűre színeződik, hanem élénk pink, málnapiros színűre, amely szinte a teljes bugán megvalósul.

A többi bugás hortenziával egyetemben a Fraise melba is lombhullató, fás szárú cserje. Eleinte fehér, majd rikítóan rózsaszín virágai egész nyáron át díszítenek. A Fraise melba, vagy szinonimájaként Hydrangea paniculata Renba bugás hortenzia virágai terebélyesen nagyok, kb. 30-35 cm hosszúságúak, tömve-teltek. A fent felsorolt tulajdonságainak köszönhetően egyike a legkeresettebb bugás hortenziáknak. A Fraise melba könnyen nevelhető, rendkívül sokáig virágzik. Értékes, hatalmas virágai szinte minden kerti talajon kiválóan nyílnak. A Fraise melba kifejlett mérete eléri a 2 méteres magasságot, és legalább 1,3-1,8 méter szélességűre terebélyesedik. Egy hozzávetőleges adat szerint 7 év alatt éri el a 2 méteres magasságot. Ehhez természetesen optimálisan kell gondoskodnunk igényeiről, pl. a rendszeres metszés fontosságáról. A hortenzia imádoknak egészen biztosan kell, hogy legyen ilyen is a gyűjteményükbe, mert egyike a legkülönlegesebb hortenziának a bugás csoporton belül!

Milyen igényei vannak a Fraise melba bugás hortenziának?

Mivel igen könnyen nevelhető, különösebb igénnyel nem kell számolnunk a Fraise melba bugás hortenzia gondozása során. Szakszerű kertészeti tanácsként enyhén savanyíthatjuk a Fraise melba bugás hortenzia ültetőtalaját, melyet aztán az évek folyamán is rendszeresen megteszünk. Az M-Peat virágföld ideális mértékben optimalizálja a Fraise melba talajkémhatás igényét. Tapasztalataink azonban azt a tényt is igazolják, hogy kiválóan bírja az általános kerti talajokat is, bár mint a legtöbb virágzó dísznövény szereti a tápanyagban dús, jó vízgazdálkodással bíró termőtalajt. Igen kedvezően tolerálja a szárazabb időszakokat a Fraise melba bugás hortenzia, jó szárazságtűrő.

A talaj kémhatását illetően nem igényes a kerti hortenziákhoz képest, de kétségkívül a semleges, vagy enyhén savanyú termőtalajon virít a legszebben. Az általános kerti földet kedveli, de a tápanyaggal jócskán ellátott talajokat bőséges virághozammal hálálja meg. A kissé meszes talajokon minden évben szükséges a talaj savanyú kémhatású talajjal való optimalizálása. Javasolt minden tavasszal és ősszel a tövekhez erre a célra megfelelő M-Peat virágföldet bedolgozni. 

Vízigénye közepes, de az intenzív virágzás idejében meghálálja a rendszeres és kiadós öntözést.

Fényigényét illetően ültethetjük félárnyékba, vagy teljes napra is. A túlságosan meleg, perzselő nyári napfényt azért nem részesíti előnyben, de árnyékba semmiképpen se ültessük, mert elmaradhat a virágzása. 

Hasznos kertészeti tanácsok a Fraise melba bugás hortenziához

Amint megérkezik vágyott Fraise melba bugásunk állítsuk vízbe, és hagyjuk fürdőzni a gyökereket 1-2 órán keresztül. Az így előkészített tövet már biztonsággal ültethetjük a kiszemelt helyre. A helyválasztás során ügyeljük térigényére. Növekedése évenként akár 40-80 cm is lehet. Ne ültessük rá pl. a szomszéd kerítésére, a diófa alá, vagy a bejárati járda mellé 20 cm-re. Fájni fog a szívünk megcsonkítani értékes növényünket, pedig már nem férünk el a járdán pompázatos bokra miatt. Ügyeljünk erre tehát a kezdetekor és hagyjunk számára egy 1,5 méter x 1,5 méteres helyet.

Az ültetőgödör legyen legalább kétszer akkora, mint amekkora a földlabda. Ez a 2 literes kertészeti konténerben vásárolt Fraise melba esetén nagyjából egy 40 cm x 40 cm x 40 cm-es ültetőgödör kiásása javasolt. 

Ültetést követően takarjuk a Fraise melba tövét mulccsal, vagy fenyőkéreggel a jó nedvességtartás és párolgás csökkentése érdekében. Ültetéskor és az intenzív hajtásnövekedés időszakában adagoljunk granulált szervestrágyát a tőhöz. Amikor megindul a Fraise melba virágbimbóinak fejlődése, fokozottan ügyeljünk a rendszeres locsolásra is. 

Fontos ápolási feladat: a Fraise melba bugás hortenzia metszése

Tavasszal vágjuk vissza a vesszők felső egyharmad részét, hogy új hajtások képződhessenek a bokron, melyeken aztán a gigantikus virágok nyílnak. A Fraise melba bugás hortenzia is mindig az éves növekményen hozza a virágrügyeket, ezért olyan fontos a tavaszi metszés. Alaktartó jelleggel más időpontban is megmetszhetjük, de a fő metszési idény tavasszal, a rügyek duzzadásakor van. Az a tapasztalatunk, hogy erős visszavágás esetén, a Fraise melba bugás hortenzia még óriásibb virágméretre képes. A mélyen visszavágott bokornál feltorlódnak a tápanyagok és növekszik a hormontermelés, ami az alsóbb rügyek erőteljes kihajtását eredményezi. Ha így járunk el, akkor kevesebb vessző, de hatalmasabb virágméret várható. A kétharmados metszési metódusnál is megvalósul majd a nagy virágméret, de a bokor nagyobb mennyiségű vesszőtömege miatt több, de valamivel szerényebb virágméret képződhet. Az erőteljes visszavágás a bokor kompakt formában való tartására is használható. Ha bejárat mellé, vagy behatárolt helyre ültetjük a Fraise melba bugás hortenziát, akkor érdemes az erőteljes visszametszési módot is kipróbálnunk a szabályozott bokorméret miatt. Ha a célunk a takarás, pl. kerítés vagy romos házfal, esetleg a belátást szeretnénk terebélyes bokrával megelőzni, akkor maradjunk az egyharmados metszési szabálynál, így a bokor nagy mérete is és a virághozam is megvalósul.

GARDENCENTRUM.HU TIPP a Fraise melba bugás hortenziához

Ültessük olyan helyre, ahol délelőtt éri a nap, így minden esetben elkerülhető a napégés, perzselődés lehetősége. 

GondozásaÜltetés után a töveket rendszeresen öntözzük a megfelelő begyökeresedéshez. Az ültetőgödörbe keverjünk M-Peat földkeveréket, aminek hatására gyors lesz a begyökeresedés. Tavasszal közepesen metsszük vissza a bőséges virágzás érdekében.

Őszi ültetés esetén: Amennyiben nagyon kitett és fagyzugos helyre kerülnének a növények, akkor inkább a leanderekkel teleljenek, gondoskodva az öntözés felől. Amennyiben napos, védett ágyásba kerülnek , úgy nyugodtan kiültethető, a tövek takarásával.

A Fraise melba bugás hortenzia növénytársítási lehetőségei

A virágzó évelőcsoport közepes növényegyedei remek barátságban lesznek a Fraise melba bugás hortenziával. Tehetjük levendulák, kakukkfüvek, kúszó madrábirsek, vagy talajtakaró rózsák társaságába is. A Fraise melbához hasonló ugyancsak élénk pink virágszínű cickafark is tündöklő látványt nyújt társaságában. Fenségesen mutat a korallberkenye izzóan vörös hajtásai mellett a Fraise melba csodás, málnapiros virágzata. Amennyiben Novita babérmeggysövény elé ültetjük, szintén nem marad el a hatás az éles színkontraszt miatt. Örökzöldekkel társítva a hortenzia lombhullató bokrát is eredményes kompozíció a téli kopárság kivédése érdekében. Ültessünk egy pár tő japán kecskerágót, vagy pompázatos tarka ezüstfa cserjét a közelébe. A hatás nem marad el!

A nemesítői munkának hála az utóbbi években sokféle bugás fajtaváltozattal találkozhatunk, amikkel szintén remekül összeültethető a Fraise melba bugás hortenzia. A fél méteres nagyságútól, mint amilyen a Little spooky bugás hortenzia egészen a 2-2,5 méteresre is megnövő bugás hortenziák közül is választhatunk kertjeinkbe, mint amilyen a Phantom hortenzia.