Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Forróságtűrő növények erkélyre, amik még a legmelegebb kánikulát is kibírják

Sokan álmodoznak arról, hogy zöldellő oázissá változtassák az erkélyt, a nyári kánikula azonban komoly kihívást jelenthet ennek elérésében. Szerencsére léteznek olyan forróságtűrő növények, amelyek nem csak hogy kibírják a tűző napsütést és a magas hőmérsékletet, de még a legforróbb napokon is új virágokkal ajándékoznak meg. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen forróságtűrő növényeket érdemes az erkélyre ültetned, és arra is kitérünk, hogy hogyan gondozd őket.

Dúsan virágzó levendula

A levendula

Hogyan gondozd a növényeidet a kánikulában?

Ahogy hazánkban évről évre megdőlnek a nyári melegrekordok, a kánikulában még az egyébként jó szárazságtűrő növényekre is érdemes egy kis extra figyelmet fordítani. Az alábbiakban néhány egyszerű tippet adunk ahhoz, hogyan óvd a növényeidet a hőségben.

1.   Öntözés

A nyári kánikulában elengedhetetlen a növényeink megfelelő öntözése. Nem mindegy viszont, hogy mikor gondoskodsz a folyadékpótlásról.

A reggeli órákban, amikor a levegő még hűvösebb, a talaj mély átáztatása segít a növényeknek felkészülni a nap legmelegebb óráira. Fontos azonban, hogy kerüld az öntözést délben vagy kora délután, amikor a hőmérséklet a legmagasabb, mert ekkor a víz gyorsan elpárologhat, és a növények nem tudják hatékonyan felvenni a szükséges nedvességet.

Az öntözés ideális gyakoriságának megállapításában fontos szerepet játszik a talaj típusa. A homokos talajok gyorsabban száradnak ki, mint az agyagosak, a különböző növények vízigénye ráadásul eltérő lehet. A virágos növények és zöldségek több vizet igényelnek, míg a fák, cserjék és pozsgások kevesebbel is beérik.

A növényeink jelzéseit figyelve könnyen megállapíthatjuk, mikor van szükségük vízre. A hervadó vagy sárguló levelek gyakran a vízhiány jelei. Ilyenkor azonnali öntözésre van szükség.

Mulcsozással, például fenyőkéreggel vagy faaprítékkal, vastag réteget képezhetsz a talajon, amely segít megőrizni a nedvességet, csökkenti a párolgást és megvédi a talajt a közvetlen napsütéstől. Ezenkívül a mulcs bomlása során tápanyagokat juttat a talajba, ami elősegíti a növények egészséges növekedését.

Virágzó Dipladenia Rio tölcsérjázmin balkonládában

2.   Árnyékolás

A nyári kánikula idején a növények számára a túlzott napfény és hőmérséklet komoly stresszt jelenthet. Az érzékenyebb növények különösen hajlamosak a napégésre és a kiszáradásra, ami súlyosan károsíthatja őket.

Ha átmeneti megoldásra van szükség, például egy különösen forró nap vagy hét során, használhatsz ideiglenes árnyékolókat, mint például vászonlapokat vagy régi lepedőket, amelyeket könnyű fel- és leszerelni.

A lugasok és pergolák nemcsak esztétikus kerti elemek, hanem hatékony árnyékolók is lehetnek. A fölöttük futó növények, például szőlő vagy borostyán, természetes árnyékot biztosítanak, miközben áteresztik a szűrt fényt.

Már az ültetés során is gondolj arra, hogy a növények olyan helyre kerüljenek, ahol a délutáni órákban árnyékot kapnak.

3.   Tápanyagpótlás

A nyári kánikula alatt a növények számos stresszhatással néznek szembe, amelyek megnövelik tápanyagigényüket:

  1. Gyorsabb párolgás: A magas hőmérséklet miatt a növények több vizet párologtatnak el, ami fokozza az értékes ásványi anyagok felszívódását a gyökérrendszeren keresztül.
  2. Intenzívebb fotoszintézis: A hosszabb nappalok és erősebb napsütés miatt a fotoszintézis folyamata is fokozódik.
  3. Stressz elleni védekezés: A növényeknek több tápanyagra van szükségük a hőség okozta stressz elleni védekezéshez és a sejtkárosodás javításához.

A folyékony tápoldatok használata különösen előnyös a kánikula idején, mivel gyorsan felszívódnak és azonnali hatást eredményeznek. Ezeket könnyen elkeverheted az öntözővízben, így növényeid egyenletesen jutnak hozzá a tápanyagokhoz. Sok ilyen készítmény tartalmazza az összes szükséges makro- és mikrotápanyagot a növények optimális növekedéséhez és egészségéhez.

Az ernyős verbéna lila virágai

Az ernyős verbéna

Mik is azok a forróságtűrő növények?

A forróságtűrő növények jól viselik a magas hőmérsékletet és általában a szárazságot is. Ezek a növények különféle típusokba sorolhatók, beleértve a jó túlélő virágokat, cserjéket, fákat és kaktuszokat. Sok forróságtűrő növény mediterrán vagy sivatagi eredetű, de számos fajta megtalálható a mérsékelt égövi régiókban is.

Ezek a forróságtűrő növények egyedi túlélési stratégiákat fejlesztettek ki, hogy jobban megőrizzék a nedvességet és megelőzzék a kiszáradást. A vastag, viaszos levelek például segítenek megakadályozni a víz elpárolgását a levél felületéről, míg a mély gyökerek lehetővé teszik a növény számára a talaj mélyebb rétegeiből nyerjen vizet. A leveleken található apró szőrök és pihék árnyékot biztosítanak és csökkentik a párolgást.

Miért előnyös forróságtűrő növényeket tenni az erkélyre?

Ezek az elpusztíthatatlan balkonnövények kevesebb árnyékot és gondozást igényelnek, mint az érzékenyebb társaik, ami ideális megoldás lehet azok számára, akiknek kevesebb idejük van az öntözésre, vagy kevesebbet tartózkodnak otthon. Ezek a növények gyakran hosszabb ideig virágoznak. Választhatsz élénk színű, virágzó növényeket, illatos fűszernövényeket, örökzöld növényeket vagy pozsgásokat egyaránt.

A forróságtűrő növények gyakran szárazságtűrőek is, ami azt jelenti, hogy kevesebb öntözést igényelnek. Ez különösen előnyös lehet a víztakarékosság szempontjából, valamint akkor, ha nem tudsz minden nap gondoskodni a növényeidről.

Milyen forróságtűrő növényt válassz?

A forróságtűrő növények zöme nem igényel különösebb gondoskodást. Egyszerűen és gyorsan nevelhetsz belőlük zöld lugast az erkélyedre, sőt, a legtöbbjük egész nyáron virágozni fog. Az alábbiakban néhány kifejezetten napimádó növényt mutatunk be.

Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

Az ernyős verbéna a legjobb barátod lesz a száraz nyarakon, hiszen minimális gondozás mellett, száraz környezetben is remekül érzi magát. Halványlila virágaiban egész nyáron gyönyörködhetsz, amelyek bármelyik erkély hangulatát azonnal feldobják.

Hosszú, vékony szárai akár 1,5-2 méterre is megnőnek, virágai pedig egész nyáron nyílnak a pillangók és méhek örömére.

Ez a forróságtűrő növény kevés vízzel is beéri, így tökéletes választás forró, napos erkélyekre. A verbéna igazi napimádó és szinte bármilyen talajban jól érzi magát.

Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, így tökéletesen alkalmazkodik a forró, száraz környezethez. Jellegzetes, lila virágaival és összetéveszthetetlen aromájával igazi mediterrán hangulatot teremthet az erkélyeden.

A jó vízelvezető talajon és minél több napfényen kívül nincsenek különleges igényei. Az örökzöld növény szürkés-zöld leveleiben és illatos virágaiban minimális gondozás mellett is egész nyáron gyönyörködhetsz, szárítva pedig akár fűszerként is használhatod.

Sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)

A sudárzsálya kifejezetten nap és melegigényes növény, így akkor is jó választás, ha erkélyed egész nap fényárban úszik. Lilás virágai a nyár közepétől hetekig virágoznak és jól felismerhető illattal örvendeztetnek meg. A sudárzsálya jó vízelvezetésű talajt igényel, de remekül tűri a száraz időszakokat és a hűvösre forduló időjárást. Szépen mutat függő kosarakban és virágládákban egyaránt.

Kárpáti harangvirág (Campanula carpatica)

Ez az alacsony növésű, szárazságtűrő növény a Kárpátok környékén őshonos, nevét is innen kapta. Élénk kék színű, harang alakú virágai nyártól kora őszig nyílnak, így bájos színfoltot csempészhetnek erkélyedre. A kárpáti harangvirág rendkívül ellenálló a különböző időjárási viszontagságokkal szemben, beleértve a hőséget is.

Bougainvillea kaspóban a teraszon

A murvafürt (Bougainvillea)

Leander (Nerium oleander)

A leanderrel igazi mediterrán oázist varázsolhatsz erkélyedből. Rózsaszín vagy fehér virágai egész nyáron nyílnak. A leander imádja a tűző napfényt, az öntözésre azonban érdemes odafigyelned, hiszen a legjobban rendszeres és bőséges locsolás mellett érzi magát.
Fontos tudni, hogy a leander minden része mérgező! Metszésekor mindig érdemes kesztyűt viselni, gyermekek és háziállatok környezetében pedig jól át kell gondolni a leander vásárlását.

Őszirózsa (Aster cordifolius)

Az őszirózsa alacsony vízigényű, évelő növény, amelynek kifejezetten sok fényre van szüksége. Éppen ezért remekül kiegészítheti az erkélyen nevelt kertedet. Ősszel nyíló, kékes-lilás virágai margarétára emlékeztetnek.

Kokárdavirág (Gaillardia aristata)

A kokárdavirág nevét a kokárdára való hasonlósága miatt kapta. A szárazságtűrő, évelő növény szirmai két színben pompáznak, a vörös virágokat sárga szegély veszi körül. A kokárdavirág a teljes napfényt vagy a félárnyékot is jól tűri, és júliustól szeptemberig díszíti az erkélyt.

Murvafürt (Bougainvillea)

A murvafürt gyors növekedésű kúszónövény. Dúsan nyíló, élénk rózsaszín szirmai igazi nyári hangulatot hoznak az erkélyre vagy teraszra. Jól viseli a szárazságot, de legjobban nedves talajban és teljes napsütés mellett érzi magát. Gyönyörűen mutat kerítésekre, korlátokra futtatva, hiszen akár 2-3 méter magasra is megnőhet.

Tölcsérjázmin (Dipladenia)

A tölcsérjázmin szintén kúszónövény, amelynek fehér, rózsaszín vagy piros virágai a nyár folyamán folyamatosan nyílnak. Érdemes egyenesen a tűző napra ültetni, így a nyár folyamán gyors növekedésre ösztönözheted. A murvafürthöz hasonlóan felfuttathatod erkély korlátokra és kerítésekre, ideális választás, ha függőleges zöldfelületet alakítanál ki.

Mályvacserje (Hibiscus syriacus)

Kertbe ültetve a mályvacserje akár 2-3 méterre is megnőhet. A mályvacserje fehér, rózsaszín, vagy lila színű, tölcséres virágai a nyár derekától egészen kora őszig nyílnak. Akár tűző napra is kerülhet, de rendszeres öntözése nem hanyagolható el, hogy egészségesen fejlődjön.

Összegzés

A forróságtűrő növények kevesebb gondozást igényelnek, jól viselik a napot és a szárazságot, és egész nyáron át gyönyörű virágokkal ajándékoznak meg minket. Legyen szó élénk színű virágokról, illatos fűszernövényekről vagy örökzöldekről, a forróságtűrő növények széles választéka biztosítja, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Ne feledd a megfelelő öntözést, árnyékolást és tápanyagpótlást, hogy élvezhesd az erkélyed szépségét még a legforróbb nyári napokon is.