Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 szárazságtűrő növény, ami feldobja a kerted

| Olvasási idő: 2 perc | 

Egyre több kertbarát keresi a fenntartható, kevés gondozást igénylő növényeket, ha a kert szépítésére kerül sor. Hazánk időjárása évről évre egyre szélsőségesebb, ezért ma már tudatosabb, gondosabb tervezést igényel a növények kiválasztása, ha hosszú távon szeretnénk a kertünkben gyönyörködni.

A szárazságtűrő növények közös jellemzője, hogy kevesebb vízzel is beérik a meleg nyári hónapokban, és így is szépen tudnak díszíteni. Azt azonban ne felejtsük el, hogy ez csak akkor igaz rájuk, ha már kellőképpen kifejlődtek és begyökeresedtek. A szárazságtűrő fajtáknak is rendszeres öntözésre és fokozott figyelemre van szükségük az első pár hétben, amíg megindul a gyökérzet fejlődése. Mondhatjuk úgy is, hogy az első évben érdemes őket rendszeresebben öntözni, főleg a nyári meleghullámok idején. Miután elérték kifejlett méretüket, már kitűnően fogják viselni a száraz periódusokat is.

Mutatunk 5 népszerű szárazságtűrő évelőt, amelyek a te kertedbe is remekül illenének.

Salvia 'Amistad'- Indigókék zsálya

Rendkívül széles a választék a különböző zsályafélékből. Ha még nincs a kertedben, próbáld ki ezt a gyönyörű, mélykék színnel díszítő 'Amistad' fajtát! Nagy méretű évelő, amit a virágágyás hátsó részébe érdemes pozícionálni. Egészen 1-1,5 méter magasságot is képes elérni, ezért karakteres megjelenést biztosít a kertben. Nagyon hosszan virágzik, júniustól kezdődően egészen októberig díszít!

Knautia macedonica - Varfű

Ez a bájos évelő egész nyáron díszít bíborvörös virágaival, melyek egészen 60-120 cm magasságig nőnek. Természetes hatású, réti virágözönt is kialakíthatsz vele, mivel évről évre terebélyesedik és elszaporodik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elegendő teret hagyj a varfűnek, hogy szépen tudjon fejlődni. Nyugodtan ültesd napos, meleg kertrészekbe, és könnyen fenntartható, szárazságtűrő növényként fogja majd gazdagítani a kerted.

Centranthus ruber 'Coccineus' - Sarkantyúvirág

Egyre többen ültetik ezt a középmagas (60-90 cm) évelőt a kerti ágyásokba. Színes, piros-rózsaszín virágai amellett, hogy nagyon szépen díszítenek, kellemes illatot is árasztanak. Szívesen látogatják a beporzó rovarok, méhek, pillangók. Igazán természetes hatást tud nyújtani a sarkantyúvirág, ha csoportosan 3-5-7 darabot ültetünk egymás mellé. Mindamellett, hogy szárazságtűrő növény, jól viseli és szépen fejlődik rosszminőségű, magas só tartalmú talajokon is. Évről-évre egyre jobban terebélyesedik.

Veronicastrum virginicum 'Album' - Fehér virginiai veronika

Amennyiben szereted a természetes hatású, virágzó kertek látványát, akkor ne hagyd ki ezt a veronika fajtát a gyűjteményedből!  A nagy méretű évelők közé tartozik, hiszen 90-120 cm magasságot fog elérni kifejlett korára. Hosszan díszít, kecses látványt nyújt lándzsás leveleivel és hosszú, fehér füzérvirágzatával. Nagy mérete miatt a kertépítők elsősorban háttérnövényként alkalmazzák.

Phlomis russeliana - Macskahere

Megmosolyogtató a magyar neve ennek a csodás évelőnek, de annál hálásabb dísznövény! Sárga, ajakos virágai a nyári hónapokban díszítenek, és napos, meleg helyen egészen egy méter magasságig is megnő. Kifejezetten jó szárazságtűrő növény, nem igényel különösebb gondoskodást. Érdekessége, hogy virágzást követően a megszáradó virágok is díszíteni fognak akár egész télen, ezért érdemes tavaszig várni a lemetszésükkel. Biztosíts a macskaherének kellő teret, hogy szépen be tudja nőni a rendelkezésre álló teret.

Válassz a legszebb szárazságtűrő évelőink közül, és élvezd a kerted látványát egész nyáron!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények