Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hallottál már a csoki színű sédkenderről?

| Olvasási idő: 2 perc | 

Az Eupatorium rugosum 'Chocolate' egy Észak-Amerikában őshonos, látványos megjelenésű, mélybordó levélzetű évelő, amely a virágágyások különlegessége lehet. Kifejezetten előnyös tulajdonsága a szeptember végi, októberi virágzása. A sötét lombozatból élénken kiemelkedő hófehér virágok pompás kontrasztot nyújtanak, elnyílt virágai pedig kiváló díszként szolgálnak a téli tájban.

Így alkalmazd a kertedben a csoki sédkendert

Magassága 80-100 cm közé tehető, így a nagytermetű évelő dísznövények közé tartozik. A tavasszal és nyáron bronzos levelek ősszel, a hidegebb időjárás beköszöntével sötétzöldre változnak. Magassága és megjelenés miatt érdemes az ágyás hátterébe elhelyeznünk, így szép színes hátteret biztosít majd az elé beültetett alacsonyabb évelőknek.

Bordó-barna levélzete kifejezetten jól mutat élénk színű őszirózsák, díszgyertyák, japán szellőrózsák háttérnövényeként. Nagy termete és lombszíne miatt prérikertekben vagy természetközeli díszfüves ágyásokban is kiváló látványt nyújt. A sédkendert kedvelik a rovarok és pillangók is, így a bogárbarát kert egyik kedvelt dísznövénye.

A sédkender gondozása

Könnyen nevelhető, ezért kezdő kertészeknek is kifejezetten ajánlott. Csupán néhány egyszerű dologra kell odafigyelnünk, hogy jól érezze magát a kertünkben.

A sédkender kedveli a tápanyagban gazdag, humuszos talajt, ezért ültetéskor gondoskodjunk a komposzttal kevert ültetőföldről, és takarjuk a talajfelszínt mulcsréteggel. Fontos, hogy tavasszal a talajmunkálatokkal óvatosan bánjunk, mert igen későn hajt ki – legyünk türelemmel, míg elő nem bújnak hajtásai!

Fényigényét tekintve mérsékelt napot kíván, de megbirkózik a napos területekkel is. A nagyon sötét, mélyárnyékos kertrészeket érdemes kerülni. Talaja rendszeres vízellátást igényel, így ha napra ültetjük, ügyeljünk arra, hogy a földjét mindig kissé nyirkosan tartsuk, és óvjuk a kiszáradástól.

Időnkénti tőosztást igényel, ami annyit jelent, hogy pár évente érdemes szétosztani a megnövekedett töveket, hogy újult erővel vethessék bele magukat a virágzó szezonba. A tőosztás előtti napon alaposan öntözzük be a töveket, és nagy földlabdával végezzük el a szétosztást.

Nagyon fontos, hogy a csokibarna sédkender ápolási munkái során mindig viseljünk kesztyűt, mivel tejnedve szem- és bőrirritációt okozhat!

Amennyiben nincs még színes levelű évelőd, akkor itt az ideje beszerezni egy csokibarna sédkendert!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás Kerti növények