Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan lehet hosszú ideig friss a karácsonyfa?

| Olvasási idő: 3 perc | 

Sok családban a karácsonyt megelőző ünnepi készülődés szerves része a fenyőfa kiválasztása, majd karácsonykor a fa ünnepi díszbe öltöztetése, mely az egyik legszebb karácsonyi közös program. Az ünnepek meghitt hangulatához pedig szorosan kapcsolódik a kellemes fenyőillat, mely belengi az otthonunkat.

Van néhány egyszerű praktika, melyet érdemes azonban betartani annak érdekében, hogy a fenyőnk minél tovább megőrizze frissességét és ne a tűlevelek folyamatos takarításáról szóljanak az ünnepek.

Már vásárláskor ellenőrizzük a fa állapotát!

Fontos kiindulási alap, hogy eleve friss, üde fát vegyünk, így már kiválasztáskor szenteljünk figyelmet az állapotára. Ha a tűlevelek fakók, száradtak, repedezettek, esetleg érintésre is hullanak, akkor a fenyőfa sajnos már vesztett frissességéből, és biztosan nem fog szép látványt nyújtani. Jó választás lehet azonban, ha a tűlevelek fényesek és rugalmasak. Így ellenőrizzük a vásárolni kívánt fát: kezünket a növekedési iránnyal megegyezően végigsimítva az ágakon a tűlevelek hajlékonyak és ruganyosak, nem esnek/törnek meg, közel hajolva a fenyőkre jellemző gyantás, üde illatot érezzük.

Teendők a vásárlást követően

A gyökeres fenyőt vigyük egy hűvösebb, 8-10°C-os hőmérsékletű helyre, mielőtt a meleg szobába kerülne. Tartsuk ott pár napig, de legalább 2 nap teljen el a fa melegebb helyre történő szállítása előtt.  A szoba legyen fényes, de nem direkt napfényes helyiség - így fokozatosan szoktatjuk a melegebb szoba hőmérsékletéhez. A legideálisabb persze a cserepes/földlabdásként vásárolt fenyőnk számára, ha csak egy télikert jellegű helyiségben kerül feldíszítésre, ami eleve nem melegebb 10-15°C-nál. Az ünnep elteltével igyekezzünk mielőbb fokozatosan visszaszoktatni a hűvösebb időjáráshoz szeretetett fánkat.

Ha vágott fenyőt vásároltunk, akkor a feldíszítés előtti utolsó pillanatig még tartsuk hűvös, árnyékos helyen, így a lehető legtovább őrizhetjük meg friss állapotában. Fontos, hogy ne vigyük be a kivágott fenyőt a kazánházba és ne tegyük a napsütötte teraszra sem. Elképesztő, de egy nyitott terasz melegebb sarka még decemberben is képes akár 15 fokra felmelegedni, és pár napig ott várakozva gyorsan leromlik a fenyő állapota, még ha frissen vágott fenyőt is vásároltunk eredetileg.

Megfelelő elhelyezés

Fontos szempont a karácsonyfa helyének kiválasztása is. A tartós napfénynek vagy hőhatásnak kitett fa sokkal gyorsabban, könnyebben elveszti frissességét és elkezdi hullajtani a tűleveleit. Érdemes tehát az ablaktól, fűtőtesttől minél távolabb felállítani a karácsonyfát, és hűvösen tartani azt a helyiséget, ahol elhelyeztük.

Ha nagyon meleg vagy napsütötte helyen áll a vágott fenyőnk, akkor mindenképpen ellenőrizzük időnként a karácsonyfatalpban való feszességét is! A befaragott törzs a vízveszteség, száradás következtében kisebb-nagyobb mértékben összezsugorodik, így meglazulhat a talpban, amiből könnyen kidőlhet a feldíszített karácsonyfánk, ami igen veszélyes.

Tisztítás

A vágott fenyőt díszítés előtt még az udvarban érdemes a talpára irányzott erőteljes ütésnek kitenni, megrázni, így lehullanak a már esetlegesen elhalt tűlevelek. Rázogassuk meg óvatosan az ágait, így megszabadulunk a portól is, amit a szobába vinnénk.

Vízellátás

Ne feledkezzünk meg a gyökeres fenyőnk vízutánpótlásáról sem! Ha szükséges, pótoljuk, tartsuk nedvesen, de fontos, hogy ne árasszuk el a cserepét az élő karácsonyfánknak.

 

Mindezek betartásával és egy kis odafigyeléssel hosszabb ideig gyönyörködhetünk majd a karácsonyfa pompás látványában és élvezhetjük a kellemes fenyőillatot. Ahogy azt fentebb is említettük, a fenyőfa frissen tartása, megfelelő kezelése azonban nem csak esztétikai, hanem biztonsági kérdés is, mindenképp érdemes odafigyelni rá!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényápolás