Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezeket a növényeket ültesd, ha nem szeretnél gyomlálni!

| Olvasási idő: 4 perc | 

Bár vannak, akik ebben is megtalálják a szépséget, a legtöbbünk számára a gazolás, gyomlálás az egyik legutálatosabb kerti munka. Ahhoz, hogy minél kevesebb időnket eméssze fel, már az ágyások kialakításakor is okosan kell döntenünk: ne csak a szép látványra koncentráljunk, hanem gondoljunk arra is, hogy hatékonyan tudjuk ápolni, fenntartani ezeket a kertrészeket.

A szőnyegmadárbirs lombozata

Talajtakaró növényekkel a gyomok ellen

A gyomok ellen folytatott harcban a talajtakaró dísznövények lehetnek a legjobb szövetségeseink. Gyorsan benövik a rendelkezésre álló teret, hatékonyan visszaszorítják a gyomokat, és gyönyörű, összefüggő növénytakarót alkotnak. A jól megválasztott talajtakaró növényekkel természetes hatású virágágyásokat alakíthatunk ki, és persze megspórolhatjuk azt az időt és energiát is, amit a gyomlálásra fordítanánk.

Szőnyegmadárbirs és kúszó kecskerágó – nem csak a gyomok ellen

Az ágyások talajtakarására az egyik legkiválóbb dísznövény a terülő vagy kúszó szőnyegmadárbirs (Cotoneaster dammeri var. radicans). Ahogyan a neve is mutatja, a talaj felszínén elterülve pásztázza a még elfoglalható területet. Örökzöld lombozata könnyen megszerethető, mint ahogyan a tavasszal nyíló milliónyi bájos virága és piros termései is. Rézsűkre vagy házak melletti kihasználatlan, díszítetlen felületek beültetésére is alkalmas.

A kuszó kecskerágó tarka levelű változata kiváló talajtakaró növény

A virágzó díszcserjeágyások egy idő után felkopaszodhatnak, az idősebb, alsó ágak már nem hoznak friss hajtást, így az ágyás alsó része kopár felületté válik. A szőnyegmadárbirs erre a feladatra is kiváló, akárcsak a kúszó kecskerágó tarka levelű változata is. Az Euonymus fortunei Emerald'n Gold jól viseli az árnyékosabb helyeket, és bátran elterül a számára elfoglalható ágyásban. A megfelelő talajlefedéshez négyzetméterenként 3-5 tő ültetését ajánljuk.

További remek növények a gyommentes kerthez

A megfelelő darabszámban ültetett gyors növésű, talajfelszínt elfedő évelők és cserjék hamar eluralkodnak az üresen hagyott felületeken, esélyt sem hagyva a gyomnövényeknek. Ültessünk változatosan, játszunk bátran a színekkel, levélformákkal!

A kis meténg kék virága és tarka levelei

Kis meténg (Vinca minor Variegata)

A kis meténg egy gyors növekedésű, könnyen legyökeresedő, örökzöld, tarkalevelű évelő. Rövid időn belül alacsony (30-40 cm magas), összefüggő növényszőnyeget képez, tavasszal pedig liláskék virágaival üdíti a kertet.

Az Ajuga reptans indás infű színes virágai

Indás ínfű (Ajuga reptans)

Ha egy igazán szívós növényre vágyunk, akkor az indás ínfű kiváló választás. Remekül terjed, és könnyen benövi a számára kijelölt területet. Bájos virágaiért és szép, színes lombozatáért kedveljük.

A Pachysandra terminalis japán kövérke lombozata és virága

Japán kövérke (Pachysandra terminalis)

A félárnyékos és árnyékos udvarok méltán kedvelt örökzöld dísznövénye, nagyobb termetű cserjék és fák árnyékéba is telepíthető.

Geranium cantabrigense Cambridge angol gólyaorr színpompás virágai

Angol gólyaorr (Geranium cantabrigense)

Alacsony termetű, rendkívül hálás évelő. Különösebb babusgatást nem igényel, erőteljes növekedésű, és igen masszív tűrőképességgel rendelkezik. Virágzása a tavasz folyamán, május-június hónapban várható.

Az aranysárga kakukkfű élénk színű lombozata

Aranysárga kakukkfű (Thymus citriodorus Archer’s Gold)

Sűrű lombozatú, 15-20 cm magas, párnaszerűen elterülő évelő cserje, amely kellemes, citromos illatot áraszt. A szárazságot jól tűri, a napos, meleg fekvésű területeket kedveli.

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényápolás Kerti növények