Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A díszfüveknek minden kertben ott a helyük!

2022. 09. 08. 15:56:59

Változatos díszfüvek a kertben

A forró nyár egyik hozadéka az volt, hogy megtapasztaltuk a kertünk szárazságtűrő határait. A szélsőséges időjárás miatt komolyan át kell gondolnunk a növényválasztékot, hiszen az az igazán motiváló, ha olyan növényekkel vesszük körbe magunkat, amelyek egészségesek, kitartóan bírják az adottságokat és nem csupán „munkát” adnak, hanem állandó és könnyű, értékes kerti élményt.

Ideje tehát a könnyen nevelhető, kártevőknek és betegségeknek is magasan ellenálló növényeket előtérbe helyezni. A díszfüvek tökéletesen megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, minden kertben ott a helyük! A roppant egyszerű gondozás és igen magas díszítőérték méltán teszi közkedveltté számos változatukat. Míg a nyár elején csupán egy átlagos “fűcsomóra” emlékeztetnek, úgy augusztus végére akár a teljes kerti látványt uraló példánnyá cseperednek.

A díszfüvek kiválasztása

Minden kertmérethez megtaláljuk a számunkra megfelelő fajtát, hiszen a 15-20 cm magasságú változatoktól egészen a 100-150 cm magasságot is elérő díszfüvek közül is válogathatunk.

Vannak tarka és egyszínű (pl. Pennisetum) fajtacsoportok, így a virágzási időn túl a lombozattal is kiváló látványt érhetünk el. Sokukat a lombozat díszes jellege, (pl. Carex morrowii ‘Ice dance’ - Tarka japán sás), míg másokat a virágzatukért érdemes ültetnünk (pl. Pennisetum alopecuroides ‘Black Beauty’ - Tollborzfű).

Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy meghagyjuk számukra az ideális tenyészterületet (vagyis amekkora helyet igényel kifejlett állapotban), mert különben könyörtelenül beteríti a közeli szomszédait.

Vízigényük szempontjából is igen szimpatikus növénycsalád, hiszen legtöbbjük kiváló szárazságtűrő. Ha nem szeretnénk sokat permetezni a kertünkben, akkor a díszfű kiváló választás, hiszen a betegségekkel szemben igen ellenállóak, a kártevők is elkerülik

Téli teendők a díszfüvekkel

Elnyílásukat követően tél elején a töveket kötözzük szorosan össze, és csupán tavasz elején – még a kihajtásuk előtt- vágjuk vissza. Ha már ősz végén levágjuk a töveket, akkor a tél komoly károkat tehet a növényekben a szárba befolyó és ott megfagyó csapadék hatására.

Kellemes kertészkedést kívánunk!

 

A díszfüvek között itt válogathatsz:  Tovább a kategóriához

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Növényápolás Kerti növények