Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Boglárkacserje - tavaszi virágözön a kertben

| Olvasási idő: 2 perc | 

A hosszú, szürke téli hónapok után ki ne vágyna egy olyan kertre, amit vidám, élénk színek tarkítanak? A jó hír az, hogy számos különböző lágyszárú, évelő dísznövény, de díszfák és cserjék is léteznek, melyek kora tavaszi virágzásukkal fontos szerepet játszanak a kert megújulásában. Az egyik ilyen a boglárkacserje (Kerria japonica), ami üde színfoltja lehet az ébredő tavaszi kertnek, élettel teli atmoszférát teremtve.

A boglárkacserje, amely a rózsafélék családjába tartozik, egy olyan növény, amivel gyakran találkozhatunk, mégis kevésbé ismert. Különleges megjelenésű, ugyanakkor igazán könnyen gondozható, így érdemes jobban megismerkedni ezzel a bájos cserjével, melynek napsárga virágai vidám hangulatot varázsolnak a tavaszi kertbe.

A boglárkacserje eredetileg Japánban és Kínában őshonos lombhullató dísznövény, de mára már nemcsak Ázsiában, hanem világszerte igen népszerű. Különböző fajtái ismertek, többek között telt és szimpla virágú változatai. A legjellemzőbb virágszíne a sárga, de találkozhatunk fehér virágú fajtákkal is. Virágai a lombfakadás után rövidesen nyílnak, április-májusban a teljes bokrot beborítva. Levelei világoszöldek és fűrészes szélűek. Az ősz beköszöntével lombja citromsárga színben pompázik.

A boglárkacserje gondozása

Az igazán könnyen gondozható boglárkacserje ideális választás lehet kezdő kertészek számára is! A Kerria japonica nem igényel különösebb gondozást, tökéletes választás azoknak, akik szeretnék virágokkal díszíteni kertjüket, de kevés időt tudnak a gondozására fordítani.

A talajtípust tekintve nem válogatós, jól fejlődik a jó vízáteresztő képességű általános kerti talajokon. A tápanyagban gazdag talajt bőséges virágözönnel hálálja meg. Bár a kifejlett cserje jól tűri a szárazságot, a nyári nagy melegben érdemes öntözni. A napos helyeket kedveli leginkább, de enyhe félárnyékban is szépen fejlődik. A boglárkacserje helyének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a helyigényét is, mivel fajtától függően akár 1-1,5 vagy akár 2-3 méter magasra is megnőhet. Idővel széles bokorrá fejlődik, melyet metszéssel lehet kordában tartani. A metszést a virágzás után célszerű elvégezni, ekkor eltávolíthatók a régi, elhalt ágak és alakítható a formája, ha szükséges.

A boglárkacserje ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, teljesen télálló, és jól alkalmazkodik a városi környezethez is. Szaporítása tőosztással vagy dugványozással történhet.

Hova ültessünk boglárkacserjét?

A boglárkacserje remekül feldobja a tavaszi kertek hangulatát. Habár önmagában is látványos, érdemes más virágzó növényekkel társítani, hogy egész évben változatos legyen a kert megjelenése.

Fontos, hogy a növényeket úgy csoportosítsuk, hogy igazodjanak egymás igényeihez, és létrehozzunk egy harmonikus kertképet. A boglárkacserje ideális választás lehet más növényekkel kombinálva, például nyáron virágzó hortenziákkal vagy gyöngyvesszőkkel, melyek a Kerria virágzása után lendülnek formába, új színekkel gazdagítva a kertet.

Jól passzol az örökzöldek közé, például egy borostyán által befuttatott kerítés mellett is jól mutat, de szép kontrasztot alkot színes vesszőjű cserjékkel is, például somokkal. Egy így kialkított kert mindig változatos, és minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt.

Összességében elmondhatjuk, hogy a boglárkacserje remek választás, ha könnyen kezelhető dísznövényt keresel, mely a gazdag virágzásával és élénk színeivel varázslatos atmoszférát teremt a tavaszi kertekben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények