Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 látványos évelő, ami csodásan díszít ősszel (is)

| Olvasási idő: 3 perc | 

Az évelők változatos színeket és textúrákat kínálnak, amelyekkel igazán izgalmas látványt érhetünk el a kertben. Egy jól megtervezett évelőágyásban hosszú évekig gyönyörködhetünk, és tavasztól őszig mindig újabb és újabb arcát fogja nekünk mutatni. Ebben a cikkben most 5 olyan növényről lesz szó, amelyek az őszi hónapokban hozzák a legszebb formájukat, és különleges megjelenésükkel mindenkit elvarázsolnak.

Callicarpa dichotoma - Kínai lilabogyó

A Callicarpa dichotoma avagy a kínai lilabogyó egy igéző szépségű lombhullató cserje. Legszembetűnőbb tulajdonsága az ősz elején megjelenő, élénk lila színű bogyós termése, ami igazán egyedi és különleges látványt kölcsönöz neki. A jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, könnyen melegedő talajt kedveli, ahhoz pedig, hogy igazán szép termésekkel díszítsen, sok napfényre, rendszeres öntözésre és erőteljes tavaszi metszésre van szüksége.

Clerodendrum bungei - Vöröslő végzetfa

A drámai nevű vöröslő végzetfa egy Kínából származó lombhullató díszcserje. A kifejlett magassága 1-1,5 méter körül alakul, metszeni pedig csak alaktartó jelleggel szükséges. Már a nyár elejétől ontja illatos, rózsaszínű, pillangószerű virágait, amelyekben egészen szeptemberig gyönyörködhetünk. Laza szerkezetű, általános kerti talajba ültethető, és bár szereti a félárnyékos helyeket, egy naposabb kertészben is jól érzi magát. Ha még különlegesebb látványt szeretnél elérni, ültesd a töveket sorba, sövényszerűen, hogy egy igazán izgalmas növényfalat kapj.

Nandina domestica - Japán szentfa

A Nandina domestica, vagyis a japán szentfa egy egyedi megjelenésű évelő, amely bármilyen stílusú kertbe könnyen beilleszthető. Ennek a díszcserjének a fő vonzerejét a gyönyörű színei jelentik: a lombja tavasszal rózsaszínű friss hajtásokból áll, amelyek előbb zöld, majd ősszel pirosas-bordós színre váltanak, és ekkor jelennek meg a piros bogyótermései is, amelyek még tovább fokozzák a látványt. Középkötött, jó vízelvezető képességű, savanyú kémhatású talajt igényel, a töveket ajánlott mulccsal takarni. Napos és félárnyékos helyeken is jól érzi magát, de érdemes tudni, hogy minél több fényt kap, annál szebben színeződik az ősz folyamán.

Amelanchier alnifolia – Mézalmácska

A mézalmácska is egy rendkívül mutatós díszcserje, amely tavasszal bájos fehér virágokkal, majd édes, liláskék, ehető bogyókkal díszít. A lombszíne egész évben változik, és minden évszakban izgalmas látványt nyújt: tavasszal lilás-barnás színből vált át zöldre, majd ősszel sárgás-bordó árnyalattal zárja az évet, mielőtt lehullanának a levelei. Laza, jó vízáteresztő képességű talajra és rendszeres öntözésre van szüksége a megfelelő fejlődéshez. A mézalmácska akár a 8-10 méteres magasságot is elérheti, és megfelelő metszéssel dekoratív sövényt alakíthatunk ki belőle.

Thalictrum delavayi – Szárnyastermésű borkóró

A Thalictrum delavayi, más néven szárnyastermésű borkóró légies, lilás-rózsaszín virágai finom ködre emlékeztetnek. Kecses, törékeny megjelenésű, bokros növekedésű évelő, amely a nyári virágzása mellett a leveleivel is díszít. Remekül megállja a helyét háttérnövényként vagy vegyes évelőágyásokban, jól kiegészíti a nyár második felében nyíló dísznövényeket. Rendszeres vízellátást igényel, és olyan helyre érdemes ülteti, ahol inkább délelőtt éri nap, a délutáni forróságtól pedig védve van.

 

Ezek a különleges megjelenésű, sokoldalúan felhasználható és viszonylag könnyen gondozható évelők tökéletes kiegészítői lehetnek a kertednek. Egész évben izgalmas látványt nyújtanak, az őszi hónapokban pedig változatos lombszínekkel és mutatós termésekkel dobják majd fel a hangulatot. Kísérletezz bátran a színekkel és a formákkal, hogy valami egészen egyedit hozhass létre az udvarodon!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert Kerti növények