Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hónap növénye: Októberke (Sedum sieboldii)

| Olvasási idő: 2 perc | 

Az októberke, amelyet sokan terézke vagy októberi varjúháj néven is ismerhetnek, egy kecses és elegáns varjúhájféle. Egy igazán hálás és sokoldalú évelő, amely nem igényel sok gondoskodást, így kezdő kertészeknek is bátran ajánlunk.

kaspóba ültetett októberke lebókoló lombozata és rózsaszín virágai

Az októberke megjelenése

Jellegzetes lombja zöldes színben játszik, nyár közepétől pedig csillag alakú, halvány rózsaszínű virágokat hoz, amelyek finom eleganciát kölcsönöznek neki. Nevéhez hűen az igazi szépségét leginkább októberben mutatja meg: különleges kerekded levelei a hideg beköszöntével pirosas-vörösre váltanak, és csodásan díszítik az őszi udvart. A terézke név is így ragadt rá, hiszen általában az október 15-én ünnepelt Teréz napra borulnak virágba a tövek. Alacsonyan bokrosodó, visszabókoló ágrendszerű növény, kb. 15-20 cm magasságúra nő meg. Remekül mutat sziklakertekben vagy kőedényekben, de talajtakarónak is jó választás lehet.

az októberke sedum sieboldii virágai és színeződő levelei ősszel

Így gondozd, hogy jól érezze magát a kertedben

Mint a varjúhájféléknek általában, az októberkének is magas a fényigénye, teljes napra érdemes ültetni. Minél több napfényben van része, annál látványosabb lesz majd a lombja őszi színeződése, átalakulása. Árnyékos helyen nem érzi magát túl jól, a hajtásai ritkássá válnak, sőt akár teljesen ki is kophat a tő.

Húsos, pozsgás levelei kiválóan alkalmasak a víz tárolására, ezért igen jól tűri a szárazságot, nagyon szívós növény. Az ültetést követően rendszeres öntözésre van szüksége, később viszont nyugodtan kihagyhatunk néhány napot. Igazi túlélő, és a legtöbb népszerű dísznövénnyel ellentétben kifejezetten jól fejlődik homokos talajokon is. Ha azt szeretnénk, hogy az októberke sokáig díszítse a kertünket, akkor könnyen melegedő, a vizet gyorsan áteresztő talajba ültessük, és kerüljük a túlöntözést!

az októberke vagy terézke pozsgás zöld levelei

Ezekkel a növényekkel társítsd az októberkét

Különleges megjelenésével jól mutat rikító színű alangfüvekkel, vagy évelő őszirózsákkal összeültetve, de ültethetjük akár a szárazságot szintén jól tűrő alacsonyabb díszfüvekkel is, mint amilyen a csillogóan ezüst levelekkel pompázó deres csenkesz. Bírja a mostoha körülményeket, ezért ideális választás, ha kültéri kaspóba, kőedénybe vagy sziklakertbe keresünk növényt.

Az októberke tehát tökéletes választás, ha egy mutatós és könnyen gondozható évelőre vágyunk. Ha napos helyre ültetjük és nem locsoljuk túl, akkor hosszú éveken át díszíti majd a kertet, és bájos virágaival, változó lombszínével az egyik nagy kedvencünkké válhat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényápolás Kerti növények