Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy csodás tavaszi évelő, a szívvirág

| Olvasási idő: 3 perc | 

Ahogy a tavasz beköszönt, és a kertek lassan felébrednek téli álmukból, a szívvirág különleges megjelenésével vonzza magára a kertbarátok figyelmét. Ez a lenyűgöző virág romantikus hangulatot árasztva díszíti a tavaszi kertet. Ismerkedj meg ezzel a bámulatos árnyékkedvelő dísznövénnyel!

A szív alakú virágokkal rendelkező Dicentra spectabilis egy különleges megjelenésű, egyedi, évelő dísznövény. A Távol-Keletről származik, hazája Japán, Kína és Korea.

Ez a lágyszárú tavaszi évelő, amely a szív alakú virágainak köszönhetően rendkívül különleges megjelenésű, magyar nevét éppen ezekről az egyedi virágokról kapta. A virágok hajlított száron csüngenek, sorban. Találkozhatunk fehér, rózsaszín és piros virágszínű fajtákkal. A szívvirág virágainak formája és színe miatt az érzelmek szimbólumaként értelmezhető. A virágok mellett a levelei is rendkívül jellegzetesek, hozzájárulva a növény bájos szépségéhez.

Virágzása az áprilisi-májusi időszakban várható, csodás látvánnyal gazdagítja a tavaszi kerteket.

A szívvirág gondozása

A szívvirág egy könnyen gondozható évelő, bátran ajánljuk, akkor is, ha nem vagy tapasztalt kertész. Remek választás, a kert egy szűrt árnyékos részérének tavaszi díszítésére. Kedveli a párás, félárnyékos helyeket. Fontos, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, kerüld a teljes kiszáradást és a pangóvizes körülményeket is, mivel ez gyökérrothadáshoz vezethet. A legjobban jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús talajon fejlődik. Habár a szívvirág ellenálló a betegségekkel és kórokozókkal szemben, mégis fontos a rendszeres gondozás és figyelem. Nedves környezetben könnyen megjelenhetnek gombás fertőzések, ezért javasolt az esetlegesen károsodott részek eltávolítása. Ebben az esetben is a megelőzés a legfontosabb, a rendszeres ellenőrzés segíthet csökkenteni a betegségek és kórokozók kialakulásának esélyét.

Hova ültessük a szívvirágot?

A szívvirágot leginkább félárnyékos vagy árnyékos kertekbe érdemes ültetni, mivel ezek a körülmények ideálisak számára. Olyan helyet válassz, ahol délutánra már árnyékba kerül a növény, hogy ne érje közvetlen napsugár. A szívvirág jól fejlődik olyan területeken, ahol a talaj nedves, de jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, és lehetőleg tápanyagban gazdag.

A szívvirág általában 40-50 cm magasra nő, és hasonlóan széles bokrot alkot, így kis és nagy kertekbe egyaránt ideális választás. Remekül mutat évelőágyakban, fák és cserjék közötti sétányok mentén, házfalak mellett, valamint kerítések vagy a sövények árnyékos oldalán is. Fontos megemlíteni, hogy a szívvirág elvirágzása után visszahúzódik, ezért javasolt olyan növényeket ültetni mellé, melyek később díszítenek. Például jól mutatnak mellette a különböző árnyékliliom fajták, melyek dekoratív leveleikkel és nyári virágzásával a szívvirág elvirágzása után is szép látványt nyújtanak, de a színes levelű tűzesőkkel is összeültethető. Díszfák vagy cserjék árnyékában is jól mutat, például a vöröslevelű japán juhar társaságában különleges látványt nyújt. Kaspóban is nevelhető, így félárnyékos teraszok és erkélyek csodás tavaszi díszévé válhat.

A számos pozitív tulajdonsága mellett, fontos megjegyeznünk, hogy a szívvirág minden része mérgező, ezért kiemelt óvatosságra van szükség, ha kisgyermekek vagy háziállatok is élnek a háztartásban.

A szívvirág minden tavasszal lenyűgöző megjelenésével és bájos virágaival fokozza a kertek szépségét, romantikus hangulatot teremtve a természet ébredésének időszakában.

Kínálatunkban megtalálhatod fehér és rózsaszín virágú változatait is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás Kerti növények