Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A tarka japánfűz egész évben látványos!

| Olvasási idő: 2 perc | 

Ez a keleti stílust hordozó díszcserje rendkívül népszerű, hazánkban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele a kertekben. Nem véletlenül választják olyan sokan, hiszen a japánfűz mindig tartogat meglepetéseket az évszakok változásával.

Az alapfaj, a Salix integra Kelet-Ázsiából származik, ahol gyakran előfordul folyópartokon és vízszéleken. Vékony, csüngő hajtásai hosszúkás, keskeny, zöld leveleket hoznak, melyek ősszel besárgulnak és lehullanak. Gyorsan növő és strapabíró növény, aktívan részt vesz a talajerózió megelőzésében és lassításában a vízpartok mentén.

A legelterjedtebb változat a tarka 'Hakuro-Nishiki', amely egy alacsonyabb növekedésű díszcserje, de gyakran találkozhatunk vele magas törzses formában is. Gömb alakú lombozata különösen látványos. Hajtásai felfelé nőnek, felnőtt korban sem haladják meg az 1,5-2 méteres magasságot és szélességet. Hosszúkás levelei tavasszal rózsaszínes árnyalatúak, később a zöld levelek fehéren foltosak lesznek, majd a nyár végére egynemű zöld színt öltenek, ősszel pedig aranysárgán ragyognak, mielőtt lehullanak. A hideg időszakban a vörös vesszőivel díszíti a tájat, így minden évszakában újra és újra felkelti figyelmünket ez a növény.

A tarka japánfűz gondozása

A tarka japánfűz ápolása nem igényel sok időt és energiát, könnyen nevelhető és szaporítható növény, amely egy igazi fókuszpont lehet a kertedben.

Ültetéskor válassz neki egy napos vagy félárnyékos helyet! A lombozat színének legszebb változását több órás napfürdőzés segíti elő, viszont az erős napsugaraktól óvni kell. A japánfűz szinte bármilyen átlagos kerti talajban szépen fejlődik, de előnyös számára, ha savanyú kémhatású virágföldet, érett komposztot vagy szervestrágya-granulátumot keversz a laza talajba. Ha az ültetőföld túl kötött, homok hozzáadásával javíthatod a helyzetet.

Fontos, hogy a talaj mindig nedves legyen, de kerüld a túlöntözést, mert a japánfűz nem tolerálja a pangó vizet. Mulcsréteggel segítheted a nedvesség megőrzését, és a fiatal növényeknek is védelmet nyújt az első fagyok ellen. Miután megerősödik, a japánfűz teljesen télálló lesz, de a dézsában nevelt egyedek a fagyok előtt takarásra szorulhatnak.

Tavasztól nyár végéig célszerű többszöri tápanyag-utánpótlással ösztönözni a japánfűz egészséges és erős növekedését, valamint a lombszíneződést. A megfelelő fejlődés és a kompakt, gömb alakú korona elérése érdekében pedig a rendszeres metszés is elengedhetetlen. Tavasszal erőteljes és drasztikus visszametszést ajánlott végezni, mely során a hajtások kétharmadát is visszavághatjuk, így teljes megújulás következik be a lombkoronában – a friss vesszők sűrűn nőni kezdenek, dús levélzettel töltik be a gömb alakot. Ha elmulasztjuk ezt a lépést, a lombozat széteshet és elveszítheti díszítő értékét, mivel ritkábban fejleszt leveleket. Ősszel újra megmetszhetjük a cserjét, ám ekkor már kevésbé drasztikusan kell eljárni.

A tarka japánfűz kártevői, betegségei

A tarka japánfűz nem rendelkezik a legmagasabb ellenálló képességgel, ezért kiemelten fontos figyelembe venni az igényeit, és megfelelően ápolni, metszeni. Kártevők vagy betegségek megjelenésekor a fertőzött ágakat szükséges azonnal eltávolítani, hogy ne terjedjenek tovább. A gyors növekedés miatt a növény hamar visszanöveli a hiányzó vesszőket és besűrűsödik, ezért nem kell félnünk metszőollót ragadni. Időről időre a hajtások ritkítása biztosítja, hogy a cserje belső részét is jól átjárja a levegő, ezzel megakadályozva a gombás betegségek kialakulását.

A tarka japánfűz növénytársítási lehetőségei

Ez a díszcserje kiemelkedő szépsége miatt gyakran központi helyet foglal el a kertekben. Szoliterként ültetve kitűnően élénkíti a gyepes területet, de remek választás lehet akár cserjecsoportokba ültetni is – ilyenkor más, egyszínű lombozatú növényekkel ajánlott társítani a harmonikusabb összhatásért. Alacsony térelválasztóként is hatásos, de gyakran díszít nagyobb konténerekben is a bejárati területeken vagy erkélyek közelében. Ha dézsában neveljük, fontos a szélvédettség és a rendszeres öntözés, valamint az őszi takarás előkészítése. Mivel nem tartalmaz mérgező anyagokat, biztonságosan ültethető kisgyermekes vagy háziállatokkal rendelkező otthonok kertjébe is. Színes vesszői könnyen meggyökeresednek, így akár ajándékként is használhatod a lemetszett hajtásokból nevelt csemetéket.

 

A tarka japánfűz tehát egy igazán különleges megjelenésű díszcserje, amely minden évszakban más oldalát mutatja meg. Megfelelő gondoskodással a lenyűgöző lombkoronája hosszú évekig a kert központi eleme és csodás dísze lehet, telente pedig vörös vesszői visznek életet a tájba.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények