Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezért válassz egész nyáron virágzó, évelő növényeket a kertbe vagy balkonládádba

A nyári időszak hazánkban is évről évre melegebb időjárást hoz, ez pedig a könnyen a növényeink kárára is válhat. Nem kell azonban lemondanunk a színpompás virágokról. Elég, ha odafigyelünk, hogy szárazságtűrő növényeket ültessünk a kertbe vagy az erkélyre. Ezek nemcsak a forróságot bírják jól, de kevesebb gondozást igényelnek, így ideálisak lehetnek kezdő kertészek számára. Lássuk, mit kell tudnunk a szárazságtűrő növényekről, és milyen fajták közül válogathatunk!

Az alacsony menyecskeszem sárga virága

A keskenylevelű menyecskeszem (Coreopsis)

Az évelő növények előnyei

A hosszú életű, kevés gondozást igénylő növények lehetővé teszik, hogy minden évben gyönyörködhessünk színpompás virágaikban, miközben csökkentjük a locsolással járó vízfelhasználást és a kertészkedéssel járó munkát. De pontosan milyen előnyökkel járnak az évelők a kertészkedésben?

1.   Hosszú életűek

Az évelők egyik legnagyobb előnye, hogy évente kihajtanak, nem kell őket minden esztendőben újraültetni, mint az egynyári társaikat. Ezáltal jelentős időt és pénzt takaríthatunk meg, hiszen nem kell évente új növényeket vásárolnunk és ültetnünk.

Emellett a befektetett munkát is jelentősen csökkenthetjük, hiszen az évelők kevesebb gondozást igényelnek. Ezek a növények emellett stabilitást és állandóságot sugallnak a kertben, és minden nyáron emlékeztetnek a munkánk gyümölcsére.

2.   Változatosak

Rengeteg fajtából, színből és formából válogathatunk, így könnyedén megtalálhatjuk azokat a növényeket, amelyek tökéletesen illenek kertünk stílusához és színvilágához. A változatosság nemcsak esztétikai szempontból előnyös, de a kert biodiverzitását is növeli, ami hosszú távon egészségesebb és fenntarthatóbb környezetet teremt.

3.   Könnyen gondozhatók

Az évelő növények általában kevés gondozást igényelnek, ami különösen előnyös, ha kevés időnk van kertészkedni. A legtöbb évelő növény megelégszik mérsékelt öntözéssel és ritka trágyázással, így kevésbé igényelnek folyamatos odafigyelést. Az egyszerű kezelés miatt az évelő növények ideálisak kezdő kertészeknek is, akik még csak most ismerkednek ezzel a hobbival.

4.   Fenntarthatóak

A fenntarthatóság szempontja minden területen egyre fontosabbá válik, így a kertészkedésben is. Mivel az évelőket nem kell minden évben újraültetni, kevesebb növényi hulladékot termelnek, ami hozzájárul a környezet védelméhez.

Emellett sok évelő növény vonzza a beporzó rovarokat, például méheket és pillangókat, amelyek nélkülözhetetlenek a helyi ökoszisztéma egyensúlyához. Az évelő növények ültetése tehát nemcsak kertünk szépségét növeli, hanem környezetbarát és fenntartható megoldás is.

A cserjés pimpó apró élénk sárga virágai beborítják a bokrot

A cserjés pimpó

Az egész nyáron virágzó növények előnyei

A virágoskertről sokunknak a kényes növények és a bonyolult gondozás jut eszébe, ez azonban nem kell hogy így legyen. Minimális idő és energia ráfordítással is gyönyörű, egész nyáron virágzó kertet varázsolhatunk. És hogy miért éri meg? Az alábbiakban kiderül.

1.   Hosszú virágzásúak

Az ilyen növények legfőbb előnye, hogy tavasztól őszig folyamatosan virágoznak. Nem kell attól tartanunk, hogy szezon közepén elszáradnak a virágok, egész nyáron gyönyörködhetünk a kertünk díszeiben.

2.   Vonzzák a beporzókat

Az egész nyáron virágzó növények nemcsak a szemünket gyönyörködtetik, hanem a környezetünk számára is rendkívül hasznosak. Ezek a növények méhlegelőként szolgálnak, így hozzájárulnak a méhek és más beporzó rovarok túléléséhez.

A beporzók létfontosságúak a növények szaporodásában és a helyi ökoszisztéma fenntartásában. Emellett a kertünkben megjelenő pillangók varázslatos látványt nyújtanak, és színes szárnyaikkal még élvezetesebbé teszik a kertben töltött időt.

Ilyen növények mellett még kánikulában is elmehetsz nyaralni.

3.   Vágott virágok

Sok egész nyáron virágzó növény kiválóan alkalmas vágott virágként, így nemcsak a kertünket díszíthetik, hanem otthonunkban is nyári hangulatot teremthetnek. A saját kertből származó csokrokkal frissességet és természetes szépséget csempészhetünk a lakásunkba, mindezt anélkül, hogy költenünk kellene rájuk.

Aranysárga virágokkal díszítő pompás kúpvirág

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida)

A szárazságtűrő növények előnyei

Ki ne örülne egy olyan kertnek, amelyet a forró, nyári hónapokban is virágok borítanak? A valóságban ez egyszerűbben megvalósítható, mint gondolnánk, néhány szárazságtűrő növény beszerzésével. Lássuk, milyen előnyökkel járnak a napimádó növényfajták!

1.   Vízmegtakarítás

A szárazságtűrő évelők egyik legnagyobb előnye, hogy kevesebb öntözést igényelnek, mint vízigényesebb társaik. Ez különösen előnyös hosszú esőmentes időszakokban. Már  néhány szárazságtűrő virág feldobhatja kertünket vagy erkélyünket, akkor is, ha nincs sok időnk a kertészkedésre.

Az ilyen növényekkel nemcsak a vízfogyasztásunkat csökkenthetjük, de a kertészkedéssel járó költségek mérsékelésében is segíthetnek. A víztakarékosság fontos szempont a fenntartható kertészkedésben, és a szárazságtűrő növények ültetése segíthet abban, hogy kertünk zöld és élettel teli maradjon még a legforróbb nyári hónapokban is.

2.   Ellenállóbbak

Ezek a növények rendkívül ellenállóak, gyökerük mélyebbre ér, így a vizet és a tápanyagokat egyaránt hatékonyabban tudják felvenni a talajból.

Ennek köszönhetően kevésbé érzékenyek a betegségekre, és a kártevők is kisebb eséllyel támadják meg őket, ami tovább csökkenti a gondozásukkal járó munkát. Az ellenálló növények kiváló választások olyan kertekbe, ahol a kertészkedésre fordítható idő korlátozott, vagy ahol a talaj minősége nem ideális.

Válassz egyet ezekből, ha kevés időd van kertészkedni!

Ebből a listából válogass!

Kasvirág (Echinacea)

Az Észak-Amerikából származó kasvirág nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Nem is csoda, hiszen jól bírja a helyi klímát. Feltűnő, rózsaszínű, lila, narancssárga vagy fehér virágai pedig júliustól egészen szeptemberig virágoznak.

A kasvirág beéri kevés öntözéssel, a kertben elfoglalt helyét azonban érdemes jól megválasztani. Napimádó növény lévén a kasvirág rengeteg fényt igényel; árnyékba ültetve akár teljesen elmaradhat a virágzás. Akár a tűző napra is nyugodtan kiültethetjük, jól fogja érezni magát és színpompás virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

Cickafark (Achillea millefolium)

A cickafark alacsony igényű, szárazságtűrő évelő, amely minimális gondozással akár 80 cm magasra is megnőhet.

Fehér, rózsaszín vagy lila virágai júniustól egészen szeptemberig nyílnak, levelei pedig kellemes, aromás illatot árasztanak. A belőle készült tea gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A levelekben található olajok görcsoldó hatással rendelkeznek, és a fájdalomcsillapításban is segíthetnek.

A Phenomenal fajtájú levendula élénk színű virágai a kertben

A Phenomenal fajtájú levendula

Levendula (Lavandula x intermedia)

A levendula talán az egyik legismertebb gyógynövény, amelynek illóolaját kulináris, gyógyászati célokra, valamint kozmetikai termékekben egyaránt használják. Szárazságtűrő növény, bokrosodását a virágzást követő visszametszéssel támogathatjuk.

Számos fajtáját tartjuk számon – a Lavandula x intermedia egy hibrid fajta, amelyet kerekebb bokorformájáról és hosszabb virágszárairól ismerhetünk fel. Emellett a fajta virágai intenzívebb aromát árasztanak, mint a közönséges levenduláé. Lila színű virága júliustól augusztusig szépíti kertünket vagy erkélyünket és illatos nektárjával vonzza a méheket. A szúnyogoknak azonban az egyik fő ellensége, így természetes szúnyogriasztóként is használhatjuk.

Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

Az ernyős verbéna vékony szárai akár egy méteresre is megnőhetnek, illatos virágzata pedig mágnesként vonzza a méheket és a pillangókat. A lilás-rózsaszín virágok hosszan, júniustól egészen szeptemberig díszíthetik kertünket.

Igénytelen, szárazságtűrő növény, amely jól érzi magát napos ágyásokban és félárnyékban. Éppen ezért ideális választás kerti szegélyekhez vagy balkonládákhoz is.

Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida)

A bokros növekedésű pompás kúpvirág elérheti a 90 centiméteres magasságot. A nyár második felének dísze, hiszen feltűnő, margarétához hasonló, de aranysárga színű virágai júliustól akár októberig is nyílhatnak. Ez az évelő szintén vonzza a beporzókat, ezzel hozzájárul az ökológiai egyensúly fenntartásához.

A félárnyékot, de a világos, napos helyet is kedveli. További virágzásra ösztönözhetjük a növényt, ha eltávolítjuk az elvirágzott részeket.

Kokárdavirág (Gaillardia aristata)

A kokárdavirág köznapi nevét a kokárdához való hasonlóságáról kapta. Ezt a szárazságtűrő, évelő virágot jellemzően kétszínű változatban láthatjuk, amelynek vörös szirmait sárga szegély keretezi. A kokárdavirág a teljes napot vagy a félárnyékot kedveli, és júliustól szeptemberig színesíti meg kertünket.

Az ördögszem kék virágait a pillangók is szeretik

Az ördögszem (Scabiosa columbaria)

Hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus)

Ez a félcserje ezüstös-zöld lombozattal és apró, sárga virágokkal rendelkezik, amelyek júliustól szeptemberig virágoznak. A hamvas cipruska kevés törődést igényel. Szárazságtűrő, és teljes napsütésben érzi jól magát. Azonnal mediterrán hangulatot teremthetünk vele sziklakertekben vagy szegélyek kiegészítőjeként.

Menyecskeszem (Coreopsis grandiflora)

A menyecskeszem, vagy más néven szépecske virágai sárga vagy narancsos színben pompáznak a nyár közepétől egészen az ősz beköszöntéig. A napos és félárnyékos helyet egyaránt meghálálják. A legjobban enyhén nyirkos talajban növekszik, ugyanakkor jó szárazságtűrő képességéről ismert. Vágott virágként is tartós, így nemcsak kertünket, de nappalinkat egyaránt hosszan díszítheti.

Ligetszépe (Oenothera speciosa)

Ez a szárazságtűrő dísznövény májustól szeptemberig örvendeztethet meg virágaival. A ligetszépe érdekessége, hogy a csészeformájú, rózsaszín vagy fehér virágok naplemente után nyílnak ki, nappal pedig becsukódnak. Kedveli a teljes napsütést és kevés öntözést igényel, így ideális kiegészítő lehet sziklakertekhez.

Macskamenta (Nepeta x faassenii)

A macskamenta különösebb gondoskodás nélkül is kertünk illatos dísze lehet. Lila vagy fehér virágai júniustól augusztusig nyílnak. Szereti a teljes napot vagy a félárnyékot, és jól tűri a száraz talajt.

A gyorsan bokrosodó növény a nevét a macskákra gyakorolt intenzív hatásáról kapta. A macskamenta aromája ugyanis ellenállhatatlan számukra, és szinte eufórikus állapotot idéz elő a cirmosoknál – szerencsére mindenféle mellékhatás nélkül.

Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa)

A cserjés pimpó élénk színű, vörös, sárga vagy rózsaszín virágait májustól egészen szeptemberig élvezhetjük. Ez a gazdagon virágzó, lombhullató cserje nem igényel különösebb törődést. Teljes napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát és a száraz talajt is jól tűri.

Havasi pimpó (Potentilla nitida)

A havasi pimpó egész nyáron bájos, apró rózsaszín virágokkal és dús, zöld levelekkel díszítheti a kertet. Igazán ellenálló növény révén a havasi pimpó jól alkalmazkodik a teljes napsütéshez és a félárnyékhoz egyaránt, sőt, jó fagytűrő képességgel is rendelkezik. A hervadó virágokat érdemes időről időre eltávolítani, ezzel meghosszabbíthatjuk a virágzás időszakát.

Orbáncfű (Hypericum patulum)

Az orbáncfű júniustól augusztusig hozza citrusos illatú, sárga virágait. Elsősorban gyógyászati célú felhasználásáról ismert: kiváló immunerősítő, valamint nyugtató és altató hatású gyógynövény. Jól tolerálja a szárazságot, teljes napon és félárnyékban egyaránt gazdagon virágzik.

Összegzés

A szárazságtűrő, évelő növények nemcsak kevés gondozást igényelnek, hanem víztakarékosak is, így fenntartható megoldást nyújtanak a forró nyári hónapokban.

Az egész nyáron virágzó fajták folyamatos színpompát biztosítanak és vonzzák a beporzó rovarokat, miközben ellenállóságuk révén hosszú távon is gyönyörködhetünk bennük. A kasvirágtól a levendulán át a pompás kúpvirágig számos variáció közül választhatunk, amelyek mind hozzájárulnak kertünk szépségéhez és ökológiai egyensúlyához.