Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezek a legnépszerűbb korallberkenye fajták

| Olvasási idő: 2 perc | 

A korallberkenye egy számos pozitív tulajdonsággal rendelkező díszcserje, amely méltán nagy népszerűségnek örvend az utóbbi években. Dekoratív, piros hajtásokkal rendelkező örökzöld lombjának, elegáns megjelenésének, illetve jó szárazságtűrő és ellenálló képességének köszönhetően egyre több kertben találkozhatunk vele. Színes lombjával különlegességet, változatosságot hoz a kertekbe, örökzöld növény lévén pedig minden évszakban csodásan díszít.

Legjobban elterjedt változata a Photinia × fraserii hibrid cserje, amely két korallberkenye faj, a Photinia glabra és a Photinia serratifolia keresztezéséből származik. Kiválóan alkalmas sövény létesítésére, de vegyes cserjecsoportokban vagy szoliterként is csodás látványt nyújt. Tavasszal krémfehér virágai szépen díszítik a cserjét. Friss vörös hajtásai később bronzos, majd zöld színre váltanak. Remek szárazságtűrő képességgel rendelkezik, és a hazai klímán teljesen télálló.

Több fajtáját is előszeretettel alkalmazzák, melyek eltérő magassággal és megjelenéssel díszítenek.

Photinia x fraserii 'Red Robin'

Az egyik legismertebb és leggyakrabban ültetett korallberkenye fajta a 'Red Robin'. Magassága 2-3 méter körül alakul, sűrű felálló hajtásrendszerrel, vörös hajtásvégekkel díszít, gömbölyded bokrot nevel. Májusban dúsan virágzik, a krémfehér virágok a teljes növényt beborítják, fokozva a cserje díszítőértékét. Ültetése napos helyre javasolt, egy ilyen kertrészen fejlődik és díszít legszebben. Árnyékba ültetve a levelek színe nem lesz olyan intenzív, lombozata megritkulhat és kevesebb virágot hoz. A 'Red Robin' korallberkenye kiváló sövény alapanyag – a töveket 60-80 cm-re ültetve egymástól sűrű, egybefüggő, örökzöld növényfalat lehet kialakítani, amelyet izgalmasan feldobnak a vöröses hajtásvégek és a tavaszi virágzás. Remekül tűri és igényli is a metszést, évente minimum kétszer, tavasszal és ősszel javasolt metszeni, de minél többször metszőollót ragadsz, annál jobban tudod serkenteni a friss vörös hajtások megjelenését.

Photinia x fraserii 'Little Red Robin'

A népszerű 'Red Robin' korallberkenye törpe növekedésű változata, amely ideális választás, ha egy kompaktabb növekedésű különleges cserjét keresel vagy kisebb kertbe szeretnél korallberkenyét ültetni. A 'Little Red Robin' magassága nevéhez hűen 80-100 cm körül alakul. Remek alacsony térelhatároló sövény alakítható ki belőle. Önálló szoliter cserjeként is a kert egy különleges színfoltja lehet, de vegyes növényágyakba is beilleszthető. Nagyobb kaspóban, növényládában is nevelhető. Ültetése napos helyre javasolt, tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajba. Szintén jó szárazságtűrő, de az ültetés utáni időszakban javasolt gyakrabban locsolni. Metszeni alaktartó céllal lehet, illetve ezáltal több friss vöröslő hajtást generálhatunk a törpe korallberkenyén.

Photinia × fraserii 'Pink Marble'

A 'Pink Marble' korallberkenye különleges lombozattal rendelkezik, amely egyedi színű és mintázatú. A levelek különféle árnyalatokban pompáznak, márványos mintázatot hozva létre. A fiatal vöröses árnyalatú levelek széle élénk rózsaszín, majd idővel a levelek zöldre, szélük pedig fehér színűre vált. Ez a színátmenet a tarka levelekkel csodás látványt nyújt. A többi fajtához hasonlóan a 'Pink Marble' is tavasszal virágzik, és a krémfehér virágok még tovább fokozzák a tarka cserje szépségét. Kiváló választás lehet kerítés mellé ültetve, akár sövényként is. A kert egy hangsúlyos pontjára ültetve szoliter növényként is remek központi díszítőelem lehet, egész biztosan minden tekintetet magára vonz. A színes lombozat és az egyszerű gondozás miatt a 'Pink Marble' korallberkenye könnyen a kedvenceddé válhat.

Általánosságban elmondható, hogy a korallberkenye fajták nagyon dekoratívak és sokoldalúak, így ideálisak lehetnek bármely kertbe sövényként, szoliter dísznövényként vagy csoportos összeültetésekben egyaránt. A gazdag fajtaválasztékból pedig mindenki megtalálhatja az elképzeléseinek és kertje adottságainak legmegfelelőbbet.

Neked melyik a kedvenced?

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények