Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amit a francia levenduláról tudni érdemes

| Olvasási idő: 3 perc | 

A francia levendula (Lavandula angustifolia) nem csupán egy kellemes illatú kerti növény, hanem a francia vidék szimbóluma is egyben, melyet évszázadok óta alkalmaznak gyógyászati, kozmetikai és aromaterápiás célokra.

A francia levendula a mediterrán térségből származik: Franciaország déli része, különösen a Provence-i régió méltán híres a levendulaültetvényeiről. Az erre a területre jellemző, egyedülálló éghajlati és talajviszonyok ideálisak a levendulatermesztéséhez, ezért az itt megtermelt francia levendula különleges karakterrel és aromával rendelkezik az előnyös természeti tényezők együttes hatásának köszönhetően.

Mi a különbség a sima és a francia levendula között?

Sokan egy kalap alá veszik a sima és a francia levendulát, de a kétfajta között lényeges különbségek vannak. A francia levendula finomabb illatú és gyengédebb ízű, mint a sima levendula. Ez a különbség elsősorban a levendulaolaj összetételében mutatkozik meg, ahol a francia levendula olaja kevésbé kámforos és markáns, így sokkal jobban alkalmazható számos felhasználási területen.

A két levendula fajta között azonban megjelenésben is jelentős különbségek vannak. A francia levendula általában kisebb, alacsonyabb termetű és tömörebb, szorosabb növésű, mint a sima változat, ezért ideálisabb lehet kisebb kertekbe vagy szegélyekbe. A francia változat virágai általában élénkebb lila színűek, míg a sima levendula virágai lehetnek kék, lila, rózsaszín vagy akár fehér árnyalatúak is. A francia levendula virágai sűrűbben helyezkednek el a hajtások mentén, a sima levendula esetén pedig a virágok hosszabb hajtások végén csoportosulnak. A két fajta közötti különbséget a leveleik alapján is megállapíthatjuk: ha keskenyebb, hosszabb leveleket látunk a növényen, akkor szinte biztos, hogy francia levendula került a kezünk közé, míg ha a levendula levelei szélesebbek és rövidek, akkor pedig a sima változattal állunk szemben.

A francia levendula ültetése

A francia levendula ültetése során érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Ez a növény elsősorban a napos, meleg és száraz környezetet kedveli, ezért ilyen adottságokkal rendelkező kertrészekbe ültessük. Fontos, hogy a növénynek jól megmunkált, jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mivel a pangó víz rövid időn belül károsíthatja a gyökereket. Mindezek mellett érdemes figyelni a növények közötti távolságra is. A francia levendula ajánlott minimum tőtávolsága 50 cm, ebben az esetben idővel egy egybefüggő levendula sövényt fogunk kapni. Ugyanakkor ha picit nagyobb, 80-100 cm-es tőtávolságra ültetjük egymástól őket, akkor pedig különálló szép nagy levendulagömbökké fognak nőni. A rendszeres őszi és tavaszi metszéssel is tudjuk formálni a növény megjelenését és serkenti az új hajtásokat.

A francia levendula ápolása

Ültetést követően a vízellátásra mindenképp figyelmet kell szentelni. Az ültetés utáni első évben kulcsfontosságú a rendszeres öntözés, ezt követően azonban a francia levendula inkább a szárazságot kedveli, öntözése idővel akár teljesen el is hagyható (extrém aszályos és száraz időszakokban szükséges csak némiképp pótolni a nedvességet számára). Az első év után azért is érdemes visszavenni az öntözésből, mert a túlzott vízellátás nemcsak a gyökereket károsíthatja, de a levendula illóolaj-koncentrációját is csökkentheti.

A francia levendula metszése pedig azért fontos, mert nemcsak esztétikai célt szolgál, hanem a növény egészségét is. A hajtásokat virágzást követően érdemes visszavágni annak érdekében, hogy megőrizzük a növény formáját és serkentsük a növekedést.

 

Összességében elmondható, hogy a francia levendula egy különleges és nagyon hasznos növény, mely nemcsak gyönyörű és illatos, de számos felhasználási lehetőséget is magában rejt. Megfelelő gondozással és szeretetteljes figyelemmel a francia levendula varázslatos illatával és gyógyító hatásaival gazdagítja kertünket és életünket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás Kerti növények