Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A tarka levelű japánfűz

| Olvasási idő: 6 perc | 

A japánfűz egy Ázsiából származó lombhullató díszcserje, melynek tarka levelű változata (Salix integra 'Hakuro Nishiki') hazánkban is nagy népszerűségnek örvend az utóbbi években. Ez a különleges megjelenésű növény vonzza a tekintetet: ha valahol már láttad, egész biztos, hogy neked is ismerős a Hakuro Nishiki japánfűz törzsre oltott változata, mely zöldes rózsaszínes-krémszínű márványos leveleivel bármelyik kert remek dísze lehet.

Mivel igen különleges növényről beszélünk, laikusként joggal gondolhatunk arra, hogy különleges bánásmódot is igényel. Minket is sok kérdéssel keresnek meg a tarkalevelű japánfűz gondozását, metszését illetően. Ebben a cikkben igyekszünk a gyakran felmerülő kérdésekre választ adni, hogy te is tudd, mire figyelj oda, ha ezzel a csodás növénnyel bővítenéd kerted sokszínűségét.

A Salix integra 'Hakuro Nishiki'

A Hakuro Nishiki egy népszerű bokor vagy törzsre oltott kis díszfa, melynek díszítőértéke a különleges leveleiben rejlik. Törzsre nevelt változata gömb formájú koronájával bármelyik kertbe beilleszthető. Tavasszal, lombfakadás előtt megjelenő barkavirágzatai elhanyagolhatóak, lombszínével díszít igazán. A friss hajtások levelei rózsaszínűek, melyek később krémfehéres-zöldes színre váltanak. A levelek idővel bezöldülnek, majd ősszel lombullás előtt sárgák lesznek. Lombhullás után élénk színű vöröses vesszőivel is díszít a japánfűz. Mivel a fiatal hajtások színesek, metszéssel generálhatunk egyre több rózsaszín levelet.

A japánfűz egy viszonylag könnyen nevelhető díszcserje vagy kis fácska, mely napos vagy félárnyékos fekvést és egyenletes vízellátást igényel. Jó, ha a talaja enyhén nedvesen van tartva, de túlöntözését kerülni kell.

A tarkalevelű japánfűz metszése

A metszést már kora tavasszal el lehet kezdeni, a japánfűz kihajtása után. Évi 1-2 metszéssel egy lazább koronaformát lehet kialakítani, ha azonban sűrű, gömb formájú, színes lombozatú növényt szeretnél, érdemes akár havonta metszőollót ragadnod, és a gömb formát kialakítva, majd azt megtartva bátran metszened a japán fűzt. Ennek hatására fog szépen sűrűsödni a koronája, és a csodás levélszínnek is kedvezel a metszéssel.

Mikor ültethetünk japánfüzet a kertünkbe?

Az ültetéshez általánosan javasolt időszak a tavasz és az ősz, de jó tudni, hogy konténeres növényeket a fejlett gyökérzetüknek köszönhetően a vegetációs időszak bármely periódusában, akár nyáron is ültethetünk. Ha a melegebb hónapokban ültetünk, ne feledkezzünk meg a rendszeres vízellátásról!

A japánfűz nem különösebben érzékeny a talajra, általános kerti földbe is ültethető, melyet a jobb begyökeresedés érdekében tőzeggel dúsíthatunk. A Hakuro Nishiki fűz teljesen télálló növény, nem igényel takarást.

Mi lehet az oka annak, ha a tarka levelű japánfűz lombja nem színeződik kellőképpen?

Előfordulhat, hogy a tarka levelű japánfüzed levelei inkább zöldek, mintsem tarkák. Ennek több oka is lehet:

A legtöbb tarka lombozatú növényről elmondható, hogy a tarka lombszín napra ültetve lesz a leglátványosabb. Tehát ha csodás tarka lombra vágysz, ültesd a növényt napos helyre! A legjobb választás egy olyan kertrész, ahol sok napfény éri, azonban a legmelegebb órákban félárnyékban van, hogy elkerüljük a halvány levelek megégését.

Egy másik oka a többnyire zöld lombnak az lehet, ha egy ideje már nem ragadtál metszőollót, és nem metszetted meg a tarka fűzt. Ebben az esetben valószínűleg a fiatal rózsaszínes hajtások már beértek, és fehéres-zöldre, majd zöldre váltottak. Ne félj bátran visszavágni ezeket a hajtásokat, a metszés újra csodás színű, fiatal hajtásokat fog eredményezni.

A lombszíneződést a megfelelő tápanyag-utánpótlás is segítheti. Minden tavasszal és ősszel jó minőségű szervestrágya vagy komposzt bedolgozásával sokat tehetsz azért, hogy a növény jó kondícióban legyen, megfelelően fejlődjön, és szép színes, egészséges lombjával kápráztasson el.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás Kerti növények